Tilstede mat og mer vant Miljøprisen
- Dette er en viktig pris der vi i juryen har lagt ned et stort arbeid for å finne en verdig vinner blant mange kandidater. Det er viktig for juryen at vi har en vinner som legger stor vekt på omstilling til grønn økonomi og flere miljøvennlig arbeidsplasser, miljøriktig forbruk, innkjøp og håndtering av avfall. Vinneren imøtekommer disse kriteriene på en utmerket måte, og bidrar til et forbedret klima og miljø, sa juryleder Petter Benestad under utdelingen.
Videre sa han blant annet:
- Vinneren er en restaurant som er bærekraftig, klimavennlig, moderne og den eneste restauranten som er miljøsertifisert i Kristiansand. Menyen og valg av kortreiste råvarer er gjennomtenkt med hensyn til helse og bærekraft. En slik satsing kan være krevende i matbransjen, men vinneren har tatt en høy risiko og klart å lykkes med et bærekraftig og fremtidsrettet konsept. Juryen håper at flere restauranter i Kristiansand og Norge blir inspirert av prisvinneren.
Prisen består av en plakett og 50.000 kroner.
Inspirerende å vinne
- Vi ble veldig fornøyd. Vi har holdt på med dette i sju år nå, og det er veldig moro å se at vi blir sett, sier innehaver Benjamin Turan Dogan.
- Inspirerer dere bransjen som sådan til å gå nye veier?
- Mange ser hva vi holder på med, vi har kursing for en del restauranter også. Det er mange som spør oss, og som vet hvem vi er. De skal sette opp en rett, ringer oss og spør - "hva kan vi gjøre her, hva synes du?", så dette er moro.
- Hva er nøkkelverdien og filosofien bak det dere driver med?
- Ren mat. Bærekraftig. Og så har vi jobbet med mat fra bunnen av, kunnskapsheving blant oss på jobb og de rundt oss. Har man det så blir det mer bærekraftig etter hvert, man ser hva det koster, både miljø, bønder og lignende. Det er moro å jobbe med samarbeidspartnere som er lokale.
- Det blir gøy å komme tilbake til jobb senere og fortelle om prisen, det blir god stemning, tilføyer matgründeren.
- Vil Kristiansand ha dette tilbudet?
- Vi øker år for år. Så lenge vi øker så ser vi at her er det noe. Og vi har økt kraftig de siste årene, etter at de to første årene var treige. Da var folk litt redd for plantebasert mat, de trodde vi bare drev med grønnsaker, men det er så mye mer også, avslutter Dogan.
En hel uke med bærekraft
Miljøuka varer hele denne uka, med ulike arrangementer. Nøyaktig oversikt finner du her.
Næringsforeningen har fredag et åpent møte om fremtidige mattrender, der maten leveres av nettopp Tilstede mat og mer. Mer informasjon og påmelding finner du her.