Ut av sjokktilstanden og tilbake på jobb
Løsningen for bedrifter når inntektene er borte, er å permittere ansatte. Usikkerhet om hvor lenge krisen varer og hvordan markedene ser ut etterpå, øker antall permitterte.
Tiden har kommet for å diskutere om det er smart å la bedrifter kunne få lønnstilskudd for deler av staben, i stedet for at staten bruker penger på et høyt antall permitterte. Det vil kreve god dialog mellom partene i arbeidslivet for å finne en modell som ikke oppfattes usolidarisk for de som forblir permitterte.
Noen bedrifter leverer tjenester samfunnet trenger, selv om ordrene ikke er mange nok til å drive som vanlig. Det gjelder for eksempel leverandører av utstyr og maskiner som er kritisk for å holde hjulene i gang. Andre har behov for å se fremover, endre forretningsmodell, utarbeide nye konsepter og rette seg inn mot nye markeder. Et eksempel på dette er reiseliv der inntektene er helt borte. I noen tilfeller ser vi at bedrifter ikke tar sjansen på å teste ut nye konsepter, fordi de ikke våger å ta seg råd til å ta permitterte tilbake i jobb. Ikke alle forbedringer og innovasjoner vi trenger, ligger gryteklare som ideer i en skuff og kan søkes penger til fra det offentlige.
Hvis det meste av staben er permitterte, er det ikke bare å skru på en bryter når krisen er over. Flere virksomheter kan også ha mistet nøkkelpersonell underveis. Som samfunn – næringsdrivende og ansatte – trenger vi å se fremover etter krisen. Vi klarer ikke dette hvis for mange går permitterte hjemme.
Skrevet av Roar Osmundsen
Næringspolitisk leder
Næringsforeningen i Kristiansandregionen
Denne kronikken stod på trykk i Dagsavisen 23. april