Medlemsnytt

Bedrifter samarbeider for å få mennesker ut i arbeid

17.06.2021 | Lotte Blom van der Male
KSI, Songvaar og Via Partner samarbeider om å få mennesker som har vært på langvarig sosialstønad ut i arbeidslivet.
De tre bedriftene prøver hovedsakelig å få inn barnefamilier, slik at barna på sikt kan bli motivert til å studere og/eller jobbe.

Christina Gerhardsen (KSI), Åse Svendsen (Via Partner) og Tine B. Vatne (Songvaar) er prosjektledere i de tre ulike arbeidsmarkedsbedriftene som jobber sammen om KSV-prosjektet, hvor K står for KSI, S står for Songvaar og V for står for Via Partner.

Motivert arbeidskraft

– Vi har fått prosjektbaserte midler fra kommunen, og samarbeider med Nav for å kunne tilby jobbveiledning til personer som er ikke-vestlige innvandrere, som hovedsakelig har gått lenge på sosialstønad, eller vært utenfor arbeidslivet over lang tid. Dette betyr at de fleste deltagerne våre har kommet til Norge som flyktninger. Dette er motiverte mennesker som har klart å komme seg ut fra krigsherjede områder, og klart å etablere seg i et land uten nettverk eller språk, understreker Åse Svendsen fra Via Partner.

Hun legger til:

- Deltagerne skal kunne nok norsk til at man ikke trenger tolk, og ha motivasjon til å være med og ønske å jobbe. Vi har et sterkt fokus på å finne en god jobbmatch mellom bedrift og arbeidstaker, og evaluerer fortløpende om det er en god match eller ikke.

Metodisk arbeid

- Hvordan jobber dere med å få folk ut i arbeid?

– Vi finner ut hva deltakerne kan og ønsker seg. Deretter oppsøker vi virksomheter, eller finner dem gjennom nettverk, sier Tine B. Vatne fra Songvaar.

– Vi har samtaler med deltakerne, informerer dem om muligheter og hjelper til med å kontakte bedrifter. Vi hjelper også med søknadsskriving, er med deltakerne rundt for å levere åpne søknader så de lærer hvordan de møter eventuelle arbeidsgivere og får selvtillit. Vi har også intervjutrening, slik at de er bedre rustet for et intervju, sier Christina Gerhardsen fra KSI.

– Vi hjelper til med det som trengs hos hver individuelle deltager. Først blir vi kjent med personen, kartlegger egenskaper, ønsker, erfaringer og mål, og hjelper dem så med å nå målene. Vi kontakter relevante bedrifter for å finne ut om de trenger flere ansatte, hjelper deltagere med jobbintervju-trening, forbedre CV’en sin, forbedre søknadene sine samt sender dem på kurs norsk-kurs og uttalekurs, forklarer Åse Svendsen.

Hun legger til:

- Vi kan også hjelpe med å finne veien til utdanning som er nødvendig for at deltagerne skal kunne nå sine mål. Når vi kontakter bedrifter ønsker de som regel å få deltagerne i praksis først. Da er det viktig for oss at praksisen ikke blir så veldig lang, og at det er en reel mulighet for jobb i andre enden. Vi følger tett opp med at det er progresjon i praksisen, slik at man vet at det fører noe sted, forklarer Åse Svendsen.

Vanskelig jobbmarked

Alle tre sier de opplever at deltagerne er motiverte til å komme ut i arbeid. Tine B. Vatne sier at deltakerne syns det er vanskelig å få fast jobb. Christina Gerhardsen presiserer at deltakerne er frivillig med i prosjektet, og ikke får noe ekstra for å delta.

Åse Svendsen utdyper:

– De har et stort ønske om å tjene egne penger, klare seg selv, og ha en jobb å gå til. En jobb for de i målgruppen vår, betyr ofte ikke bare mye for den enkelte, men også for hele familien. Vi har for eksempel en deltager som ikke har sett kona si på åtte år, fordi han ikke kan søke familiegjenforening uten at han har en jobb. Han savner henne veldig, men kan ikke dra tilbake til landet han flyktet fra.

Utfordringene under korona

Koronarestriksjonene har gjort det vanskeligere for prosjektlederne å holde kurs som kan være nyttige. Det er mange store bedrifter som har måttet permittere folk. Dette betyr at ved flere steder hvor man ellers ville fått til et samarbeid med en bedrift, er dette umulig nå, ettersom det ikke kan være noen i praksis når bedriften har permitterte ansatte.

– Den største utfordringen er å oppsøke potensielle bedrifter, og at flere er stengt ned og gjerne har permittert sine egne, sier B. Vatne.

– Det har også vært en stor utfordring at vi ikke kan oppsøke bedrifter fysisk, men må ta alt over e-post og telefon, sier Gerhardsen.

– Mange bedrifter er utrolig lei av å få telefonhenvendelser fra prosjekter og bedrifter som jobber med lignende ting som oss. Dette betyr at det er mye vanskeligere nå å finne passende arbeidsplasser for deltagerne våre, sier Svendsen.

- Hva slags arbeidsplasser er dere ute etter?

– Det er ulikt hva hver enkelt av deltakerne ønsker å gjøre, men det som ofte går igjen er renhold, mat/kantine og lagerarbeid. Vi ønsker å finne bedrifter som ønsker å gi noen en reell mulighet for en jobb og som tør å satse på våre deltakere for å gi de en sjanse, forklarer Gerhardsen.

De tre bedriftene ønsker å komme i kontakt med ulike bedrifter, men ser at arbeidskraften ofte er etterspurt i bransjer som renhold, malejobber, og catering/cafe. Det viktigste for prosjektet er at arbeidsplassene er inkluderende og har rom for mangfold og forskjellighet.

Kjempegod arbeidsmoral

– De arbeidstakerne som er i prosjektet vårt, er utrolig motiverte. Jeg er sikker på at om de hadde vært norske, ville de hatt jobb for lenge siden. Det jeg har sett så langt, er kjempegod arbeidsmoral, folk man kan stole på og fine personligheter som man blir glad i. De fleste hadde jobbet hele livet sitt før de kom til Norge som flyktninger. Her i Norge har de fortsatt lyst til å jobbe, men mangel på norsk språk når de kom hit, har gjort at de aldri har fått innpass i arbeidslivet, forklarer Åse Svendsen.

Hun presiserer at det det vil bli god oppfølging fra jobbveilederne i prosjektet. Jobbveilederne kan ta vanskelige samtaler, være med på opplæring, skaffe tolk, og å øve med arbeidstakeren på ting de må bli bedre til.

Det er også mulig å søke Nav om både lønnstilskudd, mentortilskudd, og inkluderingstilskudd når bedriften anser det som nødvendig, slik at man ikke løper noen økonomisk risiko ved å teste det ut.

– Det er en perfekt mulighet til å være med å bidra, til å gi noen som virkelig ønsker det en mulighet og en lysere fremtid, sier Gerhardsen.

Dersom du eller din bedrift ønsker å bidra til å få flere ut i jobb, kan du kontakte ansatte i KSV-prosjektet:

Tine på Songvaar
Tlf: 908 04 710, e-post: tine@songvaar.no

Åse på Via Partner
Tlf: 481 24 987, e-post: ase@viapartner.no

Christina på KSI
Tlf: 926 66 894, e-post: christina@ksi.no
facebook

Relaterte saker