Andreas Dale fra advokatfirmaet Tofte.

Slik påvirker koronaviruset næringslivet i regionen

06.03.2020 | Ingrid Michalsen
Næringsforeningen kjørte tidligere denne uken ut en rask spørreundersøkelse til et utvalg av medlemsbedriftene for å sjekke hvordan koronaviruset påvirker virksomheten. Fredag deltok ni bedrifter på lunsjmøte med advokat Andreas Dale fra advokatfirmaet Tofte om temaet.
Møtet ble satt opp for å gi bedrifter som ønsket det en mulighet for å få råd om rettigheter og plikter overfor leverandører og kunder i disse koronavirus-tider.

- I avtaler inngått mellom norske selskaper, er avtalene ganske korte fordi lovverket regulerer de forhold kontraktene ikke sier noe om. Det er noe annet internasjonalt. Der er kontraktene mer omfattende fordi det ikke er lover som ellers kommer til anvendelse, påpeker Andreas Dale, advokat i advokatfirmaet Tofte, og foredragsholder på fredagslunsjen 6. mars.

Dale snakket videre om hva bedrifter må tenke på i kontraktene de har med sine leverandører og kunder. Hans oppfordring var enkel: Gå hjem og sjekk kontraktene og særlig paragrafer som sier noe om «force majeure» eller «acts of God». Her kommer unntakene som kan omfatte koronaviruset og mulighetene for at leverandør ikke trenger å levere uten å komme i for eksempel erstatningssituasjon.


- Det ligger ofte formuleringer i «force majeure» om å kunne gå fra kontrakt etter bestemt tid: 1 mnd, 3, mnd, 6 mnd eller over hodet ikke, understreker Dale.


Utover å sjekke eksisterende avtaler, ba advokaten bedriftene om å være nøye ved nye avtaler, både nasjonale og internasjonale.


- Inngår man en avtale nå når man vet om viruset, så kan man ikke samme grad påberope seg «force majeure».

Sjekkliste til bedriftene

Dale hadde videre følgende tips til bedriftene:




  • Identifiser tidskritiske leveranser til sluttkunder

  • Gjennomgå inngåtte kontrakter: Undersøk kontraktens regulering av ansvarsfritak, og hvilke forpliktelser man har overfor opprinnelig leverandør)

  • Undersøk muligheten for å kjøpe andre steder

  • Vurder muligheten for å bygge lager

  • Varsle kjøper tidlig dersom det oppstår problemer

  • Ha tett dialog med kjøper og leverandør, eksempelvis knyttet til midlertidige ordninger, låneeksemplarer osv.


- Folk har sympati med situasjonen som har oppstått, det er goodwill i utgangspunktet, påpeker Dale.

Flere frykter permitteringer

Tidligere denne uken sendte Næringsforeningen ut en rask spørreundersøkelse for å sjekke hvordan koronaviruset påvirker næringslivet i regionen.


-   Vi har spurt et utvalg bedrifter som driver med eksport, import eller er innen mat, turisme og opplevelse om kornonaviruset. De færreste har store utslag akkurat nå, men de frykter store konsekvenser hvis det fortsetter som nå eller forverres. Det er 30 prosent av de nær 100 bedriftene som har svart, noe som gir oss en pekepinn, sier næringspolitisk leder, Roar V. Osmundsen.


- Det umiddelbare vi ser, er at bedriftene nå strammer kraftig inn på mulighetene til å reise. Nær halvparten har innført tiltak, og innen prosessindustri, olje og energi er tallet enda høyere. Men så å si alle svarer at de vil innføre strenge regler hvis dette fortsetter, forteller Osmundsen videre, og oppsummerer:


- På litt lengre sikt vil dette merkes i markedet: Noen bedrifter vil få produksjonsstopp på grunn av sviktende etterspørsel, mens 40 prosent svarer at de tror de vil oppleve produksjonsstopp på grunn av manglende leveranse fra utlandet. Innen mat, opplevelse og turisme frykter alle at markedet lokalt skal svikte på grunn av frykt hos kundene. Og ikke minst: Vedvarer dette vil flere bedrifter måtte permittere. Nær 80 prosent som har svart sier de frykter produksjonsproblemer fordi folk må være hjemme i karantene.

facebook