LOS inngår nytt samarbeid
Det sier Margit Unander, administrerende direktør i LOS. True Energy er en nordisk start-up med utspring fra Danmark, som ønsker å gjøre det enkelt og automatisk for eiere av elbiler å bruke energi når den er billigst og mest klimavennlig.
- Norge er lysår foran andre land når det kommer til antall elbiler i bilparken. Sammenlignet med Danmark, hvor elbiler fortsatt er for first-movers, er Norge et modent marked. Derfor stiller de med rette store krav til løsninger som våre, som tilbyr smart og fleksibel lading, sier Charlotte Blou Sand, administrerende direktør i True Energy.
Tilrettelegger for mer fleksibelt strømforbruk
LOS ble i vår tildelt kontrakt som leverandør til NorFlex-prosjektet i piloten «Demo Agder», hvor det testes verdien av forbrukerfleksibilitet ved smart hjemmelading av elbil. NorFlex-prosjektet har som mål å utvikle fremtidens strømnett ved å legge til rette for et mer fleksibelt strømforbruk. Flere kunder i LOS med elbil og hjemmelader er invitert med som deltakere i piloten.
- På full fart inn i et helelektrisk samfunn er det viktig for LOS å delta i dette spennende innovasjonsprosjektet. Vårt fokus er hvordan vi best kan nyttiggjøre ny teknologi for å gjøre strømforbruket til kundene våre smartere. Kunden får dermed redusert strømregning, samtidig som vi bidrar til å skape samfunnsøkonomiske løsninger. Vi gleder oss til å lære mye mer om fleksibilitetsmarkedet, samt teste ulike forretningsmodeller i neste fase av piloten, forteller Margit Unander.
Vil jevne ut forbrukstopper uten utbygging av strømnettet
For å unngå overbelastning i det norske strømnettet i et kommende fullelektrisk samfunn, må det gjøres stadig nye utbygginger av nettet. Dette er både svært kostbart og en påkjenning for miljøet.
NorFlex vil bevise at teknologi, i stedet for fysiske investeringer i strømnettet, kan jevne ut forbrukstoppene. For sluttkunder gjøres dette ved å slå av og på fleksible ressurser som varmtvannsberedere, varmekabler og som her i LOS sin pilot; kundens smarte elbillader – uten at komforten til strømkunden forringes. På sikt vil det være mulig å få betalt for å være fleksibel. Da vil husholdninger og bedrifter tjene penger på å være fleksible med strømmen sin, ved at nettselskapene betaler for at kunder reduserer forbruket sitt, og tilgjengeliggjør den frigjorte kapasiteten i et åpent marked for kjøp og salg.
Vellykket test gjennomført
Mandag 24. august gjennomførte LOS en vellykket såkalt ende til ende-test med hele verdikjeden tilstede; Nettoperatør Agder Energi Nett kjøpte fleksibiliteten som ble tilbudt fra LOS via plattformen til vår teknologileverandør True Energy, handelsplattformen NODES ble benyttet som markedsplass for handelen av fleksibilitet, og LOS sin sluttkunde verifiserte utkobling av sin hjemmeladende elbil på angitt tidspunkt for handelen.