Rundt 90 personer, hovedsakelig kvinner, deltok på seminaret Fremtidens ledere på Ernst torsdag 22. september.

Satser offensivt på flere kvinner i ledelsen

23.09.2016 | Ingrid Michalsen
DNB har iverksatt en rekke tiltak for å få flere kvinner i ledelsen. - Det handler om å tiltrekke seg og ansette de beste talentene, sier Helge Hammersbøen, regionbanksjef i DNB.
- Vi mener mangfold bedrer innovasjon og verdiskapingen i bedriften. I tillegg tror vi våre kunder, våre ansatte og samfunnet for øvrig er opptatt av mangfold, sier Hammersbøen.

Regionbanksjefen i DNB er helt tydelig på at det må flere kvinner inn i ledende stillinger i næringslivet, og snakket om temaet da han holdt foredrag for 85 deltagere på seminaret Fremtidens ledere på Ernst torsdag.

[caption id="attachment_7388" align="alignright" width="457"]Regionbanksjef i DNB, Helge Hammersbøen. Regionbanksjef i DNB, Helge Hammersbøen.[/caption]

- I DNB har vi iverksatt en rekke tiltak for å nå målet. I rekrutteringsprosesser til lederstillinger, for eksempel, så skal alltid best kvalifiserte kvinne og mann identifiseres før man tar det endelige valget på hvilken kandidat som får jobben, påpeker Hammersbøen videre.

Regionbanksjefen var en av fem regionale ledere som var invitert til seminaret for å snakke om konkrete tiltak for å øke andelen kvinnelige ledere. 89 personer, majoriteten av dem kvinner, deltok på lederseminaret som var et samarbeid mellom Næringsforeningen for Kristiansandsregionen, Universitetet i Agder, Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Hodejeger Åstveit, Aptum, Node Eyde Women og Kan-Kompetansenett Agder.

Hammersbøen fortalte under foredraget sitt at DNB har innført 50 prosent kvinneandel på interne leder - og talentutviklingsprogrammer, og etablert interne mentor - og nettverksordninger for kvinnelige ledertalenter for å øke andelen kvinnelige ledere i bedriften.

- I tillegg er målet å etablere balansert kjønnsfordeling som ett av innplasseringskriteriene i omstillingsprosesser, og vi har tett oppfølging av linjens lønns- og bonusinnstillinger for å unngå skjevheter, forteller regionbanksjefen.

Direktør i selskapet, TechnoRocks, og styremedlem i NRK og Nordea, Silvija Seres, tok opp fordommer og holdninger som en viktig faktor til hvorfor kvinner holdes utenfor det gode topplederselskap.

- Likestillingen har kommet veldig langt i Norge, men det er en siste mannsbastion igjen, og det er i topplederstillingene. Vi som samfunn har ikke råd til å gå glipp av talentene. I alle fall ikke 50 prosent av talentmassen.

Vi må bryte ned stereotyper og fordommer, påpeker Seres, som har en doktograd i matematikk fra University of Oxford.

[caption id="attachment_7394" align="alignleft" width="456"]Silivja Seres snakket om hvordan det er fullt mulig å kombinere en topplederjobb med småbarnstilværelsen. Silivja Seres snakket om hvordan det er fullt mulig å kombinere en topplederjobb med småbarnstilværelse.[/caption]

Hun mener det er på tide at næringslivet tenker nytt om hva innholdet i en topplederrolle skal være, og hvordan man utøver denne rollen.

- Det å få lov til å ha en helhetlig livsstil, det å få lov til å barn, også små barn, og samtidig ha topplederansvar, det må være fullt mulig. Jeg tror man kan gjøre en god jobb som toppleder med 40-45 timers arbeidsuke og forutsigbarhet i reiseplanene. Det skal gå helt fint, i alle fall i en periode, sier Seres.

Hun mener både kvinnene selv, og bedriftene, må bli flinkere til å legge bedre til rette.

- Klart det koster å være leder, man ser barna sine mindre. Men det handler om å prøve og rigge det bra til ellers, jeg kompenserer for eksempel med lange ferier. Det man ikke bør gjøre, men som mange kvinner gjør, er å melde seg helt eller delvis ut av karrièreløpet etter at de får barn. For å si det sånn: Jeg vet ikke hva Norge skal leve av etter olja, men jeg tror ikke det er cupcakes eller rosablogging.

 
facebook

Relaterte saker