SPENN
Magne Kristiansen

Middels fotballspiller. Maks entusiast.

15.05.2015 | Atle Christiansen, Foto: Kjell Inge Søreide
– Jeg er fotballinteressert, men ikke nerd.
artikkelen fortsetter under annonsen
Hotel Parken/Norge SEPTEMBER
Det sier Magne Kristiansen, selvstendig næringsdrivende og styreleder i Start.

Utsagnet røper at siviløkonomen trives best i balanse. Skjønt han har oppdaget at eierskapet og lederskapet i Start har spilt følelsene et puss. Han kommer høyere opp i stemning og dypere ned, alt etter som Start vinner eller taper.

– En seier gleder mer enn før, og tap svir mer enn noen gang, sier han.

Kristiansen er utdannet siviløkonom. Han var finansdirektør og senere administrerende direktør i Mosvold Shipping AS i 1988–2000, administrerende direktør til forløperen til dagens Siem Offshore og Subsea 7 i perioden 2000–2005 og vendte tilbake til MosvoldShipping i 2005. Da som partner med en eierpost på rundt 15 prosent. Mosvold Shipping var en meget aktiv prosjektutvikler og investerte i mange store offshoreprosjekter i perioden 2005–2008.

Alltid fotball

Magne Kristiansen har alltid vært fotballinteressert. Alltid spilt fotball da han var guttunge. Alltid hatt årskort til Starts hjemmekamper. Han hadde ikke tid da vennen Ernst Ravnaas spurte om han ville bli med i Starts styre i 2002, men da han ble spurt igjen i 2009 sa han ja med det samme. Han visste ikke hva han gikk til. Men han ble værende. Start Toppfotball AS var truet av konkurs og det endte med at Kristiansen sammen med Vidar Robstad, Svein Erik Halvorsen og Cultiva (via IK Start) kjøpte seg inn i selskapet i desember 2009. Dermed endte den mørke desembermåneden lyst. Start var reddet og beholdt plassen i Tippeligaen.

Tid og penger

Siden har det vært en kamp om kroner og poenger. Kristiansen ar bidratt med spillerkjøp, har gått fra å være investor til å bli både styreleder og daglig leder i Start Toppfotball, attpåtil samtidig, før han i mars i fjor ble valgt til styreleder i klubben da avtalen med Start Toppfotball ble avviklet.

– Jeg har brukt langt mer tid enn penger på klubben, og jeg angrer ikke, sier han.

Blant de egenskaper Magne Kristiansen besitter, er evnen til å bli sittende når det butter. Han stikker ikke av når det blir vanskelig, sier kolleger som har jobbet tett med ham. Han koser seg åpenbart i garderoben når klubben lykkes på fotballbanen, men han skygger ikke banen når de taper. Magne Kristiansen har stayer-evne.

Foruten fotball, har karrieren bestått av arbeid innen shipping, offshore, investeringsvirksomhet, ledelse og restrukturering. Når det gjelder ledelse, strategi og økonomi, mener han det er de samme reglene som gjelder i fotball og næringsliv.

– Du skal ha medarbeiderne med deg og oppnå noen felles mål så effektivt som mulig, sier han. Blandingen av ansvarsfølelse, patriotisme og et ekte ønske om å lykkes, brakte ham inn i fotballens verden som deleier og styreformann i 2009.

Nøktern tro

– Jeg gikk inn i klubben fordi jeg hadde tro på at vi skulle klare å få det til, og nå er vi i gang. Vi skal stabilisere økonomien i løpet av året og utvikle oss til å bli en av de sju–åtte toppklubbene i Norge i løpet av noen år, sier han.

Han leer ikke på øyenbrynene, konstaterer det bare som faktum, at Start skal lykkes. Troen støtter seg ikke på rasjonelle vurderinger av framtiden. Den er basert på en indre overbevisning tuftet på håp, altså tro. Men siviløkonomen holder seg egentlig med en nøktern tro, og den nøkternheten kommer nok godt med i fotballens til tider kaotiske og følelsesladde omgivelser.

– Klubben lever, vi er i tippeligaen og jeg ønsker å være med og skape og utvikle Start videre, sier han. I fotballens verden er det alltid plass til mer tro, og enda et stort og bankende fotballhjerte.
facebook