Dagsnytt-18 programleder Sigrid Sollund har sett det meste av hersketeknikker i løpet av sin NRK-karrière. Torsdag 19 .april gjestet hun Næringsforeningen.

Slik takler du hersketeknikker

20.04.2018 | Tekst: Ingrid Michalsen, foto, May Baagøe Broughton
- Hersketeknikker handler om å frata andre faglig autoritet og kontroll, om å være den som får definere virkeligheten, sier Dagsnytt-18 programleder, journalist og forfatter Sigrid Sollund.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
Torsdag 19. april gjestet hun Næringsforeningen med foredraget Hersketeknikker, basert på boken med samme tittel hun ga ut i fjor høst. 70 personer, flesteparten av dem medlemmer i Women in Business.

- Alle bruker vi hersketeknikker, enten hjemme, eller i vennegjengen eller på jobb. Det skjer ofte ubevisst, men når vi blir utsatt for det så kjenner vi at det skjer noe ubehagelig. Det gjør at vi føler oss dumme og små, sier Sollund.

[caption id="attachment_12250" align="aligncenter" width="800"] Rundt 70 personer hadde tatt turen for å høre Sollunds foredrag i atriet i Næringsforeningens lokaler.[/caption]

Det var kvinnesaksforkjemperen, SV-politikeren og sosialpsykologen Berit Ås som kom opp med begrepet for rundt 40 år siden. Hun definerte fem hersketeknikker, som vi fortsatt referer til i dag:

  • Usynliggjøring

  • Latterliggjøring

  • Tilbakeholdelse av informasjon

  • Fordømmelse uansett hva du gjør

  • Påføring av skyld og skam


Sollund har sett det meste av hersketeknikker i løpet av sin NRK-karriere.

- Det handler jo om å få overtaket i situasjonen, og i en opphetet debatt er det ofte lett å ty til. Vi får ofte reaksjoner fra seere og lyttere de gangene det er veldig åpenbart at det skjer, forklarer hun.

Hun lærte fra seg noen enkle grep for å takle hersketeknikker, og viste blant annet til SV-politiker Kristin Halvorsens svar på Lars Sponheims kommentar om Sylvia Brustad og fikenbladet.

- Hun valgte å bruke humor, og det fungerte godt og Sponheim ble selv avkledd, forklarte Sollund.

Sollunds mener det beste rådet er å lære seg å kjenne igjen hersketeknikker.

- Det gjør deg bedre rustet til å finne gode måter å takle dem på, enten det er humor eller ved å spørre hva vedkommende mente med kommentaren. Vi har ofte lett for å mistenkeliggjøre eller feiltolke andre. Det viktigste rådet er uansett å forholde seg rolig og saklig.

- Og hvis du utsettes for en hersketeknikk, så er det ofte fordi noen ser på deg som en trussel eller en sterk motkandidat. Og det kan jo, i alle fall i debattsammenheng, være et kompliment, poengterte Sollund.

 
facebook