- Det handler om å bli sett på som fotballspiller, uavhengig av kjønn
Slik innledet univeristetsdirektør Seunn Smith Tønnessen Likestillingskonferansen 2018. Hun har selv bred erfaring fra fotballmiljøet, både som spiller, trener, sportsjournalist og som innehaver av flere styreverv. Hun fortalte om flere av sine opplevelser, og snakket blant annet om fysiske og mentale forskjeller mellom kvinner og menn. Tønnessen fortalte om egne erfaringer knyttet til dette.
- Som trener har jeg opplevd at man bør jobbe litt forskjellig med å få opp tenningsnivået til gutter og jenter. Med gutter kan man ofte jobbe kollektivt, mens jeg har sett at man ofte må jobbe mer individuelt med jenter. Samtidig vet vi jo at det er individuelle forskjeller mellom mennesker, uavhengig av kjønn. Det ser vi i arbeidslivet også, alle motiveres ikke av de samme tingene.
Norges første
I sin innledning trakk Tønnessen frem at det har skjedd mye i norsk fotball de siste årene, og at kvinner nå har inntatt sentrale roller. En av dem er Lise Klaveness, direktør for elitefotball i Norsk Fotballforbund og Norges første kvinnelige kommentator i et fotball-VM for herrer.
- Jeg har spilt fotball siden jeg var tolv år, og jeg gjorde det fordi det var viktig for meg. Da handlet det ikke om likestilling, men da jeg ble eldre oppdaget jeg at dette også var viktig, sa Klaveness, som var dagens hovedinnleder.
[caption id="attachment_13960" align="alignleft" width="800"] - Jeg har måtte jobbe for å bli sett på som en utøver, sa Klaveness.[/caption]
Hun har 73 landskamper, og i tillegg til å være utdannet advokat har hun blant annet jobbet som ekspertkommentator på tv.
- Det var da jeg begynte å kommentere kamper i 2004 at jeg begynte å tenke over hva det betyr at jeg er kvinne her. Da jeg kommenterte fotball-VM i 2018 ble det en verdensnyhet.
For Klaveness er det viktig å bli sett på som det hun er.
- Det handler om å bli sett på som kun fotballspiller, for det er det jeg er. I fotballverden har jeg alltid måtte jobbe for å bli sett på som en utøver, en ekspert eller en direktør uten at ordet «kvinnelig» alltid kommer foran.
Betydningen av kjønn
Klaveness trakk paralleller til andre deler av sitt arbeidsliv.
- Da jeg var dommerfullmektig eller advokat var ikke kjønn et tema. Jeg har aldri reflektert rundt det at mitt kjønn skulle ha noe å si for noen av partene. I fotballverden er jeg mer opptatt av dette, jeg føler meg marginalisert av en grunn og har derfor fått mange bevisste tanker rundt dette.
Hun fortsatte:
- Ofte er debatten kvinnefotball versus herrefotball. Jeg tenker at vi heller må se individene, og vurdere aktørene innenfor det de holder på med. Hva er sammenligningsgrunnlaget? De fleste som mener noe om kvinnelige fotballspillere har ikke sett oss i mer enn fem minutter.
Ja til kvinnelige trenere
Likestillingskonferansen bød også på ulike panelsamtaler, blant annet med tema «Rekruttering – likestilling og likeverd innenfor en mannsbastion».
Her satt blant andre Monica B. Grimstad i panelet. Hun er styreleder i IK Start, og med det Norges første kvinnelige styreleder i en eliteserieklubb for herrer. Grimstad var også Norges første kvinnelige sportssjef da hun arbeidet i Fædrelandsvennen.
[caption id="attachment_13961" align="alignnone" width="800"] I et av dagens paneler satt (f.v) Bård Borgersen, Martin Kjeøen Erikstad, Lise Klaveness, Monica B. Grimstad og Kjell Johnsen.[/caption]
- Jeg har faktisk ikke tenkt over selv at jeg er første kvinne i en slik rolle, sa Grimstad om sitt styrelederverv.
I panelet satt også Bård Borgersen, trenerutvikler i Telemark fotballkrets og tidligere fotballspiller. Han mener man bevisst bør rekruttere kvinner inn i fotballen.
- Vi bør absolutt ha kvinnelige trenere. Fotballforbundet trenger generelt flere mennesker til å ta vare på barn og unge, og det vil være berikende for fotballen med flere kvinnelige trenere. Å bli utfordra enda litt mer fra både kvinner og menn er positivt og sunt.
Han fortalte at han selv opplever fotballen som åpen og inkluderende.
- Men jeg tror ikke alle føler det. Vi må legge til rette. Det er flere guttelag enn jentelag, så det må jo være noe med rekrutteringen og oppfølgingen underveis som spriker.
Hvordan lykkes med rekruttering
I løpet av dagen ble det også tatt opp temaer som det å stå frem som homofil i et fotballmiljø, samt hvordan man skal klare å rekruttere flere jenter og kvinner med innvandrerbakgrunn. Flere unge spillere fortalte om sine opplevelser.
Likestillingskonferansen er et samarbeid mellom flere aktører.