SPENN
Michael W. Henriksen har vært seilmaker hele sin karriere. I dag er det solseil som står for 50 prosent av omsetningen hans.

De skaper sin egen arbeidsplass

15.06.2021 | Tekst: Margrethe Saga. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.
Dersom du skal starte din egen bedrift må du regne med å ofre blod, svette og tårer. Ifølge de vi har møtt, er gevinsten imidlertid stor når du lykkes.
– Den største fordelen er uten tvil friheten! Selv om jeg jobber mye så kan jeg komme og gå som jeg vil. Jeg kan for eksempel ta meg en tur på heia når jakta begynner.

Michael W. Henriksen har tatt imot oss på seilloftet sitt i Ægirs vei på Lund. Her driver han sitt eget firma, Seilservice, som blant annet produserer og selger seil og solseil til store og små kunder.

– Ulempen er imidlertid at alt stopper opp når jeg faktisk tar fri. Så i høysesongen går det jo ikke, sier han.

[caption id="attachment_21328" align="alignnone" width="800"] Seilmakeren holder til på Lund.[/caption]

Tilfeldigheter

Henriksen har holdt på for seg selv siden 2015.

– Jeg var først med på oppstarten av et annet selskap i 2007. Da det ble avviklet i 2014 kjøpte jeg opp maskinparken og varelageret, og startet for meg selv. Jeg visste at det fortsatt var et marked for seil, og fikk en god start, forteller han.

De første månedene arbeidet han fra kjelleren hjemme.

– Det var utrolig klønete, og nesten ikke plass til å gjøre noe. Da drev jeg mest med salg, for jeg hadde ikke plass til å sy noe særlig. Så kom jeg over dette lokalet i mars 2015, og siden har jeg holdt på her.

Henriksen kommer fra en familie med flere sjømenn og skipsredere, og har alltid vært glad i sjø og hav. Selv er han utdannet seilmaker, og tok svennebrev i 1999. Etter å ha jobbet flere år i utlandet slo han seg til ro hjemme i Kristiansand. At han endte opp med å starte sin egen bedrift var imidlertid ganske tilfeldig.

– Jeg har ikke tenkt at jeg nødvendigvis skulle drive for meg selv, men jeg har tenkt at jeg vil drive som seilmaker og at jeg vil gjøre det her i byen. Da ble det sånn, sier han.

Viktige gründere

NHO trekker frem jobbskaping i privat sektor som en forutsetning for at Norge skal komme seg ut av den pågående krisen og inn i en bærekraftig fremtid. På deres årskonferanse i år var «Jobbskaperne» tema, og ifølge dem må det skapes 250 000 lønnsomme arbeidsplasser i privat sektor frem mot 2030 dersom vi skal sikre velferdssamfunnet.

– I Agder må vi skape mellom 1500 og 2000 nye arbeidsplasser hvert år de neste ti årene, sier Høye Høyesen, regiondirektør for NHO Agder.

Han forteller at det er avgjørende at folk tør å satse på egne ideer.

– Det er kjempeviktig. Vi ser at de gode ideene ofte starter med en eller to personer, gjerne i et lite og lukka miljø. Så kan det enten vokse seg stort av seg selv, eller bli kjøpt opp av større bedrifter og investorer.

Det er særlig innenfor det grønne skiftet og reiselivsnæringen Høyesen trekker frem potensialet for nye bedrifter på Sørlandet.

– Vi må klare å skape nye arbeidsplasser rundt det skiftet vi står foran, og her tror jeg vi vil se mange gründerbedrifter. Vi har mye kompetanse på Agder, sier han.
Jeg har ikke tenkt at jeg nødvendigvis skulle drive for meg selv. Seilmaker Michael W. Henriksen

Lagarbeid

Å jobbe for seg selv kan være ensomt. Seilmaker Henriksen trives godt i eget selskap, men forteller at han savner kolleger. I dag har han en som er ansatt på timer i selskapet, i tillegg til seg selv, men han har et mål om å vokse ytterligere. I vår ble Seilservice blant annet omgjort fra enkeltpersonforetak til AS.

– Det er mye lettere å være flere. Da kan du ha faglige diskusjoner, og du utvikler deg på en annen måte. Er man flere blir det et miljø, både faglig og sosialt. Da jeg jobbet i utlandet var jeg en del av et større team, og det har sine fordeler det også. Jobben er en stor del av livet, og jeg er jo mye alene når jeg er her.

Alene med ansvaret

Det er mye som skal på plass når man skal starte en bedrift. En ting er å ha kontroll på det faglige, men hva med alt det andre?

– Det har vært en utfordring. Man må kunne så mye forskjellig. Regnskap, salg og markedsføring for eksempel. Hva må være på plass, og hvilke systemer skal jeg velge? Det handler om å begrense det litt, og finne ut av hva en faktisk trenger. Hva skal jeg gjøre selv, og hva skal jeg sette bort, forteller Henriksen.

For mange er det nettopp det å ha ansvaret for alt som er mest utfordrende med å skulle bygge opp et firma, og det som tar lengst tid å forberede seg på. Interiørarkitekten Ksenia Kipurova, som står bak
enkeltpersonforetaket Kasa Design, har alltid drømt om å starte for seg selv men ventet til hun hadde den riktige følelsen.

[caption id="attachment_21332" align="alignnone" width="800"] Ksenia Kipurova er opprinnelig fra Russland, og har bodd fem år i Kristiansand. Hun liker å være sin egen sjef, og styre dagene selv.[/caption]

– En dag forstod jeg at «nå er jeg klar». Det var mens jeg var i permisjon med sønnen min. I permisjonstiden utdannet jeg meg til interiørarkitekt, og da fant jeg ut at jeg til sammen hadde nok erfaring og kunnskap til både å bygge og drive bedriften selv, forteller hun.

Hun sammenligner starten med å hoppe i havet, og fortsetter:

– Det er veldig skummelt å begynne, og det krever guts å hoppe ut i det, nesten som når man tar sats for å hoppe i havet fra en viss høyde. Jeg følte at det var på tide og bestemte at «nå gjør jeg det».

Kipurova har bakgrunn innenfor økonomi, salg og markedsføring, og følte seg trygg på at hun kunne håndtere alle sidene av arbeidet.

– Jeg visste at jeg kunne gjøre mye av arbeidet selv, inkludert regnskapet. Bedriften er jo ikke så stor ennå, så foreløpig klarer jeg det selv. Men jeg håper jo å vokse en dag, og ansette flere, sier hun.

Startvansker

I likhet med Henriksen savner Kipurova kolleger. Hun trekker frem at ensomhet har vært det vanskeligste med å starte for seg selv.

– Jeg jobber hjemmefra, og tilbringer mesteparten av dagen foran pc-en. Jeg savner folk, samtaler og kaffepauser. Ikke minst savner jeg noen å dele ansvaret med, og å sparre med. Det har vært tungt.

Hun legger til:

– Det er alltid vanskelig å begynne, og det var jeg klar over. Jeg visste at det ville komme dager uten prosjekter, hvor jeg blir sittende å lure på hva jeg skal gjøre. Men plutselig snur det, og ting begynner å skje.

Til tross for tunge og lange dager, har hun aldri angret på at hun valgte å starte Kasa Design.

– Jeg elsker jobben min! Jeg brenner for det jeg gjør, og det gir meg så mye energi. Selv om jeg ofte jobber overtid føler jeg ikke at det er tungt. Jeg vet at jeg jobber for å bygge noe for meg selv og å utvikle meg videre. Det gir en annen følelse enn om du jobber overtid på et kontor for en stor bedrift, forteller hun.

Livsstilsendring

Hun får støtte av Stian Vere, bankmannen som i 2019 solgte huset i Kristiansand og tok med seg familien til Lista for å satse på sin egen idé.

– Vi har fått et bedre liv. På min forrige arbeidsplass jobba jeg ekstremt mye. Nå jobber jeg fortsatt mye, men arbeidet er lystbetont og frigjør energi på en annen måte. Jeg tror den største fordelen med å være gründer er at du har en lidenskap for det du jobber med. Det er enklere å jobbe mye når man har så stor tro på det man driver med, forteller han.

[caption id="attachment_21322" align="alignnone" width="795"] Med Swipload håper gründer Stian Vere å bidra til en enda mer seriøs transportbransje.[/caption]

Vere og kona sa opp jobbene, og sammen med tre medeiere startet han Swipload. De har som mål å revolusjonere transportbransjen, og bli den digitale megleren for transport i Skandinavia slik at det blir mindre tungtransport uten gods på veiene.

– Bedre for bunnlinja, og bedre for miljøet. Men skal vi klare det, så må vi jobbe dedikert og ha en klar retning, sier Vere.

Å selge huset og flytte familien til et annet sted var ikke nødvendigvis en enkel avgjørelse.

– Jeg visste det kom til å ta lang tid å bygge opp selskapet, men på et tidspunkt måtte vi bare satse. Så vi frigjorde midler ved å selge huset, og flytta til Lista. Der fikk min kone jobb, og vi har alltid vært fristet av å bo landlig. Men med fire barn var det ikke bare-bare, sier han.

Vere gikk en lang periode uten lønn.

– Vi måtte være villige til å gjøre noen endringer i livsstilen, og ofre en del økonomisk. Men vi opplever at valget vårt har gitt oss andre typer gleder, og har ikke angret, avslutter han.

Inntjening

[caption id="attachment_21327" align="alignleft" width="242"] Seilmaker Michael W. Henriksen[/caption]

Tilbake på seilloftet forteller seilmaker Michael W. Henriksen at han fått bedre selvtillit av å lykkes med sitt eget firma.

– Det er utrolig gøy å lage produkter folk blir fornøyd med. Når butikken går bedre og bedre får man selvtillit.

For ham har det gått oppover fra dag én.

– Det første året omsatte jeg for 1 million. I fjor lå jeg på 2,5 millioner og dette året blir enda bedre. Jeg har hatt en jevn økning, særlig de tre siste årene. Når det er sagt, så ligger det mye jobb bak.

Seilmakeren har både privatpersoner og bedrifter som kunder, og har levert solseil til flere kommuner. Han har satset på et eksklusivt marked.

– Når jeg er så liten klarer jeg ikke å levere på veldig mange prosjekter av gangen. Derfor tar jeg heller noen få, store prosjekter som jeg tjener penger på. For i bunn og grunn er det jo det det handler om: å tjene penger.
facebook

Relaterte saker