SPENN
Elin Vatne har lært seg å leve med at bransjen hun jobber i går opp og ned. FOTO: Erling Slyngstad-Hægeland

– Viktig å beholde roen i usikre tider

29.10.2020 | Tekst: Jan Frantzen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Elin Vatne leder familiebedriften Boss Industri og Mekaniske verksted i Kristiansand. På tross av rekordomsetning i fjor, svinger det mellom bekymring og optimisme i selskapet.
– Omstilling er blitt et viktig begrep i oljerelatert bransjer. Hvordan har dere jobbet med det i Boss?

– For noen år siden var rundt 80 prosent av vår virksomhet rettet mot olje, nå er det omtrent 50 prosent. Etter smellen i 2015 begynte vi å søke rundt for å finne nye prosjekter. Vi har blant annet hatt store jobber med renseanlegget på Odderøya og en 83 meter lang sykkel- og  gangbro i Oslo. Etter en nedbemanning er det også viktig at de ansatte behersker flere roller i selskapet. Det har vi fått til på en god måte.

– På hvilken måte har koronakrisen påvirket bedriften deres?

– Vi har hatt ganske mye å gjøre i hele år, og er ikke nevneverdig rammet. Sånne ting kan velte lasset ganske fort, men det har vi unngått. Vi har hatt to gode år nå, så vi hadde litt å gå på. Det blir spennende å se hvordan etterspørselen blir fremover. Det har kommet noen kanselleringer, men samtidig er det slik at en del av jobbene som tidligere har blitt satt til utlandet nå blir satt til Norge. Det merket vi på vårparten, da det kom en del hastesaker.

– Du har vært leder her i snart ti år. Hva har vært det vanskeligste å håndtere?

– Krisen i 2015 kom brått, da måtte vi handle raskt. Prosessen med nedbemanning er tøff og involverer mange skjebner, likevel er man nødt til å gjennomføre det. Fordelen i en familiebedrift er at det er kort vei fra styret og eiere til resten av bedriften, slik at vi kan ta beslutninger fort. Permitteringene og nedbemanningen skjedde hurtig, og det var nok det som reddet oss den gangen. I en nedbemanningssituasjon er det fort gjort å miste kompetansen, men vi klarte å beholde den. Og vi har mange ulike sertifiseringer, slik at vi kan gjøre mye forskjellig. Det har vært en stor fordel.

– Hva ville de ansatte her si at du er god på, og hva ville de si at du kan bli bedre på?

– Informasjon og kommunikasjon er noe man alltid kan bli bedre på. Det blir aldri helt godt nok. Og så tror jeg de ville sagt at jeg har omsorg for dem. At jeg kjenner dem, og ser dem. Det viktigste er å være til stede og være synlig. Jeg gir dem ansvar, og jeg tror de føler at de har frihet. Døra hos meg står åpen, bokstavelig talt, hele dagen. En leder som lukker døra og ikke viser seg, tror jeg ikke er bra for organisasjonen.

– For noen år siden var du den eneste kvinnelige lederen for Node-bedriftene. Hvordan har du opplevd å være såpass alene som kvinne?

– Jeg er vant til at bransjen er mannsdominert. Jeg er nesten alene som kvinne i mange settinger, men det har ikke vært noen utfordringer med det for min del. I de nettverkene jeg befinner meg har dette gått greit. Men mangfold er viktig, og jeg skulle ønske det var flere damer i lederposisjoner.

– Dere hadde rekordomsetning i fjor, hvordan ser du på den nærmeste fremtiden for selskapet?

– Jeg er optimistisk, og realistisk. De siste årene har vi hatt få store prosjekter i bunnen, slik vi alltid hadde tidligere. Driften er nå mer fra dag til dag, og uke til uke. Det kan svinge veldig. Noen dager er vi veldig optimistiske, og så skjer det noe som gjør oss litt redde og pessimistiske. Men man lærer seg å leve med at det går opp og ned. Det er viktig å beholde roen i usikre tider.

 

FAKTA: Elin Vatne (58)

Stilling: Daglig leder i Boss Industri og Mek. verksted

Bakgrunn: Har jobbet i familiebedriften hele livet, blant annet innen kontor, personal og økonomi.

Bor: Kristiansand

Familie: Gift, to barn

Leser: Lite. Det blir stort sett på ferie, og da går det i romaner

Hører på: Mannen min synger i mannskoret Gaasehud, så jeg hører mye på ham

Gir meg energi: Venner og friluft
facebook

Relaterte saker