SPENN
Fra venstre: Erich Esdar (i sofa), Nina Fosse, Caroline Lian-Eneroth, Lars Haugan, Thomas Norheim, Øyvind Skaar, Robert Stenersen McShane og Marianne
Skaar er i gang med den ukentlige golfkonkurransen.

Vil bli best i klassen på trivsel

23.10.2020 | Tekst: Mai Linn O. Tronstad. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Trodde du ingeniører var tørre typer? Da må du tro om igjen. Hos Dagfin Skaar har de eget band, tett turvirksomhet og innendørsgolf hver torsdag.
Det er torsdag, klokka nærmer seg to. I et kontormiljø på Tangen betyr det et ukentlig, spennende avbrekk i en hektisk arbeidshverdag. Det er tid for golfkonkurranse, med gylne dråper til den som måtte klare hole-in-one. Beste kvinne i dag bruker tre slag på å treffe hullet. Selv om premien må stå og godgjøre seg til neste uke, er humøret på topp.

– En av de ansatte hadde så mange hole-in-one en periode, at premieansvarlig så seg nødt til å handle på flere forskjellige vinmonopol, ler Øyvind Skaar, daglig leder og rådgivende ingeniør ved bedriften hans far startet for tjue år siden.

Selv var han så nær hole-in-one en gang at han knakk golfkølla i ren frustrasjon.

Ingen tørre typer

Det er en smittende stemning i kontorlandskapet hos Dagfin Skaar. Den høye trivselen bekreftes i lite utskiftning av arbeidskraft, og at de eldre kvier seg for å bli pensjonister. De som begynner, de blir, ifølge trioen vi prater med.

– Vi er en sosial gjeng, selv om ingeniører blir betegnet som noen tørre typer, sier Robert Stenersen McShane, avdelingsleder for bygg, og legger til:

– Arbeidsmiljøet har mye å si for hvordan man yter på jobb. Er ikke arbeidet lystbetont, tror jeg produktiviteten går ned.

Marianne Skaar, ansatt i økonomi og administrasjonsavdelingen, og for øvrig Øyvinds søster, ramser opp både inne- og utegolf, Terrengkarusellen, Hovdenturer og årlige turer til Danmark med ansattes familier som trivselsfremmende tiltak. De har som mål å bli den beste arbeidsplassen for ingeniører på Sørlandet.

– Ifølge analyser av arbeidsmiljøet er vi på god vei! Vi må forresten nevne at vi har eget band, Ingeniørkameratene, skyter sjefen inn.

[caption id="attachment_19673" align="alignnone" width="798"] Marianne Skaar (f.v.), Dagfin Skaar, Øyvind Skaar og Erich Esdar viser fram undervannsbåten de bruker i prosjekter under vann.[/caption]

Stort ansvar

Bak lek og moro ligger et tungt ansvar for bygg og prosjekter ingeniørene er involvert i. Hadde de ikke gjort jobben sin ordentlig, ville det fått katastrofale følger. Hver detalj teller. Som rådgivende ingeniørfirma står de for planleggingen av bygg, mens entreprenørene utfører byggingen.

– Vi lager bruksanvisningen som entreprenørene bruker, sier Øyvind.

– Det er vi som står for konstruksjonssikringen og dokumentasjon på at alt er trygt, legger Robert til.

Siden Dagfin Skaar startet bedriften i 2000, har mye endret seg. Sønnen Øyvind, som har vært med siden 2001, forteller at de i dag prosjekterer på en helt annen måte enn tidligere.

– Tidligere benyttet vi håndberegning og kalkulator, nå tegnes alt i 3D. Vi jobber mer maskinbasert enn før, det er en rivende teknologisk utvikling i vår bransje. Hadde vi sagt for ti år siden at vi kunne sende inn en drone for å lage 3D-modeller av hele bygg, ville folk ledd.

– Det er mye å holde tritt med teknisk, men det er det som gjør jobben så gøy, sier Robert.

De er opptatte av å tilegne seg ny teknologi, bant annet gjennom samarbeid med et eksternt datafirma og ved å satse på unge hoder som er gode på nytenking og nye programvarer. Dette, sammen med erfarne ansatte og bred faglig kompetanse, har gjort Dagfin Skaar til en attraktiv lokal bedrift.
Arbeidsmiljøet har mye å si for hvordan man yter på jobb. Robert Stenersen McShane

Under vann

Dagfin Skaar har kommet seg vel gjennom pandemien så langt, uten å miste oppdrag eller å måtte permittere ansatte. At de har oppdrag innen både det private og offentlige, næring og industri, gir dem større sikkerhet. Og med bred, faglig tyngde, blant annet spesialkompetanse på undervannsinspeksjoner, står de sterkt i et marked de beskriver som godt.

– I tillegg til inspeksjoner på land, utfører vi alt av inspeksjoner av for eksempel kaikonstruksjon og brokonstruksjon under vann. Med en liten undervannsbåt kan vi inspisere under vann på en effektiv og sikker måte, forteller Øyvind.

Selv om stadig flere maskiner tar over oppgaver, tror ikke Øyvind det vil gå ut over bemanningen.

– Snarere tvert imot. Produksjonsevnen vil øke, og arbeiderne kan i stedet konsentrere seg om teori og andre oppgaver.

Flere kvinner

Dagfin Skaar ble miljøfyrtårnsertifisert i fjor, og bærekraft vektlegges i hvert prosjekt. Det handler om alt fra bærekraftige materialer til kildesortering.

– Vi har fjernet alle små søppeldunker fra kontorene, slik at man må gå til miljøstasjonen hver gang man skal kaste noe, sier Robert.

Marianne er en av sju kvinner blant 25 ansatte i bedriften.

– Rådgiverbransjen har vært veldig mannsdominert, men trenden er heldigvis i ferd med å snu. Vi var tidlig ute med en god kvinneandel, og vi mener det gir et bedre arbeidsmiljø enn vi ville hatt med 25 mannfolk, sier Øyvind.

– Det hadde ikke vært bra med 25 kvinnfolk heller. Jeg kommer fra en tidligere jobb med mest damer, og liker best en god balanse, svarer Marianne kvikt.

– Det har vært veldig god utvikling i oppdrag og ansatte fra min far startet opp for tjue år siden. Mens firmaturene i starten mest lignet familieturer, er vi i dag rundt 60 stykker på turene til Danmark. Det er litt godt, avslutter Øyvind.

 

FAKTA: Dagfin Skaar

Adresse: Østre Strandg. 80, Kristiansand

Nettside: dagfinskaar.no

Etablert: 2000

Ansatte: 26

Daglig leder: Øyvind Skaar

Salgsinntekt 2019: 26 millioner kroner
facebook