SPENN
I løpet av sine 25 år i Kruse Smith har Hilde Waage opplevd at bransjen har gått fra konservativ til innovativ.

- Mange syntes jeg var en pest og en plage

26.06.2019 | Tekst: Jan Frantzen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Hilde Waage var den første kvinnelige ingeniøren i Kruse Smith. Nå er hun klar for nye oppgaver.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
Etter 25 år som HMS-sjef i Kruse Smith, begynner Hilde Waage som regionleder i Entreprenørforeningen EBA Agder i august. En av hennes viktigste oppgaver blir å tilrettelegge for flere kvinner i bransjen.

– Hvordan har HMS-arbeidet endret seg siden du begynte i 1994?

– De tiltakene vi begynte på den gangen, virker i dag. Det er blitt en åpenhetskultur som gjør at folk tør å si fra mer enn før. Hele landet har en helt annen holdning til HMS enn tidligere. Ingen blir sur om du går bort og ber noen ta på seg hjelmen, alle skjønner at det er smart. Det har skjedd noe i hele bransjen når det gjelder forståelse for den enkeltes sikkerhet. Men hvis jeg visste at det var en så lang vei å gå for å få de resultatene vi har i dag, så hadde jeg kanskje ikke fortsatt.

– Hvordan ble du møtt i starten?

– Ingen hadde hatt en slik stilling før, og så kom jeg og skulle fortelle folk hvordan de skulle gjøre ting. Det var en del knuffing, og mange syntes jeg var en pest og en plage, og forsto ikke hvorfor de hadde ansatt meg. Jeg hadde det unge pågangsmotet den gangen, men hadde jeg blitt behandlet sånn i dag, så hadde jeg sluttet på dagen.

– Hvordan var det å være så ung og få motstand i jobben?

– Jeg hadde en indre motor og en evne til å ikke gi opp. Jeg var den første kvinnelige ingeniøren de ansatte i firmaet, og det var litt vanskelig å komme inn i varmen i starten. De jeg ble mest anerkjent hos, var våre fagarbeidere – de som jobber ute på byggeplassen. Det er jo deres sikkerhet jeg har jobbet for. Men byggebransjen er ganske konservativ, og den gangen var endringer skummelt. Nå er vi innovative, den gangen ville de gjøre ting slik de var blitt gjort i 20 år tidligere.

– Hva har vært det tøffeste å håndtere fra et HMS-ståsted?

– Vi hadde en alvorlig hendelse for to år siden, hvor en av våre unge ansatte falt. Det kunne endt tragisk, men det gikk bra, og vi lærte mye som vi har delt med andre. Blant annet utviklet vi appen Livredder, et verktøy for felles risikoforståelse i byggebransjen, sammen med teamet mitt.

– Hva er det viktigste om ledelse som man ikke kan lære i en bok eller på et kurs?

– Vibbene. Magefølelsen man kjenner på, det å se folk og stemninger, slik at man kan lese situasjoner. Det har å gjøre med personligheten man er født med, tror jeg. Jeg bryr meg om de ansatte, og jeg liker å være transparent. Det tror jeg er nødvendig for å få trygge medarbeidere. Jeg har jobbet som betongarbeider tidligere, og fikk en forståelse av hvordan det er å være i produksjon. Jeg fikk evnen til å se ting fra flere sider, og har alltid hatt en god dialog og et nært samarbeid med fagarbeiderne.

– Du blir regionleder i EBA Agder i august, hva tiltrekker deg med den jobben?

– Det å få jobbe bredere for hele bransjen. HMS er et satsingsområde, og der kan jeg bidra. Rekruttering og ivaretakelse av lærlinger blir viktig. Det er veldig få kvinnelige entreprenører, og ikke minst fagarbeidere, og det vil jeg at vi skal endre. For å gjøre det, må man gjøre noe med tilretteleggingen på arbeidsplassen. Vi må gjøre noe med kulturen, med brakkesnakket, tegningene på dodørene, sånne enkle ting. Det skal ikke være sånn at kvinner må «tåle det» for å begynne i denne bransjen. Man må få være den man er, og slippe å tøffe seg opp for å gå på jobb. Dette kommer til å bli en av mine prioriterte oppgaver framover.

FAKTA: Hilde Waage (49)

Stilling: HMS-sjef i Kruse Smith, begynner som regionleder i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Agder i august.

Bakgrunn: Ingeniørutdannet. Kvalitets- og HMS-sjef i Kruse Smith siden 1994, HMS-sjef siden 2012.

Bor: Vågsbygd, Kristiansand

Familie: To sønner

Leser: Historiske romaner – og litt krim

Hører på: Alt fra klassisk til hitliste-musikk

Gir meg energi: Hagearbeid
facebook

Relaterte saker