Går sammen om å redusere matsvinn
Forrige fredag ønsket velkommen til møte på Grønt Senter sammen med Arne Otto Iversen i Klimaalliansen. Her var flere av byens restauranter og serveringssteder til stede, for å høre mer om satsingen på Resteposen.
Ifølge matvett.no kastes det nemlig over 355.000 tonn mat som kunne ha vært spist i Norge. Hver nordmann kaster hvert år 42 kilo mat som er fullt ut spiselig. På verdensbasis anslås FN at vi de neste 15 år vil trenge 50 prosent mer mat for å møte behovene til en stadig voksende befolkning.
- Det enkleste vi kan gjøre er å redusere vår matkasting – noe som er bra for både miljøet og lommeboka, påpeker Dietrichson.
Ikke unaturlig var hele lunsjen på møtet på Grønt Senter en «vrak-lunsj» bestående av ufisk, utsorte grønnsaker og vrakis. Restaurantgünder Øyvind Nese og kokk Jarl Vøllestad – kjent blant annet fra Bakgården og Måltid – sto for tilberedningen.
En rekke aktører var invitert til å si noe på møtet: Høyre-politiker og bystyrerepresentant Renate Hægeland, Solvor Stølevik fra Kristiansand kommune, Reidar Fredriksen fra Fiskehandler Reinhardtsen, Hanne Jørgensen fraHennig-Olsen Is, Trine Lohne fra Trine på Gården, Claus Pedersen fra Bakgården, Harald Andersen fra Kvadraturforeningen og Benjamin Bogan fra Tilstede Mat og Mer.
Møtet den 24. november var et oppfølgingsmøte fra da Selina Juul fra Danmark besøkte Grønt Senter tidligere i år. Juul har fått en rekke priser for arbeidet sitt med å redusere matsvinn i Danmark.