Medlemsnytt
Fotballglede i Sør Cup. Her fra Vennesla i 2018.

Rekorddeltakelse i årets Sør Cup

13.06.2019 | Medlemsnytt - May Baagøe Broughton - Foto: Malin Sofie Leirvik og Philip André Bergset
Når Sør Cup går av stabelen 22. - 26. juni er det med over 7000 fotballspillende barn og unge.
Med tilsammen 594 lag i årets cup, som er rekord, er Sør Cup en av Norges største utendørs fotballcuper. De har over 7000 deltakere i alderen 8 til 19 år, som resulterer i over 1400 kamper, 50.000 måltider og 3550 overnattinger fra tilreisende lag.

Ingen ambisjoner om å bli størst

Siden oppstarten for tolv år siden har cupen vokst jevnt og trutt, og nå begynner det å nærme seg en grense på antall lag.

- Målet vårt er ikke å bli størst, men vi ønsker å være best, sier daglig leder Sør Cup AS, Geir Åge Olsen.

[caption id="attachment_16008" align="alignleft" width="259"] Geir Åge Olsen er daglig leder i Sør Cup ser frem til fem dager med fotballglede. Foto: Kjøstvedt.[/caption]

Ifølge Olsen er det nok av baner og nok av skoler, men blir cupen større nå, mener han at de ødelegger konseptet om at det skal være intimt og hyggelig, at kampene i de ulike klassene kan spilles i nærheten av hverandre.  Barn mellom 8 og 12 år spiller på Flekkerøya, 13 og 14-åringene spiller kampene i Vennesla og Torridal, mens de eldste spiller på Kristiansand Stadion og Sparebanken Sør Arena.

- Det viktigste er at de som er på cupen har en god opplevelse som gjør at de ønsker å komme tilbake. Olsen forteller at 80 prosent av de som har vært med på cupen tidligere kommer tilbake, og at syv-åtte klubber har vært med helt fra starten.

- Vår filosofi er at de skal få den beste cupopplevelsen både på og utenfor banen, og dette jobber vi hardt for å oppfylle. Det at så mange lag velger å komme tilbake mener vi er en indikasjon på at vi gjør mye riktig, uttrykker Olsen.

De har flest lag fra Norge, men også utenlandske lag deltar i cupen. Det som har reist lengst er et 13-årslag fra Equador.

"Fotball krysser grenser"


Sør Cup har et samarbeid med Misjonsalliansen i et prosjekt kalt "Fotball krysser grenser". Prosjektet går ut på å bygge fotballbaner, samt drive fotballskole, i slummen av storbyen Guayaquil i Ecuador, for å holde barna borte fra gata. Hvert år er det 600 til 700 barn med i prosjektet.  For hver deltaker i Sør Cup, betaler Sør Cup AS 25 kroner til prosjektet, som per år genererer cirka 400.000 kroner.  I tillegg har de flere samfunnsbesvisste samarbeidspartnere som hvert år bidrar for å gi barn muligheten til å komme til Norge for å delta i cupen.

- Det er næringslivet i Kristiansand som bidrar til å få opp et fotballag fra Equador hvert år. I år er det et guttelag som stiller i 13-årsklassen. Denne muligheten hjelper til at barna klarer å holde seg borte fra rus og vold, forteller Olsen, og fortsetter:

- Det er viktig at barna har drømmer, at de ser at dersom de oppfører seg ordentlig og holder seg borte fra borte fra rus, elendighet og vold, så blir drømmene oppfylt.

Han er utrolig takknemlig for at næringslivet i Kristiansand er med å bidrar til dette.

Grønt kort


Valget over hvem som får muligheten til å komme til Norge er ikke er basert på sportslig mestring, men de som har til best holdninger til oppførsel, skolearbeid og treningsvilje. De samler poeng gjennom å motta grønt kort. Dette konseptet er tatt med inn i fair play i cupen.

Når en spiller får et grønt kort er det fordi han eller hun har gjort noe ekstraordinært som ikke er av sportslig karakter. Det kan for eksempel være å hjelpe en motspiller opp etter skade. Det er treneren på det motsatte laget som deler ut grønt kort.

- Med bakgrunn i vårt humanitære prosjekt i Ecuador innførte vi i 2018 konseptet "Grønt Kort" som vårt symbol på Fair Play. Grønt kort skal fungere som en motvekt til det gule og røde, som er en bestraffelse. Grønt kort er en belønning for en positiv handling, forteller Olsen.

Samarbeidsprosjekt

Sør Cup er et samarbeid mellom Fløy, Vindbjart og Donn. Sammen med Sparebanken Pluss (nå Sparebanken Sør) og Kristiansand Dyrepark etablerte de PlussbankCup i 2007. Sammen startet de firmaet PlussbankCup AS som i dag heter Sør Cup AS.

1500 dugnadsarbeidere  fra de tre idrettsklubbene legger ned 16200 timer for å få cupen til å gå rundt.
facebook

Relaterte saker