SPENN
Nils Urdal (t.v.), daglig leder og medeier av Håndverkeren og Roy Parker, på Luihn gleder seg til Torvet står ferdig i slutten av juni. Begge restaurantene har tapt omsetning på grunn av byggearbeidene.

Snart får de Torvet tilbake

21.04.2017 | Tekst: Heidi Ditlefsen Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Svikt i omsetning, kaos og logistikkproblemer har vært hverdagen i snart to år. Nå gleder restauranteierne på Torvet seg stort til sommeren.
– De siste to årene har vært tøffe. Å si noe annet er å lyve, men det nytter ikke å grave seg ned, fastslår Nils Urdal. Den daglige lederen og medeieren av Håndverkeren skuer utover en evinnelig mengde jord, gravemaskiner og anleggsarbeidere på Torvet. Slik har utsikten fortonet seg i snart to år for puben og restauranten på Øvre Torv. For gjestene har tilgjengeligheten vært dårlig. I en lang periode har utestedet vært utilgjengelig fra Torvet. Kundene har måttet ta beina fatt via Festningsgata for å få seg en etterlengtet pils eller hamburger.

[caption id="attachment_9322" align="aligncenter" width="800"] Torvet skal stå ferdig i slutten av juni i år. Hvis været spiller på lag, kan Øvre Torv åpne enda litt tidligere. [/caption]

– Vi ble fortalt at arbeidet her ikke ville berøre oss så ekstremt. Nå ble det veldig kronglete i forhold til det vi ble forespeilet, men det blir bra for framtiden. Vi ser fram til sommeren og tror det blir mer liv i området når parkeringshuset står ferdig, sier Nils Urdal optimistisk.

Einar Hanssen, rådgiver i Kristiansand Eiendom, opplyser at planen er at Torvet skal stå ferdig i slutten av juni.

– Vi håper at Øvre Torv skal stå ferdig litt før, men om vi greier det avhenger litt av været. Arbeidet er i alle fall greit i rute, sier Hanssen.

Nils Urdal anslår at Håndverkeren har tapt nærmere ti prosent av omsetningen på kaostilstandene. I 2016 hadde de 18, 5 millioner i omsetning.

– Heldigvis har vi greid å komme oss gjennom det. Vi hadde en del oppsparte midler, hvis ikke hadde det vært veldig tøft, sier han.

Omvei for gjestene

Roy Parker, eier av restauranten Luihn i samme bygg, nikker. Han har drevet stedet de siste 15 årene og sier de fire siste har vært ekstremt tøffe. Omsetningen har gått ned fra 5, 5 millioner i 2012 til 3, 5 millioner i fjor.

– Vi har merket det mest på sommerstid. Resten av året finner gjestene oss stort sett uansett. I fjor sommer valgte vi å stenge restauranten, sier Parker.

For Luihn skapte også byggingen av nytt rådhus i årene før utfordringer. Det varte i 2,5 år og endte med at han sa opp alle de ansatte. Nå er det han og kona Lisbeth som driver restauranten alene og leier inn folk når de trenger det.
Å drive disse to årene har vært en stor utfordring. Det er tungt når tilgangen forsvinner.

Bønder i Byen åpnet på Øvre Torv i juni 2014. Et knapt år senere var kaoset utenfor inngangsdøra komplett. Gjestene har måttet ta turen om Tollbodgata for å komme til dem. Og når de først får satt seg er de bokstavelig talt inngjerdet.

– Å drive disse to årene har vært en stor utfordring. Det er tungt når tilgangen forsvinner. Logistikken har absolutt vært det verste, sier medeier av Bønder i Byen Max Hansen.

Han eksemplifiserer:

– Før kom folk rennende over Torvet for å ha lunsj hos oss. Nå sparer de ti minutter på å heller spise i Markens. Folk har jo bare en halvtimes lunsjpause.

Tilbud på lunsj

Han anslår at restauranten har tapt om lag seks millioner de siste to årene. To somre med uteservering har de også mistet. Vanligvis er det 80 sitteplasser utenfor.

–Vi har tapt mye omsetning på sommersesongene, men ser framover nå. Vi gleder oss til Torvet er ferdig, fastslår Max Hansen.

For Ali Moudnib, medeier av Le Monde i nabobygget, er visa omtrent den samme. Logistikkutfordringene har vært store og omsetningen har gått ned med mellom én og to og en halv million de siste to årene.

– Vi må bare bite tennene sammen og holde ut. Jeg ser bare fordeler med å få et parkeringshus under Torvet, og tror det gir bedre tilgjengelighet. Det er flott at folk vil utvikle byen, sier Ali Moudnib og smiler.

For å få folk til å ta lunsjen hos dem i kaoset har de et tilbud med tre ulike lunsjretter for hundre kroner. Både Ali Moudnib og Max Hansen er takknemlige for at de har mange trofaste stamgjester.
2017 blir et brytningsår for Kvadraturen. Vi ser veldig lyst på tiden som kommer.

Vareleveringen er også et kapittel for seg selv hos Le Monde. De får varer to ganger i uka og disse må bæres 50 meter fra Tollbodgata og bort til restauranten.

– På grunn av byggingen av Kvartal 32 er dette nødvendig, men i 2018 kommer det et nytt hotell på hjørnet. Det blir en stor fordel for oss, sier Ali Moudnib som sikter til Thon Hotel Wergelands utvidelse.

Et brytningsår

Harald Andersen, daglig leder i Kvadraturforeningen, har forståelse for at de siste årene har vært krevende for aktørene på Torvet.

– Hele byen har vært preget av at vi ikke har hatt tilgjengelighet på torv-områdene. En ting er restaurantene og virksomhetene som ligger der, men det er også en viktig parsell opp til Skippergata og Kirkegata. Også aktører her har fått merke dette, sier Harald Andersen.

Nå ser han fram imot ferdigstillelsen av Torvet og parkeringshuset i slutten av juni og åpningen av Kvartal 32 i oktober. Her kommer det et titalls butikker og spisesteder, blant annet den spanske klesgiganten Zara og kaffekjeden Starbucks.

– 2017 blir et brytningsår for Kvadraturen. Vi ser veldig lyst på tiden som kommer, fastslår Harald Andersen.

 
facebook