Restaurerer kanonen på Møvig
Han forteller at kanonen er nest største skyts som noensinne er montert på land.
- Kanonen er i dag den eneste av sitt slag i verden. Den er et symbol på norsk, europeisk og internasjonal krigshistorie, understreker Andersen.
Fikser rust
Det er Boss industri og Mekaniske Verksted som har fått jobben med å restaurere det historiske landemerket. Arbeidet består i å skifte ut deler i stål som er rustet i stykker, og som må lages på nytt. De gjør malerarbeid inne i selve kanonrommet og noe arbeid rundt sjaktene til ammunisjonen. I tillegg overflatebehandler de kanonen utvendig.
- En del av arbeidet, det vil si demontering av diverse deler som skulle skiftes ut i forbindelse med rustskader, ble påbegynt sist vinter mens utearbeidet ved kanonen startet i slutten av mars i år, forteller Juan Jiminez, som er prosjektleder.
Planen er å være ferdig i månedsskiftet mai/juni, men arbeidet er veldig væravhengig og de har foreløpig hatt utfordringer med sterk vind.
Mange år siden sist
Driftssjef Andersen har vært ansatt på museet i snart 25 år, og forteller at for 20 år siden ble det bevilget 30.000 kroner til restaurering av kanonen. Bortsett fra det er det ikke gjort noen ting, før nå.
- Ved hjelp av styreleder Hege Boman Grundekjøn og Hans Fredrik Grøvan ble det satt av to millioner i revidert statsbudsjett i 2018, og det var helt nødvendig, sier Andersen.
Kvinnelig industrimaler
[caption id="attachment_15630" align="alignleft" width="255"] Monica Kjeldsaas klargjør kanonrommet for et strøk med maling. [/caption]
Monica Kjelsaas er industrimaler og er en av dem som jobber med restaurering av kanonen. Hun har jobbet hos Boss Industri og Mekaniske Verksted i tre år. Det er få kvinner som jobber som industrimaler, men hun stortrives i yrket.
- Det var egentlig litt tilfeldig at jeg valgte det yrket, men jeg hadde lyst til og gjøre noe litt utenom det vanlige. Maling og sandblåsing er artig, for det er fint å se hvordan noe som er veldig slitt og ser ille ut blir nytt og fint, sier Kjelsaas.