SPENN
Aamodt Fiskeri fikk en tøff start, men Carl Aamodt har aldri vurdert å gi opp. Nå satser de for fullt.

Startet suksessen med havari

14.12.2018 | Tekst: Margrethe Saga. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Som 19-åring startet Carl Aamodt sin egen fiskeribedrift. Nesten ti år senere slår bedriften stadig sine egne omsetningsrekorder, og ble i høst kåret til «Årets gaselle i Vest-Agder» av Dagens Næringsliv.
- Fra veldig tidlig alder hadde jeg en tanke om at jeg skulle bli fisker. Akkurat hvor den tanken kom fra vet jeg ikke helt, men det ble jo sånn.

Det sier Carl Aamodt, som sammen med brødrene Tom Arne og Yngvar startet Aamodt Fiskeri i 2009. I 2010 kjøpte de den første båten, og hadde seks ansatte. Siden den gangen har det blitt flere kjøp og salg av båter, og i løpet av 2019 er planen å ha fem båter og 45 ansatte. Carl Aamodt er daglig leder, mens brødrene er sparringspartnere, og passive aksjonærer.

– Da vi startet var jeg ansatt i et annet selskap. Jeg jobbet som skipper på en båt, men har alltid hatt en plan om å starte for meg selv, forteller Aamodt.

Gasellen

Hvert år kårer Dagens Næringsliv det de kaller «gasellebedrifter». En gasellebedrift utmerker seg positivt, vokser mye og er lønnsom. Årets gaselle i Vest-Agder ble Aamodt Fiskeri, som blant annet har økt omsetningen fra 35 millioner kroner i 2016 til 95 millioner kroner i 2017. Bedriften holder til i Søgne, og flesteparten av fiskerne er sørlendinger.

– Å vinne en sånn pris er et klapp på skuldra. Det er motiverende, mener Aamodt.

I dag fisker Aamodt Fiskeri blant annet i Skagerak, Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet, i tillegg til noe vest for de britiske øyer. Hovedsakelig fiskes det etter reker, sei og torsk, samt det som kalles industrifisk.

– Det er fisk som blir brukt til produksjon av fiskemel og fiskeolje, som blant annet er innsatsfaktoren i fiskefôr og helsekost. Vi har også hatt tre år hvor vi har fisket raudåte, som er en type krill, men dette har vi lagt på is foreløpig.
Skipet sank. Det var bare masta og styrhuset som stakk opp!

Fiskelykke

De siste årene har vært gode for fiskerinæringen, og Aamodt forteller at bedriften har dratt nytte av oljenedturen.

– Det har vært gode bestander, og vi har fått en god pris for varene. Det går mye drivstoff når vi fisker, så derfor har vi nytt godt av en svekket oljepris. Vi forventer selvfølgelig at oljeprisen skal opp igjen, men jeg tror vi skal leve godt fremover også.

Dersom en fiskeribedrift skal vokse, har Aamodt tro på at det er nyskaping som gjelder. Han synes selv at noe av det gøyeste med å drive med fiske er å utforske nye områder.

– Vi må utvikle oss for å kunne vokse. Den eneste retningen hvor vi kan utvikle oss på volum er vertikalt, altså nedover i næringskjeden. Det er utrolig mye interessant som skjer lavt i næringskjeden, blant annet synes jeg det er spennende med fangst av alger.

Det er Havforskningsinstituttet som bestemmer fiskekvotene langs norskekysten, og Aamodt følger interessert med på det som kommer av forskning.

– Det gjøres veldig mye bra havforskning, og det er spennende å følge med.

Havari

De siste årene har pilene pekt oppover for Aamodt Fiskeri, men det har ikke alltid vært slik.

– Det har vært noen tøffe tak, og i starten hadde vi mange år med knall og fall.

En episode Aamodt husker spesielt godt er fra 2011.

– Vi hadde bare drevet på halvannet år, og så fikk vi totalhavari. Det som skjedde var at vi fikk vanninntrenging i maskinrommet da båten vår lå til kai. Så skipet sank, og stod på bunnen på Langenes i Søgne. Det var bare masta og styrhuset som stakk opp! Det husker jeg veldig godt, for det var en kostbar affære.

[caption id="attachment_14305" align="alignnone" width="800"] Carl Aamodt savner å være på sjøen, men trives som daglig leder. Nå vil han finne nye måter å utvikle selskapet på.[/caption]

I dag takker han en verftseier fra Danmark for at selskapet overlevde.

– Etter havariet skyldte vi verftseieren opp mot to millioner. Og vi hadde ikke ei krone! Jeg måtte si det som det var, og han var ikke helt fornøyd. Jeg fikk litt kjeft, og beskjed om å betale så fort vi kunne. Det gjorde vi, og det glemmer jeg aldri, forteller Aamodt.

Knall og fall til tross, fiskeren fra Søgne har aldri vurdert å gi opp.

– Jeg burde sikkert ha tenkt på det, men det har jeg ikke gjort. Vi hadde jo et ansvar, vi hadde lån i banken og alt. På det tidspunktet var den reelle egenkapitalen i selskapet ganske svak, vi hadde mye gjeld og begrenset med verdier. Så det gikk noen år før vi fikk en reell retrettmulighet.

For en ung bedriftsleder var havariet en viktig erfaring å ta med seg.

– Jeg lærte utrolig mye, og særlig hvor viktig det er med gode allierte.

Savn

Som daglig leder tilbringer den tidligere fiskeren nå store deler av dagen på kontor.

– Jeg fisker fremdeles litt, men det blir stadig mindre. Jeg har en annen rolle i dag enn det jeg hadde for ti til fem år siden, og de tre siste årene har jeg vært mindre aktiv på feltet og mer aktiv på land, forteller Aamodt.

Han innrømmer at han savner fiskingen.

– Ja, det gjør jeg. Veldig.

Etter den gode veksten de siste årene, gleder sjefen seg nå til å se tallene for 2018.

– Vi har hatt en fin og positivutvikling. Jeg er spent på resultatene for 2018, og tror det blir et fornuftig år det også. Vi tenker at vi må fortsette å gjøre så godt vi kan. Selvfølgelig er det gøy med gode tall, men jeg har et ganske avslappet forhold til det.

– Hva tror du har vært deres nøkkel til suksess?

– Vi går på jobb hver dag, har tro på det vi holder på med og synes det er gøy. I tillegg analyserer vi det vi gjør hele veien, og har nok gjort rett ting til rett tid. Også har vi helt sikkert hatt flaks, sier Aamodt.

Nøyaktig hvor stor bedriften kommer til å bli, er han usikker på.

– Jeg har ikke noen tanker om at vi skal bli så og så store. Men jeg ser for meg at selskapet vil utvikle seg, for det er vanskelig å sitte stille. Hvis vi har en sunn drift og en sunn utvikling kommer vi nok til å vokse i en eller annen form og fasong, men det får vi ta som det kommer.
facebook