- Mangfoldstoget går nå
- Teknologi er et verktøy, det er mennesker som utvikler den. Det er altså her vi må begynne, med de som styrer den moralen kunstig intelligens er tuftet på, sa hun.
I dag er teknologibransjen dominert av menn, og Ringnes slo et slag for mangfold i bred forstand.
- De beste virksomhetene har de beste ansatte, og da må vi rekruttere fra hele befolkningen, ikke bare 50 prosent. Mangfoldstoget går nå, og de som blir stående igjen på perrongen blir irrelevante om fem år. Det er viktig for å lykkes i fremtiden, og mangfold er lønnsomt. Det handler også om å se på alle tilgjengelige ressurser, ikke bare fylle en kvote.
Rask innovasjon
Hun trakk frem at teknologi styrer stadig mer i vår hverdag, og at alt vil styres av teknologi på sikt.
- Det går i rekordtempo, og i årene mellom 2015 og 2017 skjedde det mer innovasjon enn de foregående 70 årene. I fremtiden vil AI kunne bestemme hvem som får lån, hvem som får jobb og så videre.
Det finnes flere eksempler på at teknologien i dag har brister fordi utviklere er en svært homogen gruppe bestående av hvite menn.
- Stemmegjenkjenning ble opprinnelig utviklet for sekretærer. Dette ble kun testet på menn, og da de lanserte det kjente ikke teknologien igjen kvinnelige stemmer. Apple Health ble først lansert uten å ta hensyn til menstruell helse, og hvis vi tar for oss emojis kunne ikke kvinner kjenne seg igjen i noen yrker annet enn brud og prinsesse helt frem til 2016. FaceApp gjorde folk hvitere, og dersom du er en hvit mann er det større sjanse for at du blir kjent igjen av ansiktsgjenkjennelsesteknologien enn om du er en sort kvinne. Dette er visuelle eksempler på kunstig intelligens, men det handler om hvilke signaler vi sender, sa Ringnes og fortsatte:
- Skal vi endre på dette, må vi skaffe oss innsikt i utfordringene. Vi må koble sammen næringsliv og forskning for å finne ut av hva som faktisk fungerer, og vi må gjøre tech kjent og attraktivt for kvinner og jenter. Vi kan ikke endre historien, men vi kan påvirke fremtiden.
Fremtidsplaner
Techpoint 2021 gikk av stabelen 22. og 23. september. Konferansen ble åpnet av fylkesordfører Arne Thomassen:
- Dette er en viktig konferanse, og vi setter teknologi, bærekraft og mennesker på dagsorden. Agder skal være ledende på teknologiutvikling og styring over det grønne skiftet, og vi har en visjon om å bli verdens første helelektriske samfunn på 100 prosent ren energi. Med vil vi få lavere utslipp og levekårene opp. Velkommen til fremtiden.
Mangel på teknologer var blant et av temaene på konferansen.
- Å skaffe nok teknologer er en utfordring i regionen vår. Vi trenger flere for å få til det teknologiske skiftet, sa Lene Diesen i Semine.
Nicolai Høge i Finn.no sa det samme:
- Vi må alle ta ansvar for at vi får flere inn i teknologifag og yrker. Vi må tørre å gi folk uten formell bakgrunn en sjanse innen yrket. Og vi må skape arenaer som Techpoint hvor vi snakker om teknologi og muligheter innen det teknologiske skiftet.