Torbjørn Røe Isaksen lyttet, mer enn han snakket, under møtet med lokale bedrifter på Sørlandet under dialogmøte hos Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.

- Næringslivet trenger rebeller. Det har dere her på Sørlandet

28.06.2019 | Ingrid Michalsen
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fikk klare innspill på hva som må bli bedre, og hvor skoen trykker, da han møtte flere sørlandsbedrifter til dialogmøte hos Næringsforeningen i Kristiansandsregionen torsdag denne uken.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
- Jeg er helt avhengig av ny kapital på det stadiet bedriften min er i nå. Men når en bedrift har røde tall i regnskapet, som vi har, så er det vanskelig å få støtte fra ordninger i virkemiddelapparatet, påpeker Trine Lohne, gründer og daglig leder i firmaet Trine på Gården.

Torsdag denne uken deltok hun på dialogmøte med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, da han gjestet Sørlandet og møtte med lokalt næringsliv i regi av Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.

[caption id="attachment_16181" align="aligncenter" width="800"] Trine Lohne snakket om hvor kritisk vekstfasen er for gründerbedrifter. - Jeg er avhengig av ny kapital nå, men så lenge man har røde tall i regnskapet er virkemiddelapparatet, som Innovasjon Norge, lite interesserte, sa hun.[/caption]

Næringsforeningen  utfordret ti av sine medlemsbedrifter til å snakke direkte til næringsministeren for å fortelle hvilke utfordringer de opplever.

- Forbindelsen mellom Kristiansand og Oslo er viktig, og den må forbedres. Buss for tog og dårlig nettdekning holder ikke. I tillegg er veiforbindelsen viktig, og vi trenger nye flyruter fra Kjevik.Og så må dere begrense skatte- og avgiftstrykket, utfordret Geir Tønnesland, administrerende direktør i SG Armaturen.

Raske avgjørelser

[caption id="attachment_16184" align="aligncenter" width="754"] Tom Arne Aamodt fra Mur i Sør.[/caption]

Tom Arne Aamodt, daglig leder og gründer av Mur i Sør, poengterte viktigheten av raske avgjørelser.

- Myndighetene må gi svar fort. Og vær så snill, gjør noe med grensa på 200 kroner til overtidsmat. Jeg unner mine ansatte et godt måltid etter en hard arbeidsdag, da føles grensa på 200 kroner veldig snaut, sa Aamodt, som startet firmaet da han var 20 år. I dag teller Mur i Sør 81 ansatte og selger tjenester for 350 millioner kroner i året.
Virkemiddelapparatet må tørre å satse på de litt sprø og ville ideene - Gaute Ubostad

Gründer og eier av restauranten Under, Gaute Ubostad, understreket viktigheten av at virkemiddel-apparatet viser fleksibilitet.

- Det oppleves feil at det er gründerne som må tilpasse seg virkemiddel-apparatet, og ikke omvendt. Da risikerer man at mange faller fra på veien. Virkemiddelapparatet må tørre å satse på de litt sprø og ville ideene, understreket Ubostad, og la til:

[caption id="attachment_16183" align="aligncenter" width="800"] Gründer og eier av Under, Gaute Ubostad, mener aktørene innen virkemiddelapparatet må bli langt mer fleksible.[/caption]

- Og så er det en veldig viktig ting til: Som restaurant og bedrift er vi opptatt av bærekraft og vi vil spille på lag med andre lokale aktører og matprodusenter. Da må myndighetene tilrettelegge for at dette er mulig, regelverket i dag er alt for rigid og strengt på dette området.

Røe Isaksen takket for innspillene da han fikk ordet etter innspillene fra de ti bedriftene og andre bedrifter i salen.

- Først og fremst vil jeg bare si en ting: Næringslivet trenger rebeller, og det har dere her på Sørlandet. Sørlandschips er litt rebeller, Under også. Og jeg gjetter at dere også var litt rebeller da dere startet, sa Røe Isaksen, og henviste til Tom Aamodt i Mur i Sør.

- Og én ting til: Kan vi bare en gang for alle begrave myten om at sørlendinger er treige. Det har blitt ettertrykkelig klart her i kveld, supplerte statsråden, før han gikk inn på innspillene fra bedriftene.

- Det er helt klart én ting som har gått igjen her i kveld, og det er at vi må gjøre noe med virkemiddelapparatet. Det er vi helt enige i, derfor holder vi på med en skikkelig gjennomgang av virkemiddelapparatet nå nå. Det er 177 ulike tiltak som folk må navigere i, og det oppleves kronglete og vanskelig for mange. Det signalet er helt tydelig fra dere her i kveld også. I tillegg trenger Norge, og Sørlandet, mer privat kapital som ønsker å satse på gründervirkomheter og start-ups. Det har vi for lite av.

Det var følgende ti medlemsbedrifter som snakket fra scenen til næringsministeren torsdag:

  • Restaurant Under

  • Grandal Trevare AS

  • SG Amaturen AS

  • Aamodt Fiskeri AS

  • Sørlandschips AS

  • Grønn Kontakt

  • Mur i Sør AS

  • Miljøfyrtårn

  • Trine på Gården AS

  • Røyrås Treindustri


 
facebook

Relaterte saker