SPENN

Slik er Kristiansands nye næringssjef

15.02.2018 | Tekst: Jan Frantzen, foto: Erling Slyngstad-Hægeland
 Geir Askvik Haugum er Kristiansands nye næringssjef. Hans jobb er å gjøre regionen mer synlig utad. 
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
 - Jeg er veldig opptatt av å skape vinn-vinn-situasjoner. Det tror jeg betyr mye, sier Geir Askvik Haugum.

- Det å få en seier har nesten ingen verdi hvis motparten din har tapt alt. Da får du ikke bygget videre. Hvis man skal løfte noe, må det ligge gevinst i begge ender.

Kristiansands nye næringssjef sitter på et midlertidig kontor i rådhuset. Han minner om at han foreløpig er blodfersk. Han har ikke så mye mer enn en logo og en merkevare som skal bygges.

Regionens potensial

Merkevaren er Business Region Kristiansand, som Haugum er leder for. Dette er Kristiansand kommunes satsing på å tiltrekke seg og beholde kompetanse i regionen. Det overordnede målet er nye arbeidsplasser.

- Denne stillingen treffer et område jeg synes er veldig spennende å jobbe med: balansen mellom næringsutvikling og politikk. Det var en jobb jeg følte at jeg måtte søke på.  Og det ble en runde med personlighetstester, kognitive tester, talltester og flere intervjuer. Det var en rask og intensiv prosess , men hyggelig, selvfølgelig. Og enda hyggeligere å få jobben til slutt, sier Haugum.

Han forklarer at hans oppgave først og fremst er å sette fokus på å styrke næringslivssamarbeidet.

[caption id="attachment_11741" align="aligncenter" width="800"] Haugum i møte med kollega i Business Region KRS, Øyvind Laderud.[/caption]

- Jeg ser regionens potensial for å løfte seg videre. Og det er et allsidig potensial. Sørlandet en region med mange sentre. Jeg har jobbet i mange år med norsk næringsutvikling i utlandet, og en av de tingene du lærer deg å se når du er ute, er at Norge som helhet er bittelite. Og hvor lite er ikke da Kristiansand? Eller Flekkefjord? sier Haugum, og slår fast at man må komme i felles front dersom man skal synliggjøre seg selv utenfor regionen.

- Man kan gjerne konkurrere hjemme, men man må fremsnakke hverandre og stå samlet når man skal noe større. De nye veiene vi har fått i Agder er et typisk eksempel på hva man får til hvis man greier å legge vekk de små tingene, og løfte seg sammen.

- Du skal få slippe å ta hele jobbintervjuet på nytt, men hvorfor er du rett mann til denne jobben?

- Jeg har allsidig erfaring, driv og energi, og jeg våger å gå i gang med ting. Så håper jeg at jeg har en god nese for potensialet i prosjekter. Og et perspektiv til å se regionen som helhet.

Heldig

Næringssjefen er født i Trondheim, men ser på seg selv som vestlending. Han har imidlertid er sterk tilknytning til Kristiansand gjennom familien. Som så mange andre har han tilbrakt mange helger og sommerferier i byen.
Jeg har aldri «jaget» noen stillinger. De har bare tilfeldigvis dukket opp

Haugums plan som ung, var å bli biolog. Han begynte å studere marinbiologi ved Universitet i Bergen, etter lenge å ha hatt en brennende interesse for alt som skjer i havet. I 1997 fikk han jobb som forsker ved Havforskningsinstituttet, hvor han blant annet arbeidet med kamskjelloppdrett. Deretter, påstår han, har han vært «heldig» som har fått mange spennende jobber. Det vil si, han moderer seg på oppfordring, og justerer det til «heldig, åpen og søkende».

- Jeg har aldri «jaget» noen stillinger. De har bare tilfeldigvis dukket opp, sier Haugum, som kommer fra en jobb ved Det europeiske frihandelsforbund, EFTA, i Brüssel, hvor han blant annet hadde ansvar for innovasjonsprogrammene knyttet til grønn industri.

Kina

Haugum begynte å jobbe med gründere og idéutvikling i 2002, da han fikk sin første jobb i Innovasjon Norge. Ett av høydepunktene i karrieren var å få ansvaret for daglig drift og utvikling av selskapets kontor i Beijing i 2008. Han smiler bredt når han får lov til å fortelle om oppholdet i den kinesiske hovedstaden.

- Jeg gledet meg hver dag til å gå ut av leiligheten og spasere de tjue minuttene til jobb. Det skjedde noe hele tida. Så fikk jeg se det rike sentrale Kina på den ene siden, og bygda og med de 4-5-600 millionene i den fattige delen av landet, som likevel mener at de har det bedre i dag enn de hadde det i går, forteller næringssjefen.

 

Han sier det var givende å få bo og jobbe i et internasjonalt miljø.

- Når man flytter ut så må man etablere et nytt nettverk, og jeg måtte være mye mer åpen enn hjemme.  Det gjaldt oss alle sammen. Når man jobber internasjonalt treffer man masse mennesker fra forskjellige samfunnslag, med forskjellig innfallsvinkler, som man aldri ellers ville møtt. Man får perspektiver man aldri ellers ville fått. Det var utrolig lærerikt. Det gjør at man lærer å se litt annerledes på verden. Da jeg dro fra Norge første gang var jeg hellig overbevist om at alt var best i Norge. Etter å ha vært ute noen år ser jeg at det er mange ting som fungerer vel så bra andre steder.

Snakker i klartekst

I sin nye jobb vil Haugum ha seks stykker under seg, som sammen skal jobbe for å oppnå målene til businessregionen. 46-åringen sier han er en åpen og direkte leder.

 

- Jeg snakker i klartekst, stort sett. Det kan sikkert oppfattes både på godt og vondt. Forskeren i meg stiller mange spørsmål, og det kan nok også slå begge veier. Men jeg lar folk få løse arbeidsoppgaver som de ønsker, så lenge de blir løst.

Haugum forventer en variert arbeidsdag, hvor han vil treffe alt fra gründere til fylkesordførere og rådmenn.

- Hva kommer du til å bli målt på? Om fem år, hva vil avgjøre om du har gjort en god jobb?

- Jeg vil håpe og tro at dette i løpet av et par år vil være en operativ plattform for kommunene, næringsliv og akademia i hele regionen, hvor man kan løfte prosjektene sine til et nivå over det man ville klare å gjøre selv, alene. Hvis de føler at vi er på vei dit, ville det være fantastisk. Men det er ikke businessregionen eller næringssjefen som skaper arbeidsplasser, det er det gründerne og selskapene som gjør.



Fakta om Geir Askvik Haugum

Stilling: Næringssjef, Kristiansand. Leder i Business Region Kristiansand.

Født: Trondheim

Bor: Kristiansand

Alder: 46

Familie: Gift, to barn

Bakgrunn: Hovedfag i marinbiologi fra Universitet i Bergen. Utvalgte jobber: Drifts- og fagansvarlig for forretningsutvikling og innovasjonsprogrammene i EØS-midlene i EFTA, Brüssel. Avdelingsleder Innovasjon Norge i Beijing. Produksjonskoordinator, Marine Harvest/Hydro Seafood. Forsker, Havforskningsinstituttet.
facebook