- Vi svømmer under vann nå, da må dere gi oss en snorkel
– Tema i begge møtene var støtteordningene til næringslivet. Mens noen deler av næringslivet går svært godt, er det andre som sliter veldig. Dette gjelder særlig de som opplever at rammebetingelsene de driver under, endres fullstendig i løpet av en pressekonferanse. Resultatet er tomme serveringsteder og hoteller med svært få gjester, sier næringspolitisk leder Roar Vigeland Osmundsen, som ledet møtene med politikerne.
[caption id="attachment_20267" align="aligncenter" width="605"] Fra det digitale møtet med Høyres Renate Hægeland og Amalie Gunnufsen.[/caption]
Rammer hardt
Han håper det blir flertall på Stortinget for en bedre pakke enn den som først ble presentert.
– Vi hadde to gode møter der representantene fra næringslivet virkelig fikk fram behovene de har nå. Nedstengingen har særlig rammet restauranter, hoteller og kulturliv der reglene om antall som kan samles, oppfordring om å holde seg hjemme og forbud mot alkoholservering, i praksis har gjort at alt stopper opp, understreker Osmundsen.
– Det som er litt undervurdert, og som jeg håper begge politikerne fikk med seg, er at det er tungt å motivere til skikkelig innsats når samtidig frykten for å miste gode og sentrale medarbeidere ligger der. Når gjestene uteblir på grunn av strenge tiltak, så ender de ansatte opp med å bli permittert. Her trenger en bedre støtteordninger for å holde ansatte i jobb. Som Eivind Lund treffende sa det: “Vi svømmer under vann nå, da må dere gi oss en snorkel.”
[caption id="attachment_20292" align="aligncenter" width="605"] Fra det digitale møtet med Kari Henriksen, Arbeiderpartiet.[/caption]
Flere tiltak
Det var flere momenter som ble trukket fram i samtalene, blant annet:
- Kompensasjon for arbeidsgiverperiode når man må permittere.
- Kompensasjon for noe lønn i kontantstøtten, eventuelt en ordning med lønnstilskudd i stedet for å permittere. Ordningen må være tilpasset små virksomheter.
- Mer midler til bedriftsintern opplæring.
- Støtte for smitteverntiltak. Ingen restauranter eller hoteller kan legge ekstrakostnadene på prisen.
- Støtte for tap av råvarer.
- Utsette skatter/avgifter.
Redd for å miste ansatte
Et sentralt budskap er at ordningene må motivere til å holde åpent for å holde på medarbeidere, som igjen står klare når samfunnet åpner opp igjen.
– Som en bedriftsleder sa: "Har du ikke trent på et år, er formen rusten." Skal bedriftene holde åpent må de ha forutsigbarhet i ordninger som legger til rette for å holde hjulene i gang, sier Osmundsen.
EBA Agders Hilde Waage karakteriserer situasjonen i bygg og anlegg som dramatisk, og sier at allerede i høst meldte 55 prosent i en undersøkelse i bransjen om lavere ordrereserve enn året før.
– Vi merker konsekvensene noe senere. Viljen til å investere og satse er lavere og deler av bransjen forventer nedgang, mens andre har bra med ordrer, understreker Waage.
- En ordning som gjør kommunene i stand til å forsere bygg og vedlikeholde, ville truffet bra her, supplerer Osmundsen i Næringsforeningen.
– Begge partiene fulgte nøye med og tok alt på stort alvor. Det er jo en tydelig forskjell i budskapet fra de. Ap er i opposisjon og er et av partiene som er en tydelig utfordrer av regjeringens tiltak. De synes det går for treigt og at flere tiltak burde vært på plass før. Samtidig er Høyres budskap at intet er hugget fast i stein og at de vil lytte til næringslivet. Begge satte pris på å få høre direkte fra næringsdrivende, få det med deres egne ord, og ikke få alt gjennom de store organisasjonene, sier Osmundsen.
I november gjennomførte NiKR en undersøkelse som 402 virksomheter svarte på. 40 prosent svarte at 2020 blir dårligere enn 2019, og 60 prosent av disse tror ikke markedet er normalt før i 2022. Ytterligere 20 prosent tror ikke på normalisering før i 2023.