Statsråd Sylvi Listhaug.

Kristiansand får integreringsmottak

28.09.2016 | Ingrid Michalsen, Runar Brøvig
Som en av fem byer er Kristiansand valgt ut til å få et integreringsmottak til byen. Det ble klart onsdag 27. september.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo


- Jeg er glad for at Kristiansand er blant de fem byene som nå skal få egne integreringsmottak. Det er en fjær i hatten og en anerkjennelse av at vi har gjort mye rett i vårt integreringsarbeid. Blant annet har vi sett et fantastisk engasjement blant frivillige organisasjoner og næringslivet, sier ordfører Harald Furre i Kristiansand.

- Næringslivet i byen og næringsforeningen spesielt fortjener skryt for den fremoverlente holdningen vi nå ser. Næringsforeningen er en viktig pådriver for at næringslivet skal skaffe til veie arbeids - og praksisplasser for nyankomne asylsøkere. Dette er et nytt grep for en raskere integrasjon av nye landsmenn. Adgang til arbeidslivet er nøkkelen til god integrering, gir tilgang til sosiale nettverk og mulighet til å stå på egne bein økonomisk, fortsetter Furre.

Flyktning - og integreringsrådgiver i Kristiansand kommune, Elisabeth Engemyr, er svært glad for nyheten.

- Det er utrolig bra at vi har blitt valgt ut som en av fem byer, foran byer som Trondheim, Bergen og Drammen. Det har med andre ord vært tøff konkurranse, og derfor er dette en anerkjennelse til kommunen som har jobbet med flyktninger og integrering i 20- 25 år, sier Engemyr.

[caption id="attachment_7427" align="alignright" width="170"]Elisabeth Engemyr, leder flyktning - og integreringsarbeid i Kristiansand kommune. Elisabeth Engemyr, leder flyktning - og integreringsarbeid i Kristiansand kommune.[/caption]

- Hva betyr dette for det videre arbeidet med flyktninger i kommunen?

- Dette vil bidra til både å få flyktninger raskt ut i jobb og til raskere å bli en del av lokalsamfunnet. Vi får en ekstra mulighet til å tenke og jobbe mye mer helhetlig med integreringsarbeidet. Nå kan vi jobbe tettere opp mot dere i næringslivet, med universitetet og flere aktører, ikke minst frivillige organisasjoner . Der er vi godt i gang allerede, men nå kan vi gjøre dette samarbeidet tettere og bedre, påpeker Engemyr.

Hvor mange plasser som blir tildelt kommunen, er ennå ikke kjent.

- Vi søkte om 100-150 plasser i programmet, så det er det vi håper på og vi regner med å få en relativt rask avklaring på det, forklarer Engemyr.

Administrerende direktør i Nærinsgforeningen i Kristiansandsregionen, Anita S. Dietrichson, sier foreningen er  klar til å brette opp ermene og bistå i arbeidet.

- Dette er en veldig god nyhet for Kristiansand. Ikke bare for flyktningene, men også for næringslivet, som nå vil få en flott mulighet til å hente flinke folk. Vi har stor tro på denne modellen, å komme i arbeid så fort som mulig. Og vi som har barn selv, vet hvor viktig det er å få gode arbeidsvaner i ung og tidlig alder. Slik vil det være med flyktningene også. Noen vil komme med en akademisk utdannelse som sykepleiere, ingeniører eller leger, mens andre vil ønske arbeid av mer praktisk art, som flyktningen som er flink og glad i å reparere sykler: La ham få en jobb hos Nordbye eller Pedalen. Eller han som kan snekre: Gi ham arbeidspraksis hos en byggmester. Jeg er sikker på at dette vil skape gode vaner og vi vil oppleve mange gode historier, sier Dietrichson.

 - I føringene av statsråd Listhaug er vi kjent med at det er tydelige krav til deltakelse og egeninnsats, hvor bruk av incentiver og sanksjoner skal bidra til å oppnå gode resultater. Dette stiller sterke krav til egeninnsats, men ved god oppfølging og fine støtteordninger vil dette kunne bli en suksess, påpeker hun videre. 


Du kan lese pressemeldingen om saken her.
facebook

Relaterte saker