SPENN
Flere av landsdeles mest kjente personer, innen næringsliv, politikk og organisasjonsliv, trår til for å støtte Jobbskaper.
F.v. varaordfører Jørgen Kristiansen,Kirsti Jacob i Agder Energi, Sten Hannevik, senterleder på Sørlandssenteret Ruben Storevold og styreleder i Kruse Smith, Sissel Leire. Foto: Oddvar Paulsen/Strømmestiftelsen)

Næringslivet stiller opp for Jobbskaper

13.09.2016 | Ingrid Michalsen
Når Strømmestiftelsen jobber med å skape varige inntekter for fattige familier handler det like mye om mikrofinans som om utdanning.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
Hele 10 000 jobber ble skapt da Strømmestiftelsen kjørte Jobbskaper-prosjektet i Kristiansand og Stavanger i 2013 og 2014. Nå starter en ny runde, hele Kristiansand er farget rosa, og bak kampanjen står en rekke profilerte personer fra næringslivet på Sørlandet. For styreleder i Kruse Smith, Sissel Leire, handler kampanjen om å jobbe for bærekraftig bistand.

-  En jobb gir mestring, tilhørighet og stolthet. Det gir også struktur og en grunn til å stå opp på morgenen – en mulighet til å kunne gi ditt lille bidrag til fellesskapet og til å kunne få en inntekt. Jobb gir mening – derfor er jeg med i Jobbskaper, forteller hun.

Sten Hannevik, tidligere banksjef i Sparebanken Pluss, mener jobbskaping er det beste bidrag for å bekjempe fattigdom.

- Veien fra fattigdom til mer velferd og verdighet er entydig: Mennesker i jobb. Et bidrag til jobbskaping er det beste bidrag til fattigdomsbekjempelse og dermed mer velferd og rettferdighet for alle, påpeker Hannevik.

Sissel  Jacob i Agder Energi tilbrakte deler av sin oppvekst på et sykehus i Sierra Leone i Vest-Afrika.

- Allerede som barn lærte jeg at det ikke er så mye hjelp som skal til for å skape verdighet og løfte frem flinke mennesker som har mindre muligheter enn oss selv, sier Jacob.

Skaper nye jobber

– Det er vanskelig å lykkes for en fattig gründer. Korrupsjon, inflasjon, byråkrati og stigmatisering er noen av de utfordringene de kan møte. Til tross for dette fører mange førstegangslån i mikrofinans til en jobb. Dette handler like mye om kunnskapen og opplæringen de får, sier Asle Stalleland, leder medier og samfunnskontakt i Strømmestiftelsen.

Han forteller at i Afrika skaffer mange seg en jobb gjennom deltakelse i spare- og lånegrupper, der lånet kommer fra gruppemedlemmene selv. Strømmestiftelsen bidrar med opplæring og oppfølging – med nye jobber som vanlige resultater.

– I området rundt Masai Mara i Kenya, legger turister igjen millioner av dollar hvert år. Likevel lever masaiene her i dyp fattigdom. Dette gjør Strømmestiftelsen noe med, i samarbeid med Agder Energi, Dyreparken og Skagerak Energi, forklarer Stalleland.

Fokus på kvinner. En av kvinnene som har fått sitt og familiens liv totalt forandret på grunn av dette, er Gladys Maurori (31).

Med lån fra gruppa startet hun en butikk som gir henne en god inntekt. Mens familien tidligere spiste ett måltid om dagen spiser de i dag tre. De har råd til å sende barna på skole. Stalleland understreker at de har et spesielt fokus på kvinner.

– For jenter i området er situasjonen spesielt tøff. De blir ofte tatt tidlig ut av skolen og kjønnslemlestelse og barneekteskap praktiseres fortsatt. Unge jenter trenger rollemodeller som realiserer sine talenter og går foran i kampen mot urettferdigheten og overgrepene jentene utsettes for, forteller han.

Egne utdanningsprogram. I Sør- Amerika bidrar Jobbskaper til at tidligere gatebarn får yrkesutdanning og kommer ut i arbeidslivet.

– Mens i Asia er det ikke uvanlig at mennesker får jobb gjennom utdanningsprogrammene vår, forklarer Stalleland, og viser til et prosjekt i Bangladesh.

– Ved å satse målrettet på gründere med bedrifter som har et potensial til å vokse og gjennom talentfinansieringsprogrammet i Bangladesh, har alle de nesten 3000 deltakerne blitt i stand til å ansette
3–4 personer i firmaet sitt.
facebook

Relaterte saker