Mange hadde møtt opp for å treffe andre næringsdrivende i Søgne og Songdalen.

Stort engasjement i Høllen

31.08.2018 | Roar Osmundsen
Hvordan blir Søgne og Songdalen som bydeler i den nye kommunen, og hva krever næringslivet i sammenslåingen? Det var tema da over 30 næringsdrivende møttes i Høllen torsdag kveld.
Arrangementet var det første i sitt slag i vest, der hygge, god grillmat fra den lokale slakteren og litt næringspolitikk ble blandet sammen. Tom Arne Aamodt og Einar Kjetså var utfordret til å si noe om hva de mener er viktige utfordringer i den nye kommunen. Samtidig var Mette Gundersen og Renate Hægeland, henholdsvis gruppeledere for Ap og H i Kristiansand, bedt om å se i glasskula: Hvordan ser det ut i de nye bydelene Søgne og Songdalen om ti år?

Som en bedrift

Tom Arne Aamodt fortalte historien om eget selskap - Mur i sør - fra starten til i dag, et selskap som nå har en omsetning på 300 millioner. Nøkkelen har vært tempo, overskudd fra et prosjekt er pløyet inn i det neste. Da må kommunene forstå at blant annet saksbehandling må være rask.

[caption id="attachment_13449" align="alignnone" width="639"] - Kommunene har mye å lære hvis de ser seg selv som en bedrift, der de forstår at blant annet tid er viktig, sa Tom Arne Aamodt i Mur i sør.[/caption]

- Ingen dager er like, men ingen er korte, startet han da han skulle beskrive jobben.

Han mener kommunene har mye å lære av bedrifter. Først og fremst må de ta med de beste delene av kommunene når tre kommuner skal bli en.

- Det er store forskjeller i kommunene, de må lære det gode av hverandre, sa han.

Ifølge Aamodt er det tre ting som er avgjørende: Tid. Saker må ikke drøye ut. Løses saker raskt kan næringslivet lettere bruke overskudd fra et sted og investere i et nytt. Videre trakk Aamodt frem tilgjengelighet. Næringsdrivende fra de små kommunene må ikke oppleve den nye som utilgjengelig.

- Det er enorme muligheter i en ny kommune. Trenger vi kontakt, så må dere alle være lett tilgjengelig -  da får dere fornøyde kunder. Og husk: Positivitet smitter.

Det siste punktet til Aamodt var besluttsomhet. Han var opptatt av at folk har lov til å ta en beslutning.

- Er vi hjemme hos fru Olsen for å se på en jobb og vår mann ikke kan svare på rimelig tid, så skaper det frustrasjon. Vi må ta beslutninger på det nivå som det hører hjemme. Frykten for å gjøre feil må bort. Ansatte med evne og myndighet til å beslutte vil skape dynamikk i organisasjonen, sa Aamodt, som uttrykte at han gleder seg til å se den nye kommunen.

Mur

Einar Kjetså representerte utbyggerne på Mjåvann i sitt innlegg. Han fortalte om et område som har vært gjennom en kolossal utvikling til i dag, der det nå er 100 bygg og ca 150 firma inne. Området ligger 7 kilometer fra Kristiansand og er på 13000 mål.

[caption id="attachment_13444" align="alignnone" width="640"] Ikke glem Mjåvann var det tydelige budskapet fra Einar Kjetså i Kjetså eiendom.[/caption]

- 60 prosent er bygget ut. De 40 prosent som er igjen holder i mange år. Men det er som det finnes en mur mellom Kristiansand og Mjåvann der vi ikke blir husket på. Et tema under en eiendomskonferanse for noen år siden var ledige næringsområder. De brukte lang tid på å fortelle at det var lite igjen, men glemte Mjåvann.  Vi håper den muren forsvinner den dagen det blir sammenslåing, sa Kjetså.

Han siterte kristiansandsordfører Harald Furre som har sagt at nå skal blikket rettes vestover.

- Vi håper det blir praksis, sa Kjetså.

Også han var opptatt av at god kommunal praksis fortsetter i en ny kommune. Han trakk særlig frem samarbeidet mellom utbyggerne på Mjåvann og kommunen.

- Et firma spurte: Hvor lang tid tar det å komme seg i gang? Vi svarte: Hvor mange mål vil du ha? Har du tomta i orden, søknaden i orden, så går det et par dager, sa Kjetså.

Atkomstvei

Den største utfordringen nå, er å få finansiert atkomstvei til Mjåvann fra den nye E39 som Nye Veier skal bygge. Finansieringen her må være på plass innen utgangen av året, skal entreprenøren kunne bygge denne samtidig som de lager ny E39.

- Den ligger ferdig prosjektert, det er bare pengene som mangler. Uten den får vi for eksempel ikke buss inn. Og det er dårlig miljøregnskap å sende lastebiler ned en bakke for så å skulle kjøre opp igjen på Mjåvann, sa Kjetså.

Både Gundersen og Hægeland var smertelig klar over at atkomst til Mjåvann må komme på plass, men kunne ikke komme med noen løsning i møtet.  Songdalenordfører Johnny Greibesland (Sp) opplyste at det arbeides med saken, der også fylkeskommunen er involvert i samtalene. Nøyaktig sum for atkomsten er ikke klart, men et tall på rundt 60 millioner har vært nevnt.

Glasskula

Begge kristiansandspolitikerne var opptatt av at det skal skapes en ny kommune, der det er godt å bo, med lokale handlesentra og alle funksjoner som trengs for å leve et godt liv. De var også opptatt av næringsutvikling, særlig områdene Lohnelier og Mjåvann ble trukket frem.

[caption id="attachment_13445" align="alignnone" width="640"] I Søgne for 3. gang på en uke: Det er nok slik det blir fremover, sa Mette Gundersen (Ap) under samlingen med de næringsdrivende torsdag 30. august.[/caption]

- Vi skal spille hverandre gode. Jeg har også den frykten at en saksbehandler som sitter i Kristiansand kan bli fjern og utilgjengelig. Slik vil vi ikke ha det. Det er viktig å bli påminnet underveis i de prosessene som er i gang med. Om ti år tror jeg det har vært befolkningsvekst i Søgne og Songdalen-bydelene. Eller kommunedelene. Det har vært vekst, med gode offentlige tilbud, der det er godt å drive næring også utenfor sentrum i Kristiansand, sa Gundersen.

Begge gruppelederne var opptatt av det er for tidlig i prosessen til å snakke partipolitikk. I sammenslåingen blir det mer fokus på de store sakene alle enes om.

Hægeland trakk mer spesifikt frem at både Tangvall og Nodeland må gjennom en utvikling for å bli attraktive handelssentrum. Det er viktig å komme tidlig i gang med kommuneplan i den nye kommunen for å legge opp til en politikk som styrker sentralene.

- Vi må få bred politisk enighet om hvordan vi vil utvikle Tangvall og Nodeland, jeg tror hele kommunen er tjent med liv og røre. Å kunne bo her i Søgne og oppleve at man har et aktivt nærmiljø, handle det man trenger i hverdagen, at det er steder å spise, hvor generasjoner møtes på tvers. Det er bra for næringslivet også, sa hun.

Også de to gruppelederne hadde lagt merke til utviklingen på Mjåvann.

- Vi har skult mot det som har skjedd, det har skjedd mye bra. Mjåvann med raske beslutninger, det kan vi lære av. Men det forutsetter gode planer i bunn, noe som gir forutsigbarhet for næringsdrivende, sa Hægeland.

Hun var også opptatt av tid. I den sammenheng trakk hun frem viktige infrastrukturtiltak, som blant Gartnerløkka og Ytre ringvei.

[caption id="attachment_13447" align="alignnone" width="640"] Renate Hægeland (H) var opptatt av å lære og bruke det beste fra kommunene, når nye Kristiansand skal tre i kraft.[/caption]

- Vi må ha begge deler. Skal du til Kristiansand må du innom Gartnerløkka åkke som, sa Hægeland.

Flere av de fremmøtte var opptatte av de to utbyggingene. Hægeland forklarte at de bygges ut på ulike prosjekter, Gartnerløkka som del av Byvekstavtalen, mens Ytre Ringvei er en del av Nye Veiers portefølje.

- Hos Nye Veier måles alt etter samfunnsøkonomisk nytte. Der har traseen havnet langt ned på lista, så vi må spille inn gode grunner til at den må bygges før, sa Hægeland.

Bompenger: - Ikke la kommentarfeltet styre

Hun sa at debatten om bompenger er krevende.

- Det er krevende å diskutere bompenger, tøffe beslutninger å ta som politiker. Men det er upopulære grep for å få noe som er bra for fremtiden. Er det for eksempel ikke bra kollektivtilbud, tar flere bilen og da blir det mer kø. Ting henger veldig sammen, sa Hægeland.

Svein Frustøl repliserte at politikerne ikke måtte la seg affisere av de som støyer som verst.

- Ser du på kommentarfeltene så er det de samme 20 som skriver. Ikke bry dere. Vi trenger vei, vi må komme frem, sa Frustøl.

Et annet tema begge tok opp, var kommunens rolle som innkjøper. I dag kjøper både Søgne og Songdalen mye tjenester fra private. De var opptatt av at dette må fortsette på et nivå som gjør at også mindre firmaer kan delta i anbudsrundene.
facebook

Relaterte saker