SPENN
Erik Mong trives med å ha siste ordet, og er glad for alle digitaliseringsprosesser som settes i gang i disse dager.

- God lønn er ikke nok

14.09.2020 | Tekst: Jan Frantzen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
IT-selskapet Knowit Sør har doblet antall ansatte det siste halvåret. Ifølge daglig leder Erik Mong må det mer til enn høy lønn for å lokke til seg de beste konsulentene.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
– Antall ansatte har økt fra 12 til 24 de siste månedene, hva ligger bak det?

– Vi har over en lengre periode opplevd at vi ikke har kunnet levere så mange konsulenter til kunder som ønskelig. Det offentlige etterspør mer og mer, og det virker som det er ganske mange digitaliseringsprosjekter på gang. Vi har mange konkurrenter som driver med akkurat det samme som oss, så noe av det viktigste vi gjør er å tiltrekke oss og beholde de beste konsulentene.

– Hvordan tiltrekker dere «de beste konsulentene»? Er det ved å tilby høyest lønn?

– Nei, det har jeg ikke noe tro på. Da går de videre til noen som gir enda litt mer etter hvert. Vi skal tilby konkurransedyktige betingelser, men det er enda viktigere å kombinere det faglige og det sosiale. Vi jobber hele tiden med å kunne tilby de mest interessante og utfordrende oppgavene, og så har vi en spennende satsning vi kaller «Knowit Myldr». På Myldr-dagene får de ansatte fri fra sine vanlige oppdrag for sammen å utforske ny teknologi, nye verktøy, eller hva man enn har lyst til. Plutselig kommer man opp med en god idé som vi kan ta med oss til kundene. Det har vi spesielt opplevd én gang hvor det endte med en løsning som vi nå bruker i mange land.

– Hvis man er flue på veggen på et møte her, hvor lang tid tar det før man ser hvem som er sjefen?

– Jeg er vel en av dem som er tidlig ute med å fortelle mine syn på ting, og jeg tar kanskje litt plass. For noen år siden hadde vi en annen leder i en fase hvor jeg hadde lyst til å gå tilbake til fag, og jeg må nok innrømme at jeg syntes det var litt tøft å ikke ha siste ordet. Men jeg tror det er problemfritt å være uenig med meg, og i det daglige tror jeg det oppleves som en veldig demokratisk styringsform. En god leder evner å få flere mennesker til å trives med å jobbe sammen, og samtidig jobbe effektivt. Man må oppleve at man blir sett, at man får tydelige tilbakemeldinger og at man har en utviklende arbeidssituasjon. Lederen er i dag mer en fasilitator enn en bastant autoritet.

– Hva er det store i bransjen deres akkurat nå?

– Vi er glad i buzzwords som AI og Big Data. De er drivere for digitaliseringsprosessen, men det aller viktigste er å kombinere ulike verktøy og se de store sammenhengene. Konsulentselskapene har anledning til å ta et steg tilbake og følge med på alle de nye teknologiske mulighetene som finnes. Vi kommer inn til flere typer kunder og tar til oss ulik kompetanse, samtidig som vi lærer av hver enkelt bransje og videreformidler erfaringer på tvers av industrier. Ellers så handler mange av våre oppdrag om å koble sammen ulike data og systemer for å gjøre prosesser mer effektive.

– Men hva skjer når digitaliseringsboomen er over?

– Jeg tror ikke man blir ferdig. I noen sammenhenger kan det hende at potensialet er tatt ut, men jeg tror de færreste kommer dit med det første. Vilkårene endrer seg stadig. Kundene må tilpasse prosessene sine, og da er vi gang med en ny runde. Sånn har det egentlig vært hele tiden. Hittil har man i digitaliseringen tatt utgangspunkt i eksisterende prosesser, og så puttet strøm på dem. Men med digitale løsninger kan man løse oppgaver på helt andre måter enn den menneskelige metoden. Der ligger det et stort potensial i mange bransjer. Det blir nok mer enn nok å gjøre fremover.

 

FAKTA: Erik Mong (47)

Stilling: Daglig leder i konsulentselskapet Knowit Sør

Bakgrunn: Sivilingeniørutdanning fra NTNU. Har jobbet som konsulent siden endt utdanning. Begynte i Knowit Sør i 2009, som prosjektleder og utvikler. Daglig leder siden 2011.

Født: Arendal

Familie: Gift, to barn

Leser: En sjøens helt-serien fra Jon Michelet

Hører på: Susanne Sundfør og generelt norsk pop

Gir meg energi: Prestasjonsglede blant de ansatte
facebook

Relaterte saker