SPENN
De har klart å sette Arendal på kartet, gjennom store arrangementer med nasjonal og internasjonal appell. F.v. Anne Cathrine Haugland, enhetsleder i Arendal kommune, næringssjef i Arendal kommune, Kåre Andersen, og Céline Thommessen, primus motor for TEDx Arendal

Setter Arendal på konferansekartet

31.10.2016 | Tekst: Ingrid Michalsen, Foto: Erling Slyngstad Hægeland
Arendalsuka. Arendalskonferansen. TEDx Arendal. Store konferanser som tiltrekker seg nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Hvordan får de det til?
artikkelen fortsetter under annonsen
Aksell
- Det er en innovativ kraft i Arendal. Vi får stort handlingsrom og frihet til å jobbe frem prosjektene våre, både bystyret og rådmannen skal ha skryt for det, sier Anne Cathrine Haugland, enhetsleder for innovasjon og kompetanse i Arendal kommune.

Hun kikker på de andre to i sofaen, Céline Thomassen, primus motor for TEDx Arendal, og Kåre Andersen, næringssjef i Arendal kommune. Begge nikker bekreftende.

- Jeg tror det er helt avgjørende at Kåre har kontor her i Kunnskapshavna. Du sitter tett på innovasjonsmiljøet i byen, og det gir deg et helt annet utgangspunkt enn om du hadde hatt kontorplass med resten av kommuneadministrasjonen, sier Thommessen, som er innleid av kommunen for å drive TEDx Arendal.

- Det har vært helt bevisst. Jeg husker jeg tenkte at vi måtte få til noe nytt og spennende da vi åpnet Kunnskapshavna, at vi trengte et nytt arrangement. Da det kom to personer til meg og lurte på om ikke vi kunne starte TED i byen, så sa jeg ja. Uten å vite hva det var og uten å vite hvordan vi skulle få penger til det, svarer Andersen, som var prosjektkoordinator for Sørlandets kunnskapshavn.

[caption id="attachment_7833" align="alignleft" width="400"]Under årets TEDX Arendal ble det montert opp to store iglooer på torget. – Vi bestilte dem fra Kina, og egentlig skulle det komme en mann fra Kina for å hjelpe oss med å sette dem opp. Men han kom aldri, så vi måtte gjøre det selv. Det var ingen lett sak, humrer Kåre Andersen. FOTO: MAX EMANUELSON/FLICKR.COM Under årets TEDX Arendal ble det montert opp to store iglooer på torget. – Vi bestilte dem fra Kina, og egentlig skulle det komme en mann fra Kina for å hjelpe oss med å sette dem opp. Men han kom aldri, så vi måtte gjøre det selv. Det var ingen lett sak, humrer Kåre Andersen. FOTO: MAX EMANUELSON/FLICKR.COM[/caption]

Den første TED-konferansen (står for «Technology, Entertainment and design», se faktaboks) ble arrangert i Arendal med 100 gjester i 2013. I dag er arrangementet oppgradert til "level 2" lisens, hvilket kun fire andre byer i Europa har klart.

- Det er vi selvfølgelig kjempestolte av, for det er stort. Med denne typen lisens følger også et oppdrag, et spesielt ansvar, om å lære opp de andre TEDx-organisasjonene i hele Norden, forklarer Thommessen.

Ifølge Andersen, som har det øverste ansvaret for TEDx Arendal og Arendalsuka, er man egentlig langt utenfor kommunens tradisjonelle komfortsone med disse arrangementene. Men næringssjefen sier det at det har vært en bevisst strategi.

- Vi har en kjempekompetanse i kommunen som vi har opparbeidet oss over flere år, og vi har en ledelse og en rådmann som gir de ansatte handlingsrom til å jobbe med ting man tror på. Og vi har hele veien opplevd god oppbacking og støtte fra både næringslivet og befolkningen. De har sett at dette har vært positivt for byen, forteller Andersen.

Tidligere i høst inviterte Kristiansands-ordfører Harald Furre sentrale personer fra næringslivet til workshop for å finne ut hvordan Kristiansand kunne få flere store konferanser til byen. For rådmann i Arendal, Harald Danielsen, har det hele veien vært et suksesskriterium å bruke kommunen som tilrettelegger for de store arrangementene.

- Det man nå ser, er resultatet av langsiktig arbeid hvor flere personer har bidratt, sier Danielsen.

Han begynte i jobben som rådmann i Arendal i 1999.

- Da kom jeg fra jobben som rådmann i Tvedestrand, og Arendal hadde vært fraværende på omtrent samtlige av de arenaer jeg hadde vært på. Jeg så tidlig at Arendal trengte å bli mer synlige. Dette har vært en tydelig strategi, forteller Danielsen.

Han iverksatte en plan om å gjøre byen og kommunen mer synlig og interessant for omverdenen, og skjønte fort at det handlet om å tilrettelegge for store kulturarrangementer i byen.

- Vi begynte med Arendalskonferansen i 2000, og gikk deretter inn i Canal Street for å støtte og bygge det opp som en stor sommerfestival. Gjennom årenes løp har vi bygd opp en stor og bred kompetanse på vertskapsrollen, påpeker Danielsen.

29 ansatte fra kommunen var i sving under Arendalsuka i år. De samme menneskene går inn og bidrar under TEDx Arendal.

- Det handler om langsiktig strategi og planlegging. Dette er ikke noe vi har fått til over natta, supplerer rådmann Danielsen.

Arendal fikk i 2014 pris for å være landets mest innovative kommune. Ifølge Anne Cathrine Haugland er de opptatte av å samarbeide med andre aktører for å lykkes.

- Vi gjør ingenting alene, alt foregår i partnerskap med andre, vi samarbeider med næringslivet, organisasjoner og andre kommuner. Det er for eksempel helt avgjørende å ha med Grimstad og Kristiansand som medarrangør for Arendalskonferansen, sier Haugland.
- Min enhet ble opprettet på grunn av det vi fikk til med Arendalskonferanse. Rådmannen tok grep og sa: Denne posisjonen skal vi ha, den skal vi beholde. Innovasjon og kunnskap er et definert og prioritert område hos oss, forteller hun.

Ifølge Kåre Andersen er det også en annen viktig grunn for at de har lykkes med å skape internasjonal og nasjonal oppmerksomhet rundt arrangementene.

- Ingen av dem har som mål å profilere Arendal, det ville blitt feil. Det viktigste er ikke å fortelle verden hvor flinke vi er, eller hvor fint det er i Arendal. Det kan man heller oppleve selv når man er her. ˜

FAKTA†

ARENDALSUKA
Inspirert av svenske Almedalsveckan
Arrangert for første gang i 2012
Tiltrekker landets mektigste politikere og pressefolk
598 ulike arrangementer
1600 involverte, i debatter, foredrag og på stands

ARENDALSKONFERANSEN
Arrangeres for 17. året på rad i 2017
Nytt navn: Fremtidens kommuner
Samler 400-500 deltagere
Over 20 partnere er med

TEDX ARENDAL
TED har sitt utspring fra USA. Står for
«Technology, Entertainment and Design».
For å bli godkjent til dette må man en uke
på omfattende opplæring i regi av TED,
New York.
Arrangeres 4000 TEDx-eventer verden over.
Består av serier med ulike, korte foredrag innen tema som forskning, kunst, politikk, kultur, utdanning, underholdning og forretningsvirksomhet.
facebook