Endelig såkorn i Sør
Han er daglig leder i Skagerak Capital, som – i samarbeid med Maturo i Telemark – er favoritt til å bli forvaltere av fondet.
Det var under siste dag av forhandlingene mellom regjeringspartiene og støttepartiene at såkornfondet kom inn i statsbudsjettet for 2016. Bevilgningen på 150 millioner kroner utløses når private investorer matcher beløpet, slik at fondets egenkapital blir 300 millioner kroner.
– Jeg er sikker på at vi finner den nødvendige risikovillige kapitalen i landsdelen. Vi har nær kontakt med flere større investormiljøer. Sparebanken Sør, Sparebank 1 Telemark, Bjarne Skeie og Ugland-gruppen har tidligere vist interesse for å investere i et såkornfond i regionen. Nå får de sjansen, sier Tønnesen.
Et såkornfond investerer i unge selskaper som ennå ikke har begynt å tjene penger.
– De fleste nye selskaper taper penger de første tre til fem årene. Det er få som er villig til å investere i selskaper i denne fasen, som ofte kalles «dødens dal». Her kommer såkornfondene inn med kapital som er villig til å ta høy risiko, forklarer Tønnesen.
Han ser for seg at fondet vil gå inn med midler i 15–20 selskaper mellom Stavanger og Oslo.
– Såkornfondene er nasjonale, men så lenge forvalteren er plassert på Sørlandet, og skal ha løpende kontakt med daglig leder, blir det i praksis i et regionalt fond, sier Tønnesen.