Fuglestad blir ny direktør for Sørlandets kunstmuseum
[caption id="attachment_8922" align="alignleft" width="431"] Styreleder for SKMU Jan Vincents Johannessen med nytilsatt direktør for SKMU og kunstsiloen, Reidar Fuglestad, under pressekonferansen 2. mars.[/caption]
– Det var spesielt tre faktorer som ble avgjørende for at jeg takket ja til denne stillingen. For det første er det det faktum at kunstsiloen og Sørlandets kunstmuseum skal bli blant Nordens aller beste museer. Det skal virkelig bli lagt merke til internasjonalt. For det andre har jeg virkelig blitt fascinert av Nicolai Tangens enorme lidenskap for kunst: En finansmann, som virkelig brenner for kunst. Og han kjøper inn ny kunst i et enormt tempo nå, og denne kunsten skal leve videre på jorda lenge etter ham. Så hans lidenskap tente meg, forteller Fuglestad.
- Og for det tredje, tro det eller ei, så har jeg lenge snakket om hvor viktig kunst er som satsingsområde for reise- og opplevelsesnæringen i Norge. Nå får jeg mulighet til å jobbe for å fremme det. Så jeg gleder meg virkelig til å ta fatt på denne oppgaven.
Styret i SKMU har, ifølge styreleder Jan Vincents Johannessen, lagt vekt på å finne en direktør med rett kompetanse til å realisere det omfattende Kunstsilo-prosjektet. Men styrelederen er klar over at valget av Fuglestad kan virke overraskende for mange.
- Noen er nok helt sikkert overrasket, men her har vi vært opptatt av å få tak i en person som virkelig kunne vise til å ha fått til noe i tidligere jobber. Vi ønsket en person med bred ledererfaring, og en som kommer til å være her mye og virkelig ta fatt på oppgaven, forklarer Johannessen.
[caption id="attachment_8921" align="alignright" width="287"] Fuglestad har 17 år bak seg i Dyreparken. Nå blir han direktør for en av landets største kulturinstitusjoner. [/caption]
Fuglestad tiltrer stillingen 24. april. Under pressekonferansen var han ydmyk med tanke på sine egne mangler når det gjelder det kunstfaglige, og understreket at SKMU i løpet av nær fremtid skal styrke museets kunstkompetanse ved å utvide kuratorstaben med flere stillinger. Samtidig pågår det en kontinuerlig utvidelse av AKO Kunststiftelses samling.
– Å få muligheten til å bygge opp en kunstdestinasjon i internasjonal klasse, i spektakulære omgivelser, er en helt unik oppgave. Det er naturligvis litt vemodig å forlate Dyreparken etter 17 år, men dette markerer samtidig starten på noe nytt. Satsinger som Kunstsiloen skjer svært sjelden, og denne anledningen kunne jeg ikke la gå fra meg, sier Fuglestad, som raskt skal etablere et kjerneteam med ekspertise innen kunst, formidling, kommunikasjon og destinasjonsutvikling.