Synes havet er mer mystisk enn månen
- Allerede som sjuåring, da jeg kikket på livet i havet gjennom dykkermaska, visste jeg hva jeg ville bli. Jeg var fascinert fra første stund.
- Du jobber med å kartlegge sjøørretts adferd, hvordan arter det seg?
- Jeg samler inn data ved å fange fisk og merke dem. Etterpå analyserer jeg dataene jeg har funnet og prøver å finne et mønster. Gjennom å operere små sendere inn i buken, får vi vite hvor de er og hvor fort og dypt de svømmer. Fisk har veldig forskjellige personligheter. Noen er tøffe, andre tar færre sjanser. Det er en fordel at begge typene finnes, da miljøet forandrer seg. Er det mye rovdyr et år, overlever de forsiktige lettere, mens de tøffere har større sjanse når det er lite mat. Det har kommet mer sjøørret på Sørlandet de siste 40 årene, jeg tror vi kan takke blant annet restaurering av gytebekker og mindre sur nedbør for det.
At havet er såpass uutforsket gjør det veldig spennende.
- Hvor mange arter ser man for seg finnes i havet?
- Det er veldig mange arter vi ikke har funnet ennå, vi vet mindre om havbunnen enn om månen. At havet er såpass uutforsket gjør det veldig spennende. Det er ikke hverdagskost å oppdage nye arter. Det er mer vanlig å oppdage arter som ikke har vært i Norge før, men som kommer på grunn av klimaendringer eller med skipsfart. Det er ikke alltid man ønsker det, da det kan skade balansen i økosystemet vårt.
- Plast i havet er dessverre et hett tema, og man hører bekymring for mer plast enn fisk i havet i 2050. Hva tenker du om det?
- Havet kan oppleves som noe uendelig stort med kjempekapasitet, men det er ikke så stort at ikke vi mennesker har mulighet til å påvirke det. Jeg synes det verste er når vi finner plast i magen på dyr, eller dyr som har druknet fordi de henger fast i søppel. Det er åpenbart at plast er et stort problem, uten at jeg har oppskriften på å løse det.
- Hvordan bruker du havet når du ikke er på jobb?
- Jeg har alltid bodd ved sjøen, og håper jeg alltid vil gjøre det. Jeg var nylig ute og snorklet og kikket på leppefiskene, som er noen av de fineste fiskene i Norge. De svømmer og henter biter de bygger rede av, det er artig å se på. Ellers går det mye i bading, kajakk - og i forrige uke prøvde jeg brettpaddling, som var veldig avslappende.
- Om du skulle valgt et annet yrke?
- Da jeg var sju stod valget mellom to ting: marinbiolog eller astrofysiker, så det måtte blitt det andre. Verdensrommet er også veldig interessant og mystisk, men havet er veldig mye nærmere og lettere å dra til hver dag. Det gjør arbeidsdagen litt enklere.
FAKTA:
Susanna Huneide Thorbjørnsen (27)
Stilling: Marinbiolog ved Centre for Coastal Research (CCR), tilknyttet Universitetet i Agder. Har mastergrad, holder på med doktorgrad.
Familie: Kjæreste
Bor: På Hisøya i Arendal, kommer fra Larvik