Åpning av nytt aktivitetssenter i Nodeviga
Hva er unikt med dette bygget ?
- Bygget er tegnet av Amtedal og Hansen arkitektkontor AS. Det er et fleksibelt aktivitetsbygg med større og mindre verkstedsrom, bl.a. et for støping av mindre plastbåter. Det er kran i taket og samtidig kan det legges tilrette for foredrag, undervisning og maritime barneaktiviteter. I Kabyssen er det nykokt kaffe og mulighet for å lage egen nistepakke, forteller Agnete. - Bygget skal brukes for aktiviteter av forskjellige slag og til forskjellig formål. Unikt er nok den røffe stilen som man møter i første etasjen, samtidig som det er mange lekre detaljer og en mer elegant stil i andre etasjen, der også et stort møterom befinner seg. Forskjellige målgrupper skal alle få en god opplevelse i bygget, hver på sin måte. Barn kan jobbe uforstyrret og uten å være redd for å søle, voksne kan være med på å støpe en plastbåt uten å være redd for gassene. Første konferanser er planlagt, og visningsutstyr er på plass, supplerer Kathrin.
Hvorfor bør «fastboende» ta en tur hit?
- Fastboende vil få den gode sommerfølelsen i Nodeviga. Minner fra 1950- og 1960-årene, en visning av "gamle" plastbåter, muligheten til å ta robåten ut eller til å slappe av i spesialdesignete solstoler under gedigne parasoller, gir anledning til en lang, rolig og avslappende dag i fine omgivelser. Barna har flere aktiviteter å velge i mellom, inne og ute, og noen av disse er også egnet for voksne. Turgåer kan få en kaffekopp og en is til kaffen, frister Kathrin.
Hvorfor bør turister komme innom?
- Turistene vil få et unikt inntrykk av Sørlandet, sommeren på Sørlandet og fritids- og ferieliv på 1950- og 1960-tallet, forteller Kathrin. - Vi legger opp til formidling av aktiviteter knyttet til hav, sjøliv og båtliv, og ikke minst en ro som støtter opp under feriefølelsen. Ved interesse kan man få fagkunnskap om plastbåter, fritidsliv før i tid m.m., enten enkelt tilgjengelig og kun i noen få setninger eller mer detaljert i brosjyrer, bøker eller artikler.
Hvem er målgruppen – barn eller voksne?
Begge deler.
Er dette et tilbud som kan være av interesse for næringslivet?
- Det er et ønske at Odderøya museumshavn skal brukes av alle, også næringslivet. Museet holder i disse dager på å utrede problematikken rundt momskompensasjon. Så snart arbeidet er avsluttet, vil det bli laget tilbud innenfor gjeldene retningslinjer, forteller prosjektleder. - Faglig sett har vi jobbet ut fra et konsept som skal føre besøkende tilbake på 1950- og 1960-tallet. Plastbåtene, sommerminner, mateskene som legger opp til en piknik på Odden eller ved sjøkanten, uniformene som guidene vil ha på seg: alt legger opp til å vekke de gode sommerminnene til livet igjen – og til å skape nye. Denne feel-good-tanken vil også kunne brukes av næringslivet ved at det spilles på en forbindelse mellom fortid og nåtid på flere plan, supplerer Kathrin.
Hva er neste større prosjekt i Vest-Agder- museet?
- Museumshavna er langt fra ferdig; det er kun første del som presenteres nå, forteller seksjonsleder. - De neste årene vil vi jobbe videre med konseptet, ut i fra en helhetsvisjon om hvordan vi håper havna vil fremstår i 2020. Parallelt jobbes det med planleggingen av museets nye formidlingsbygg som vil ha en overordnet funksjon for museets historie- og kulturformidling i fylket. Ved siden av denne satsingen jobbes det internt blant annet med en ny tilnærming til lokalbefolkningen og publikumet vårt. Toleranse, inkludering og åpenhet er sentrale stikkord her.
Noe annet på tampen før åpningen?
- Odderøya museumshavn skal være et trygt sted både for stor og liten. Av den grunn er området bilfritt. Vi anbefaler parkering i Kilden parkeringshus, informerer Agnete. - Det er laget ny gangsti derfra og ned til Nodeviga.
- Vi har lagt ut en god del artikler på våre nettsider og fyller nå fortløpende på, så her bør folk ta en titt, sier Kathrin, og gleder seg sammen med Agnete til åpningsdagen 25. august kl 14.00, og ønsker velkommen!
Åpningstidene:
- Sommersesongen 25. juli – 20. august kl 11 – 17
- 21.08– 20.12:: Lørdager og søndager kl 12 - 16
Les mer her
Mer om aktivitetene her
Foto: Kjartan Bjelland, Fædrelandsvennen