Medlemsnytt
Daglig leder Tom Willy Olsen foran nybygget til KSI.

KSI satser større

24.09.2020 | Margrethe Saga
KSI er en inkluderende bedrift som jobber med å få mennesker ut i arbeid. Bedriften har utvidet med et helt nytt bygg med én ledig seksjon på ca. 140 kvm. - Vi har plass, hender og arbeidsvillige folk, sier daglig leder, Tom Willy Olsen.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
- Formålet med bygget var å sikre oss plass til fremtidige aktiviteter og plass til å vokse. Vi har vært en bedrift som har hatt en økning i antall søkere og har fått utvidet antall VTA-plasser (Varig Tilrettelagt Arbeid, red.anm). Folk trives her og stadig flere vil være en del av det fellesskapet vi har. Vi har opplevd en økt innsøking og da trenger vi mer plass til flere folk, rett og slett, sier daglig leder i KSI, Tom Willy Olsen.

Han fortsetter:

- Det er lenge siden planleggingen av bygget startet. Omtrent samtidig som landet stengte ned på grunn av covid-19, begynte KSI med selve byggingen i en seksmåneders periode. Planleggingsfasen varte rundt ett år, og byggefasen omtrent et halvt år.

Arbeid for alle

KSI er en arbeidsmarkedsbedrift, som hjelper mennesker med ulike utfordringer ut i arbeid. Nå gleder de seg til å flytte inn i nytt bygg.

- Det første vi skal få i gang i det nye bygget er vaskelinja til «naboen», som vi kaller dem. Det er sentralkjøkkenet til kommunen. Vi skal med andre ord vaske emballasje for dem. For øyeblikket er vi i dialog med leverandører, rørleggere og elektrikere og sørger for at alt kommer på riktig plass. Nå er vi i innspurten av byggeprosessen, og venter kun på brukstillatelsen. Styret hadde nylig en omvisning og de var kjempefornøyde. Så nå begynner snart ny fase med å fylle bygget med inventar og aktivitet.

I tillegg til å fylle bygget med egne ansatte og aktiviteter, ønsker KSI å få på plass en samarbeidspartner.

- Det er mye som skal på plass og vi har planer og ideer, men vi vil gjerne få til et samarbeid. Vi ønsker ikke bare en leietaker, men en samarbeidspartner. Lokalet er godkjent som lager og til lett produksjon, så vi er åpne for alle forslag og innspill fra de som kan se en nytte i å samarbeide med oss og som kunne tenke seg å være rundt en inkluderende bedrift. I bygget kan våre folk bidra med enkle arbeidsoppgaver. For eksempel pakking, logistikk eller andre ting.

[caption id="attachment_19435" align="alignnone" width="800"] Snart flytter KSI inn i et nytt bygg på Bråvann.[/caption]

Samfunnsansvar

- Det er jo sånn nå at flere må fremlegge et sosialt regnskap. Det er flere som har brukt oss som et eksempel på det, for å dokumentere sitt samfunnsansvar eller CSR som det også kalles (corporate social responsibility). I vår arbeidsgiverorganisasjon kan en få sertifikater for å være inkluderende bedrift. Det kan sammenlignes litt som sertifiseringen Miljøfyrtårn, bare at det handler om det sosiale ansvaret og ikke nødvendigvis miljø. Disse sertifiseringene har en lang liste med krav. En kan spørre seg selv: Dekker vi disse kravene i dag og i tilfelle, hvordan kan vi dokumentere det? Det er i slike tilfeller at bedrifter har brukt oss som dokumentasjon. Støtter du oss, så tar du automatisk samfunnsansvar, sier Olsen.

KSI har også andre prosjekter, og jobber for eksempel sammen med kommunen med å få mennesker som mottar sosialhjelpsstønader ut i ordinær jobb. De får stadig flere oppgaver av kommunen som handler om å ta et større samfunnsansvar, ved å hjelpe folk ut i aktivitet eller arbeid.

- Kommunen ser verdien av at folk har en meningsfull hverdag i form av å ha en jobb å gå til og samtidig treffe kolleger, forteller Olsen.

På sikt ønsker KSI å fylle det nye bygget med egenaktivitet, og ha arealet tilgjengelig for ytterligere vekst hvis eller når de får nye arbeidsoppgaver fra eieren.

- Vi har mange flinke ansatte her ute på KSI som er gode til å jobbe. Og alle som er ansatt i VTA jobber tett sammen med eller i nærheten av en arbeidsleder. Stikkordet her er samfunnsansvar. Det er mange som kan gjøre enkle arbeidsoppgaver, men her er det snakk om å hjelpe mennesker i arbeid og være en inkluderende bedrift.

Meningsfullt arbeid

Både deltakere og ordinært ansatte hos KSI sier de opplever arbeidsdagene som meningsfulle. Det samme gjør daglig leder. 

- Både kolleger og deltakere motiverer meg. Det at en gjør en forskjell i hverdagen til andre mennesker. Det er jo det å komme på jobb og se deltagerne som blide og fornøyde som står på og løser arbeidsoppgavene sine på tross av de utfordringene de har. Det er fint å se den arbeidsgleden de har. Det er kanskje hvorfor jeg velger å være her fremfor et annet sted. Jeg vil også nevne gode kolleger som står på for at deltagerne skal ha et godt tilbud. Men her har du den ekstra dimensjonen hvor du har alle deltagerne med unike og forskjellige personligheter. Det er jo mange smil, mye glede og prat i hverdagen her. Jeg ser at folk trives og jeg gleder meg til å komme på jobb og se at mennesker får en meningsfull hverdag.

Olsen forteller at han har sett stor fremgang hos enkeltmennesker fra første møte til der de er i dag. Noen har gjerne begynt å jobbe en halv dag i uka og etter en periode er de der kanskje fem dager i uka. De har fått seg venner og kolleger som også gjerne finner på ting på fritiden.

- Da skjønner du hva du egentlig holder på med her. En gjør en ganske stor forskjell i livet til enkelte mennesker, sier han.

Om KSI:

KSI eies av Kristiansand kommune og holder til på Bråvannsløkka 2, cirka 12 minutters kjøring fra byen. Mange kjenner til bedriften gjennom Jobbfrukt, men det er bare en del av det de driver med. Hovedfokuset til KSI er arbeidsinkludering.

De ordinært ansatte på KSI jobber til daglig med å inkludere mennesker i arbeidslivet. Den største avdelingen er Varig Tilrettelagt Arbeid (VTA). Alle i VTA har fått innvilget uføretrygd. Hos KSI får de fast ansettelse, en arbeidskontrakt og mulighet til å tjene ekstra penger i tillegg til uføretrygden.

Her er det et stort mangfold av kolleger, det er både unge og gamle, noen har fysiske utfordringer, mens andre har psykiske. Det som er spesielt for KSI er at de tilpasser arbeidsoppgaver og arbeidstider til hvert enkelt. Akkurat nå har KSI 39 VTA-plasser, fordelt på 46 personer. De ansatte jobber alt fra en dag i uka til fem dager i uka, alt ettersom hva hver enkelt kan klare.
facebook

Relaterte saker