Tore Myhre, avdelingsdirektør for Internasjonal avdeling i NHO, var en av to foredragsholdere tirsdag morgen.

Ber bedrifter forberede seg på brexit

12.03.2019 | Margrethe Saga
I utgangspunktet skal Storbritannia forlate EU 29. mars. Hvilke konsekvenser får dette for næringslivet? Det var tema da Næringsforeningen inviterte til frokostmøte tirsdag denne uka.
- Dette er en skjebneuke for brexit. Vi vet at brexit kommer til å treffe oss også i Norge, men det er vanskelig å forberede seg fordi vi ikke vet hva som kommer til å skje, sa Tore Myhre, avdelingsdirektør for Internasjonal avdeling i NHO.

Han trakk frem viktigheten av stabilitet og forutsigbarhet, og at bedrifter er avhengig av dette i sitt daglige virke. Nettopp dette er en av de største utfordringene med brexit.

- Denne uka skal mye avgjøres når det gjelder brexit. I dag er det avstemming om avtalen som Theresa May har forhandlet frem med EU, men denne gikk ikke gjennom sist. Hvis det samme skjer i dag, er det en avstemming i morgen som går på om britene skal forlate EU uten en avtale. Dette er det få som vil. Det som regnes som mest sannsynlig er at britene kommer til å be om forlengelse, slik at de kjøper seg noe tid, og at man får to til tre måneders utsettelse på hvordan avtalen mellom Storbritannia og EU blir seende ut. Dette er vanskelig for dere som bedrifter, som ikke får noen avklaring, mente Myhre.

Red.anm: I etterkant av frokostarrangementet har britene avholdt diverse avstemninger om brexit. 12. mars ble Mays avtale med EU stemt ned, og dagen etter stemte det britiske Underhuset mot at Storbritannia skal forlate EU uten en avtale. Torsdag 14. mars ble det avgjort at de ønsker å be EU om utsettelse av skilsmissen. Om dette aksepteres avgjøres sannsynligvis på EU-toppmøtet 21. og 22. mars.

 Viktig handelspartner

I dag er Storbritannia Norges største handelspartner. 19 prosent av all norsk eksport i 2018 gikk til Storbritannia, og ifølge NHO går minst en femtedel av all olje og gass fra Norge til nettopp Storbritannia. Også når det gjelder tjenester er Storbritannia Norges største handelspartner.

- Olje og gass blir lite regulert av EØS-avtalen i dag, så dette vil britene fortsette å kjøpe uansett. Men det er en fare for at økonomien vil bli dårligere etter brexit, og at de derfor vil trenge mindre av disse varene, sa Myhre.

Andre sektorer som blir påvirket av brexit er ferdigvareindustrien, bilindustrien, sjømatindustrien og finansielle tjenester.

- Sjømat er særlig utsatt, med tanke på at bransjen er sensitiv for køer og nye grensekontroller. Videre er London city vårt viktigste finansieringssted. Hva som vil skje her er spennende. London vil fortsatt være en stor finanshovedstad, så vi må ikke overdrive betydningen av brexit, men med nye regler kan vi bli påvirket. Vi ser også at flere nå flytter deler av virksomheten sin ut av London, til byer som Frankfurt og Dublin, fortalte Myhre.

Kartlegg dine utfordringer

NHO oppfordrer bedrifter til å finne ut av på hvilke måter de blir berørt av brexit.

- Det man må tenke på er om virksomheten blir berørt i det hele tatt. Mange virksomheter kan også bli indirekte berørt fordi noen i verdikjeden, for eksempel leverandører, blir direkte berørt. Tenk også over personalet, har du for eksempel noen som arbeider i Storbritannia?

Regjeringen har tatt flere grep for å være forberedt når brexit er et faktum.

- Vi har fått på plass en begrenset frihandelsavtale slik at vi kan unngå toll. Men utfordringen her er om britene også klarer å få denne på plass. Her står det ikke på Norge. Vi har også mange andre viktige avtaler, blant annet er en luftfartsavtale i boks, sa Myhre.

[caption id="attachment_15149" align="alignnone" width="800"] Arnt-Einar Litsheim, fagdirektør KS Bedrift/Norske havner.[/caption]

Hard vs myk brexit

Under frokostmøtet uttrykte NHO bekymring for norsk næringsliv i forbindelse med brexit, på grunn av stor grad av usikkerhet. Arnt-Einar Litsheim, fagdirektør for KS Bedrift/Norske havner, var imidlertid mer positiv.

- Jeg er optimist. Britene er vant til å være pragmatiske, og har alltid vært delt i spørsmålet om EU, sa han.

Litsheim trakk frem forskjellene mellom en hard og en myk brexit, hvor en hard brexit er resultatet dersom Storbritannia forlater EU uten en ny avtale.

- Det vil bli overgangsordninger, og i starten kan det bli litt kaos. Jeg tror imidlertid det vil gå seg til uansett. Spørsmålet er hvordan dette vil utvikle seg over tid. Dersom Storbritannia og EU utvikler seg annerledes over tid kan det føre til store forskjeller mellom partene på sikt.

Også Litsheim oppfordret bedrifter til å skaffe seg informasjon om hvordan de selv kommer til å bli påvirket.

- Fordi det ikke er noen som vet helt sikkert hvordan det blir må man ta ting litt som det kommer, men dersom man er usikker oppfordrer jeg til å stille konkrete spørsmål til de rette aktørene. For eksempel bør man spørre tolletaten om hva som skjer med tollklareringene i havnene, dersom man er usikker på dette. På dette punktet er imidlertid Storbritannia innstilt på å harmonisere dette med reglene i EU, fortalte han.

Gode, britiske venner

Hva som vil skje med Norge i EU i tiden fremover, var også tema under frokostmøtet.

- Britene har alltid vært Norges gode venner i EU. Det kan bli trøblete for oss når de går ut, og det blir spennende å se hvilken retning EU velger å gå nå som britene forsvinner. Vil de for eksempel rette seg mer sørover? sa Myhre.

 
facebook

Relaterte saker