SPENN
Eier og daglig leder av Panteon, Peter Hamre, er dårlig på å ta ferie.
– Jeg blir rastløs etter noen dager. I tillegg har vi mye å gjøre om dagen. Da trives jeg best på kontoret.

Rundet sin første million da han var 18

24.08.2017 | Ingrid Michalsen
I dag omsetter IT-gründer Peter Hamres (24) firma for 15 millioner kroner og teller 19 ansatte.
artikkelen fortsetter under annonsen
Kunstsilo
- Jeg hadde i grunnen håpet at jeg slapp å fortelle så mye om meg selv? Det er jo firmaet jeg vil prate om.

Peter Hamre trives egentlig best i kulissene, men blir etter litt om og men med på et intervju. Aller helst vil 24-åringen fra Vågsbygd i Kristiansand snakke om selve IT-løsningene firmaet hans, Panteon, leverer.
Enten det dreier seg om nye bestillingssystemer hos flere av byens restauranter eller planene de har på gang i hotellbransjen.

– Det handler om å effektivisere, både for kunden og for brukerne. Ta for eksempel hotellbransjen, de er altfor gammeldags innrettet. Tenk at du fremdeles må innom skranken, vente i flere minutter mens
personen bak disken taster inn masse informasjon om deg, før du får nøkkelkortet utlevert. De vet jo at du kommer, det burde ligge klart idet du ankommer hotellet. Selve innsjekkingen burde være mulig å gjennomføre på mobil.

Hoppet av skolen

Hamre, som betegner seg selv som systemarkitekt, snakker seg fort varm om temaet. Han brenner for jobben sin, og har egentlig alltid visst at han har hatt lyst til å starte for seg selv. Allerede i 14–15-årsalderen viste han de første tegn på en særegen forretningsteft da han bestilte et stort kvantum med merkeklær fra Kina. Klærne var ment til eget bruk, men da alle viste seg å være for små bestemte han seg for å selge dem på nettet.

– Jeg solgte ut alt i løpet av noen få døgn, og skjønte vel fort at jeg hadde priset for lavt, minnes Hamre.

Han tjente raskt mye penger, og skjønte at her, her lå det et forretningspotensial. Nye klær ble bestilt, prisen ble oppjustert, og snart hadde han passert over 100 000 kroner i inntekter.

– Garasjen hjemme hos foreldrene mine var studd full av klær. Selve virksomheten styrte jeg via PC-en på rommet mitt.

Begynte tidlig

Da Peter Hamre var 14 år hadde han etablert sitt første firma, braklær.no. Skolen synes han etter hvert ble mer og mer uinteressant.

– Jeg følte jeg lærte mer, og fikk mer utbytte av, å drive eget firma enn å gå på skolen. Jeg har alltid likt å jobbe og hatt en plan om å starte for meg selv, forteller Hamre.

Han tok videregående som privatist. Foreldrene mener fremdeles at han burde få seg en «skikkelig utdannelse».

[caption id="attachment_10323" align="aligncenter" width="800"] Panteon og Peter Hamre holder til i flunkende nye lokaler på Kartheia i Kristiansand med utsikt over byfjorden.[/caption]

 

– De skjønner ikke helt greia. Og jeg forstår det. For all del, de ser jo at det går bra nå. Men de er tilhengere av at man skal ta seg en utdannelse, og det kan godt hende jeg gjør en gang. Akkurat nå trives jeg bare altfor godt med det jeg holder på med.

Han rundet sin første million like etter han fylte 18. I dag omsetter IT-gründer Peter Hamres (24) firma for 15 millioner kroner og teller 19 ansatte.

Økt synlighet

Ifølge Hamre er Panteon et outsourcing-selskap for utviklingstjenester, som leverer tjenester til alt fra små prosjekter til større, varige prosjekter. De har jobbet med både Palmesus, Aftenposten og Kristiansand kommune, og har en avdeling på 17 utviklere i i India.

– Klart det har sine utfordringer å drive et team på helt andre siden av verden, men de er fantastiske ansatte, lojale og hardtarbeidende. Jeg har besøkt dem i India flere ganger, sier Hamre.

For et par år siden kom Joachim Nygaard inn i firmaet, og er i dag salgs- og markedsansvarlig og partner i Panteon.

– Det er Joachim som har pushet meg til å stille opp i dette intervjuet. Han mener vi kan bli enda mer synlige. Og det har han for så vidt rett i, understreker Hamre.

Ikke fordi det står på oppdragene, ifølge Hamre, mens han viser rundt i lokalene de eier med utsikt i Hannevika. Lokalene kjøpte de like over nyttår. I tillegg til Panteon, driver de også et eiendomsfirma
(som eier bygget) og et skjønnhetsfirma som selger produkter på nett.

– Jeg motiveres av at vi har mulighet til å hjelpe med å gjøre hverdagen enklere for kunder og de som benytter seg av kundenes tjenester. Det vil si, folk flest.
facebook