Medlemsnytt
Fra venstre Caroline Wilson Iglebæk – kokk, Jeanette Iversen, kjøkkensjef, Irèn Pedersen - administrasjonsleder, Rolf Solås – eier, Tor Inge Askeland – rektor.

Tar matsvinn på alvor

15.09.2020 | Margrethe Saga
Drivhuset mitt leverte i forrige uke to storskala Bokashi bøtter til Kristiansand Folkehøyskole. Bøttene skal brukes i kjøkkenet på skolen, som har FNs bærekraftsmål nummer 12 i fokus.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
Hvorfor er dere opptatt av bærekraftsmålene og gjenbruk på skolen? 

- Dette prosjektet med å omdanne matsøppel til god og næringsrik jord ønsker vi å sette inn i en pedagogisk sammenheng overfor elevene på skolen. Det er prosesser som ikke alle elevene nødvendigvis vet så mye om. Dette blir en integrert del av hverdagen, og vi tror at holdning til forbruk og overforbruk bli mer bevisstgjort. Vi tror at dette på sikt vil gjøre noe med elevene, de vil leve litt grønnere. Det er i hvert fall målet vårt, sier rektor Tor Inge Askeland.  

Inspirert etter kurs

Hva er bakgrunnen for at dere som folkehøyskole ønsker å bruke Bokashi? 

- Etter at Anita S. Dietrichson fra Drivhuset mitt besøkte oss på en planleggingsdag og holdt et lite kurs om Bokashi, ble vi veldig inspirert til å ta i bruk denne komposteringsmetoden på skolen. Vi er en folkehøyskole som har FNs bærekraftsmål som et fokusområde. Mål nummer tolv har blant annet fokus på matsvinn og ansvarlig produksjon. Dette ønsker vi å ta tak i – også i år, og har derfor besluttet oss for å starte med å ta vare på matsøpla i kantinen, og har gått til investering av storskala startkit fra Bokashi Norge, sier Irèn Pedersen, administrasjonsleder.  

Kristiansand Folkehøyskole er en høyskole som er kjent for sin gode og hjemmelagede mat. Skolen har et av landets laveste kostøre, blant annet fordi rester blir brukt og maten laget fra bunnen av. De fleste dagene i uken kan elever og ansatte glede seg til hjemmelagede og nystekte rundstykker. 

Kjøkkensjef Jeanette Iversen er opptatt av de skal være en inspirasjon for ansatte og elever.

- Det er viktig at maten er god, og dette blir veldig bra, sier hun.

- Vi vil være en inspirasjon for ansatte og elever. Ungdom er ofte slik at de gjør det de kan se, men ikke det vi sier. Jeg vil at vi skal få god jord, dyrke grønnsaker og urter på sikt. Gjennom denne involveringen håper vi at hver og en vil bli inspirert til kanskje å leve et litt grønnere liv, også på hybelen sin, avslutter Iversen.   

Skal graves ned rett utenfor kjøkkendøra 

Målet for folkehøyskolen er å få et drivhus på sikt, og det tette samarbeidet med eier av Dvergsnestangen, Kristiansand Feriesenter, vil hjelpe skolen til å få laget noen gode jordhauger utenfor kjøkkenet. Der skal det produseres bærekraftig, kortreist jord. Til vinteren skal skolen så både chili og tomater som vil stå i vinduet i kantinen. Tre av de ansatte skal i oktober på kjøkkenhagekurs i «Spis Grønt» uka, som Drivhuset mitt arrangerer.  

- Dermed ser vi vekstsirkelen: Overskudd av matsøppel blir til jord, og jorden blir til nye og gode grønnsaker, avslutter rektor Tor Inge Askeland.  

- Jeg er imponert over Kristiansand Folkehøyskole som tar klima, matsvinn og forbruk slik på alvor. Det er stor stas å få levere storskala Bokashi bøtter hvor målet er å lage god og næringsrik jord til bruk for skolen og dens elever. Dette er et eksempel som langt flere storhusholdningsbedrifter kan ta på alvor, sier Anita S Dietrichson, gründer og eier av Drivhuset mitt, som er forhandler og kursleder for Bokashi Norge.   
facebook

Relaterte saker