Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Skal synliggjøre forretningsmuligheter

21.02.2019 | Margrethe Saga
Når Agder satser på å bli landets første helelektriske region, fører det med seg store forretningsmuligheter for aktører innenfor de fleste bransjer.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
- Det går litt tid mellom store skifter i samfunnet som byr på unike forretningsmuligheter. Historisk har vi sett at kraftutbyggingen på Agder la grunnlaget for enorm verdiskaping, og nå er det et nytt skifte med elektrifisering av samfunnet som står for tur, sier Geir Jørgensen, administrerende direktør i Næringsforeningen.

Muligheter for business

Agder har som mål å bli den første helelektriske regionen i Norge. Dette betyr at alt i samfunnet elektrifiseres, og på bakgrunn av dette arrangerer Næringsforeningen, i samarbeid med Agder Energi, en workshop tirsdag 26. februar. Her vil vi synliggjøre hvilke bransjer som blir berørt av et helelektrisk samfunn, og hvilke forretningsmuligheter som ligger i dette.

[caption id="attachment_14156" align="alignleft" width="255"] Administrerende direktør i Næringsforeningen, Geir Jørgensen.[/caption]

- De bedriftene som velger å koble seg på reisen i Agder som første helelektriske region er godt posisjonert for å gjøre tilsvarende oppdrag andre steder i neste omgang. Vi får sjansen til å gå foran, og bygge opp kompetanse som andre vil trenge senere. Hensikten med workshopen er å synliggjøre forretningsmuligheter for selskaper som ønsker å ta en markedsposisjon som de kan utnytte kommersielt, forteller Jørgensen.

Mange bransjer vil bli påvirket av det elektriske skiftet, og Jørgensen peker på at det ligger til rette for gode forretningsmuligheter for mange bedrifter i en rekke ulike bransjer.

- Dette gjelder ikke bare de som leverer strøm, men det byr på forretningsmuligheter for alle som leverer varer og tjenester som er en del av de verdikjedene som trengs for å realisere et helelektrisk samfunn.

I tillegg til strømleverandører trekker han blant annet frem alle som arbeider innenfor eiendomsutvikling, bygg- og anlegg, infrastruktur og IT.

- Når alt blir elektrisk må man ta i bruk ny teknologi for å styre energiforbruket i hus. Da kommer vi inn på smarthus-teknologi. Og hva må disse ha på plass for at de kan levere det? Det handler om alt fra måten man bygger bygget på, til et fungerende nett og alt av infrastruktur rundt dette.

Må tilpasse infrastrukturen

- Hva ligger i et helelektrisk samfunn?

- I det ligger at alle deler av samfunnet elektrifiseres. For eksempel at alt av transport skal over på el, og at man skal ha bygg som både bruker lite energi og som har mulighet for å produsere energi. Alt dette betyr at vi må bygge en infrastruktur som er tilpasset dette, og vi må ha it-systemer som kan overvåke og styre dette, sier Jørgensen og avslutter:

- En ting er at bilforhandlere må selge elektriske biler, men for å få ladet disse kreves det både offentlige ladestasjoner og muligheter for å lade hjemme. Noen må lage- og selge disse laderne, og vi må ha noen som installerer disse. Samtidig må vi finne nye innovative løsninger slik at investeringene som kreves i strømnettet ikke blir så store at dette ikke kan realiseres. Både lokal strømproduksjon, og nye systemer for å overvåke og styre forbruket kan være en del av løsningen. Bør vi kanskje ha solceller på taket av garasjen, for eksempel innebygd i takstein? Hvordan kan denne strømmen eventuelt selges videre hvis man ikke trenger og kan lagre denne selv? Her er det mange nye konsepter, og store muligheter for teknologi- og tjenesteutvikling.

Les mer om workshopen her.

Vil du delta? Meld deg på her!
facebook