Skaperen
– Jeg er stort sett i produksjonen. Eller i pakkinga. Laster og losser biler. Jeg er egentlig overalt. Du kan nok kalle meg en kontrollfreak, humrer han fra sofaen på kontoret.
De ansatte protesterer på det siste. I hvert fall litt. Han er overalt fordi han er flink, sier de. Kunnskapsrik. Og god med tall. Hvis han først har sett en ordre, så er den lagret i hodet hans.
– På skolen var jeg veldig god i matte og fysikk. Jeg sa til en rådgiver etter niende klasse at jeg skulle søke på frisørskolen. Det skjønte han ingenting av. Han mente jeg burde studere økonomi. Men jeg søkte bare på frisørskolen fordi den var vanskeligst å komme inn på den gangen. Og jeg ville se om jeg klarte det, smiler Olsen.
Jeg har hørt at hvis du dør med mye penger i banken, så har du mislykkes - Asbjørn Olsen
Skape arbeidsplasser
For det var alltid meningen at han skulle jobbe her. På familiebedriften Grandal Trevare i Høvåg. Olsen var tenåring da han begynte, og i begynnelsen av 30-årene da han ble daglig leder. For syv år siden begynte han også å engasjere seg utenfor portene på fabrikken.
– Jeg ble engasjert i Lillesand Vekst, og da begynte jeg å se litt andre veier. Jeg tenkte jeg kanskje kunne være med å bygge opp noen flere arbeidsplasser i Lillesand kommune, forteller Olsen.
For selv om han er kristiansander fra fødselen, har han bodd i Lillesand mesteparten av livet. Og han føler en sterk tilhørighet til byen.
– Mange her drar til Kristiansand, Grimstad eller Birkeland for å jobbe. Jeg vil være med på å gjøre Lillesand mer attraktivt for de som bor her, sier han.
[caption id="attachment_22696" align="alignnone" width="800"] Asbjørn Olsen ønsker å skape flest mulig arbeidsplasser i Lillesand.[/caption]
Næring og opplevelser
Det begynte med restauranten og overnattingsstedet Horisonten på Gaupemyr. Så kjøpte han YX-stasjonen ved E18 på Kjerlingland.
– Jeg hadde aldri drevet med bensinstasjon før. Det hadde ikke hun som ble daglig leder heller, men jeg ønsket å gjøre noe annerledes. Hvis du ansetter noen som har drevet en annen bensinstasjon tidligere, så blir det helt likt. Men denne stasjonen har noe eget. Det står noen figurer der, og en diger klesklype i sedertre, som jeg har laget. Dette gjør at folk stopper opp, tar bilder og legger det ut i sosiale medier. Det blir litt snakkis. Bensinstasjoner er ofte bare en boks med noen pumper. Det er kjedelig. Og jeg har nok hatt en langsiktig plan i bakhodet om at det skal bli noe mer i området etter hvert, sier han.
Og det har det blitt. I fjor fikk han plenty med spalteplass i media da han gikk løs på etableringen av verdens høyeste frittstående klatretårn på en åsrygg bak stasjonen. Dette gjorde han for å skape et landemerke som kunne kombineres med aktivitet. Tårnet er 47 meter høyt og består av 224 trappetrinn og 840 kvadratmeter klatreflate. Og nylig kjøpte han ytterligere 160 mål i området.
– Jeg ønsker å skape et aktivitetssenter. Et opplevelsessenter. Jeg har tenkt at det skal være halvparten næring og halvparten aktiviteter og opplevelser, sier han.
Olsen har allerede vært med på å skape mange arbeidsplasser gjennom sine prosjekter. Og han vil gjerne investere i enda flere.
[caption id="attachment_22698" align="alignleft" width="251"] Asbjørn Olsen er ikke som alle andre administrerende direktører.[/caption]
– Jeg har hørt at hvis du dør med mye penger i banken, så har du mislykkes. Det er noe i det. Jeg kommer ikke til å dø med mye penger i banken, konstaterer han.
Rånernes venn
Det er ikke bare klatrefrelste og matglade sørlendinger som er blitt glad i Olsen. For noen år siden ble han også kjent som rånernes venn i Lillesand. Han gjorde trailerparkeringen på YX-stasjonen tilgjengelig for rånetreff, og trakk store folkemengder til området.
– Jeg ble oppringt fra stasjonen en kveld. De fortalte meg at det var 100 biler der og at de hadde ringt til politiet. Så jeg dro dit og kom i dialog med hovedpersonene i miljøet. Jeg sa at jeg kunne arrangere noe for dem hvis de kunne frede plassen ved stasjonen. Så jeg fikk til et par treff i året, og det har stort sett ikke vært noe tull der siden, sier Olsen, som – på tross av at han egentlig ikke er spesielt interessert i motorsport nå driver NM i drifting sammen med en kamerat.
Drifting innebærer kort sagt at deltakerne sladder bilene kontrollert gjennom svinger på en bane.
– Før vi overtok var det 17 deltakere. I år var det 120 som ville kjøre, men det har vi ikke plass til. Vi skulle arrangert EM også, men det ble kansellert på grunn av pandemien, forteller han.
Flere planer
Det begynner å nærme seg slutten av en normal arbeidsdag på fabrikken i Høvåg. Men Olsen har neppe tenkt seg hjem med det første. Ofte er han på jobb fra syv om morgenen til mellom ni og elleve på kvelden.
– Det er en livsstil, og jeg trives veldig godt på jobb. Familien og jeg har forsøkt å gjøre en avtale om at jeg skal komme hjem etter vanlig arbeidstid enkelte dager. Men det sklir ut …
– Og du begynner stadig på nye prosjekter?
– Ja, jeg trenger å utfordre meg selv litt. Og i utgangspunktet tenkte jeg at jeg skulle jobbe litt mindre da jeg begynte med noe annet. Sånn har det ikke blitt, smiler 51-åringen.
Olsen er også involvert på fiskebrygga i Lillesand, med restauranten «Hos oss». Og har planer om å utvide konseptet til Grimstad. Han har mange flere prosjekter også. Men han kan ikke fortelle om alt. Og vi har ikke plass til mer heller.
FAKTA: Asbjørn Olsen (51)
Stilling: Daglig leder i Grandal Trevare
Familie: Gift, to barn
Bakgrunn: Utdannet maskinsnekker. Jobbet i Grandal Trevare siden tenårene.
Leser: Den siste virkelig gode boka jeg leste var «Odel» av Anne Karin Elstad
Hører på: Har ingen interesse for musikk
Ser på: Sport
Gir inspirasjon: Gode tilbakemeldinger