Statsminister Erna Solberg hilser på adm.dir i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Anita S. Dietrichson under besøket på MH Wirth tirsdag. Solberg møtte et 20-talls bedriftsledere på Sørlandet, som hver fikk tre minutt til å presentere hovedpunkter for hva regjeringen må jobbe for på Sørlandet.

Tok opp E 39 og fiberkabel med statsministeren

16.02.2016 | Ingrid Michalsen
Fiberkabel, E 39 og arbeidsmarkedet på Sørlandet. Administrerende direktør Anita S. Dietrichson i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen var helt tydelig på hva statsminister Erna Solberg og regjeringen må jobbe for på Agder.
Næringsforeningen var sammen med flere sentrale aktører i næringslivet på Sørlandet invitert til møte med statsminister Erna Solberg da hun gjestet Kristiansand og MH Wirth tirsdag.  Hver person fikk tre minutter på å presentere de viktigste punktene for statsministeren.

Administrerende direktør i Næringsforeningen, Anita S. Dietrichson, hadde tre saker på agendaen:

  • Fire felt til Ålgård

  • Fiberkabel til Europa

  • Arbeidsmarkedet


- Det er skapt usikkerhet om det er finansiering på plass for å bygge E 39 fire felt til Ålgård. Næringsforeningen i Kristiansandsregionen er opptatt av og støtter uttalelsene og mandatet til Nye Veier AS som sier at vi skal bygge effektive og helhetlige veier med et høyt tempo. Vi vil svært gjerne ha en rolle som brobygger mellom ulike interesser, slik at vi blir prioritert av det nye veiselskapet, påpekte Dietrichson overfor statsministeren.

Satsing på Støleheia

I tillegg la Dietrichson vekt på viktigheten av å satse på fiberkabel til Europa.

- På Støleheia rett nord for byen er det i ferd med å bli bygget «Verdens største datasenter Campus på fornybar energi». Denne tre kvadratkilometer store parken vil kunne etablere hundrevis av arbeidsplasser. Dette med bakgrunn i billig kraft og sikker strømforsyning, som regionen har. Vi har de beste forutsetninger for å lykkes med dette, men er avhengig av moderne fiber til de sentrale knutepunktene for datakommunikasjon i Europa. Disse ligger i England, Tyskland, Nederland og Frankrike. For vår region er det England og Tyskland som ønskes prioritert.

- Vi må derfor nå når det legges strømkabel via Statnett få sikret at vi også får fibernett lagt. Prosjekter er på gang, en rekke initiativ, og potensialet er stort. Vi har strømmen, vi har politisk stabilitet, men mangler infrastrukturen.

[caption id="attachment_5219" align="alignnone" width="518"]Flere sentrale personer var samlet til møte med statsminister Erna Solberg da hun gjestet Kristiansand tirsdag. Rundt bordet sitter f.v. arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, Erna Solberg, Christoffer Jørgenvåg i Redrock, Otto Isaksen i Digin-klyngen, Anita S. Dietrichson i næringsforeningen og Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør. Flere sentrale personer var samlet til møte med statsminister Erna Solberg da hun gjestet Kristiansand tirsdag. Rundt bordet sitter f.v. arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, Erna Solberg, Christoffer Jørgenvåg i Redrock, Otto Isaksen i Digin-klyngen, Anita S. Dietrichson i næringsforeningen og Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør.[/caption]

Fiberkabel til Tyskland

Statnett har konkludert med at de ikke ønsker å etablere fiber sammen med byggingen av strømkabel til Tyskland og England.

- For at Norge skal kunne være med på den digitale utviklingen i det globale markedet vil vi være avhengig av at det blir etablert alternativt fibernett fra Norge. Det arbeides også med å se på om vi gjennom denne etableringen kan skape egen gjenvinning av alt el-avfall i Norge som kan benyttes til både nikkel og aluminiumproduksjon her i regionen. En fiberkabel til Tyskland som er i tråd med grønt skifte, anslås til en pris av 300 millioner kroner. Vi vil få en rekke sideeffekter hvis vi får til dette, understreket Dietrichson.

- Økt aktivitet i flere bransjer, og ikke minst etterspørselen til utdannet teknisk personell. Mandag var det et møte med Sørlandsbenken hvor det ble oppnådd tverrpolitisk enighet om at vi ønsker å jobbe for fiberkabel til Tyskland, primært, og Storbritannia sekundært. Vi ber derfor statsministeren om å følge opp dette, poengterte Dietrichson.

Lyspunkt i tøft marked

Som helt til sist kom med en påminnelse om at det tross nedbemanninger og omstillinger i olje - og offshorebransjen, også skjer mye spennende på arbeidsmarkedet i regionen.

- Mange synes å glemme at det er to viktige parametere når det gjelder arbeidsmarkedet, nemlig annonserte stillinger og utvalget i stillinger.  Media har en tendens til å skrive om oppsigelser, men glemmer å skrive om antallet annonserte stillinger. Status i år er nemlig slik at det er formidabelt bra med antallet stillinger som er lyst ut, og utvalget er stort, det viser en nylig gjennomført undersøkelse gjort i vår region, minnet Dietrichson om.
facebook

Relaterte saker