Trives i det fri
– Vi kler broene i Håneskrysset med naturstein. Området får en ufattelig vakker gang– og sykkelsti, det er et ganske spennende prosjekt.
– Beskriv en anleggsgartners viktigste oppgave?
– Å skape det uteområdet folk ønsker seg. Vi gjør alt fra å lage rundkjøringer og busstopp til å klippe plener og plante store trær. Vi jobber mye med store maskiner, noe mange setter pris på.
– Hvilke uteområder i Kristiansand vil du trekke fram som spesielt fine?
– Bystranda, Tangen og Tresse har blitt veldig flotte anlegg. Arbeidet med å få dem slik de er i dag har tatt flere år, jeg var selv med på noe av det som lærling.
– Rammes dere av koronakrisen?
– Vi merker den selvsagt, men ikke i veldig stor grad. Vi prøver å jobbe som normalt, men tenker ekstra på hygiene og det å bruke brakkene minst mulig. Litt nedbemanning har vi også. Jeg tror vi har en fordel som jobber i friluft, hvor vi lett kan holde avstand.
– Trives du med å jobbe ute året rundt?
– Jeg synes det er helt fantastisk. Noen dager er litt lange og sure, men da er det ekstra godt å komme hjem og fyre i peisen. Man får virkelig brukt kroppen i vårt yrke, jeg føler aldri behov for å dra på treningssenter. Det er til tider veldig tungt, men vi får stadig flere hjelpemidler og maskiner.
– På hvilken måte tenker dere miljø og bærekraft?
– At miljøfokuset blir stadig sterkere gjenspeiles både i materialvalg og hvordan arbeidet utføres. Det kan handle om at stadig flere maskiner skal gå på strøm, eller at vi bruker mer lokalprodusert stein i stedet for å importere fra Kina.
– Hvordan havnet du i denne jobben?
– Jeg skulle egentlig bli snekker, men landet på anleggsgartner etter å ha jobbet litt hos en onkel som drev med det. Jeg har ikke angret en eneste dag. Etter å ha tatt anleggsgartnerlinja ved Søgne videregående skole, ble jeg lærling og tok fagbrev hos Landskapsentreprenørene, hvor jeg jobber i dag. Vi trenger stadig folk, og jeg tror dette yrket kan passe mange som ikke helt vet hva de vil.
– Hva slags uteområder ønsker folk seg i 2020?
– Mange vil ha det mest mulig vedlikeholdsfritt, og erstatter gressplen med platting eller stein. Det er også populært med planter som trenger lite stell.
– Ditt beste tips til late hageeiere?
– Legg en steinrad mellom husvegg og plen for mindre kantklipping. Kjør med et gressklipperhjul oppå steinraden, som vil fungere som en klippekant. Det ser i tillegg veldig pent ut. Stein kan også brukes til å skille av bed.
– Til slutt, har du en favorittplante?
– Det må bli et japansk kirsebærtre i full blomst.
FAKTA: Christoffer Sjøvaag (26)
Stilling: Anleggsgartner ved Landskapsentreprenørene
Familie: Samboer og hund
Bor: Arendal