Aase Marthe Horrigmo er ordfører Harald Furres politiske rådgiver.

Politisk nerd

13.06.2016 | Tekst: Ingrid Michalsen Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Hun tok doktorgrad i statsvitenskap før hun var 30, og snakket seg til jobben som politisk rådgiver for Harald Furre.
En spinndoktor?

Aase Marthe Horrigmo smaker litt på ordet, mens hun åpner en twist fra skålen hun fant i skapet på Harald Furres kontor. Sjefen selv er på reise i Houston, vi har fått låne kontoret til intervjuet.

- Jeg er litt usikker på hva det begrepet betyr?

- En som er ekspert i politisk mediekommunikasjon, som jobber litt i kulissene for toppolitikere eller maktpersoner, og som kan ”spinne”, altså hjelpe og selge, et budskap. Er du Harald Furres spinndoktor?

- Åja, sånn ja. Nja, jo, på en måte så kan man sikkert kalle meg det, men det treffer ikke helt. Teori og fag kan jeg, men dette med politikk og det politiske spillet er nytt for meg. Der lærer jeg masse av Harald.

Hun rynker litt på nesen, og smiler.  Om ikke helt, så er det kanskje det nærmeste man kommer en spinndoktor i lokalpolitikken på Sørlandet?

- Hun er en god og viktig støttespiller for meg. Hun er faglig sterk og jobber hardt og leverer, lyder attesten fra sjefen hennes, Harald Furre.

I tillegg kommer superlativer som «smart». «Iherdig og etterrettelig». «Et arbeidsjern».  Aase Marthe Horrigmo startet i jobben som politisk rådgiver for Harald Furre i desember i fjor, og møter du på ordføreren nå, kan du være ganske sikker på at Aase Marthe følger hakk i hæl. Men rollen hennes krever at hun holder seg litt i bakgrunnen.

- Jeg trives der, plassen i rampelyset misunner jeg ham ikke alltid. Når jeg ser alt Harald gir av seg selv, og hva ordførerrollen krever, så ser jeg at det er ganske hardt.
For meg er det helt åpenbart at vi bør samle oss i en større kommune.

Politisk nerd

Med doktorgrad i Statsvitenskap fra Universitetet i Oslo, som hun øvrig leverte i en alder av 30, og bakgrunn som senioranalytiker i Oxford Research, har hun de faglige i kvalifikasjonene i orden.  For å si det forsiktig. Men jobben som politisk rådgiver fikk hun ved å spørre om den selv.  Furre hadde vært sjefen hennes i fire år i Oxford Research da hun spurte, så de kjente hverandre godt, men likevel. Hvordan spør man? «Jeg synes du skal ansette meg»?

- Ja, jeg sa vel omtrent noe sånt. «Hvis du blir ordfører, og vil ha med meg til rådhuset, så blir jeg gjerne med».

- Hva svarte han?

- Han sa at han hadde tenkt på det samme.

[caption id="attachment_6414" align="alignright" width="800"]Jobben som politisk rådgiver innebærer mye møter og lange arbeidsdager. Men Aase Marthe trives med det. - Jeg elsker jobben min, sier hun. Jobben som politisk rådgiver innebærer mye møter og lange arbeidsdager. Men Aase Marthe trives med det. - Jeg elsker jobben min, sier hun.[/caption]

Aase Marthe overtok jobben fra Hans Otto Lund og Steinar Kristiansen, som hadde delt på stillingen, og hun ble kastet rett ut i det som har vært landsdelens heteste politiske debatt det siste halvåret: Kommunereformen.

- Min første dag på jobb var første dag med forhandlingsmøte mellom K5-kommunene.  Jeg gikk rett inn i skrivegruppen som skulle utforme intensjonsavtalen.

- Hvordan var det?

- Jeg synes det var utrolig spennende, jeg kunne en del om tematikken fra før. I tillegg har jeg stor tro på prosjektet. For meg er det helt åpenbart at vi bør samle oss i en større kommune.

- Hvorfor det?

- Av flere grunner. Vi henger jo sammen, mange bor i en kommune, og jobber i en annen. Vi må sikre at alle innbyggerne i regionen kan få innflytelse på det som er viktig for utviklingen i deres region. Det som legger rammene for deres hverdag, og vi må sikre at de tjenestene vi skal levere holder den standarden som kreves.

Hun trekker pusten.

- I tillegg må vi redusere byråkratiet. For å ta et eksempel: Hvis Sørlandets Travpark skal ha et stort arrangement med alkoholservering nå, må de søke skjenkebevilling i både Lillesand og Kristiansand. Det burde være helt unødvendig.
- Jeg vil gjøre Sørlandet bedre, og bidra til utvikling i regionen. Det føler jeg virkelig jeg får gjort i denne jobben.

Et arbeidsjern

Å gå inn i en faglig diskusjon med Aase Marthe om kommunereformen, er en krevende retorisk øvelse.   Hun blir betegnet som en politisk nerd, og nikker også bekreftende når hun hører uttrykket. Doktorgraden i Statsvitenskap er en ting, Oxford Research en annen. I tillegg har hun også hatt tilknytning til de liberale tankesmiene Minerva og Civita, og vært journalist i tidsskriftet Stat og Styring.

- Jeg har veldig tro på kunnskapsbasert politikk, og det vet jeg at også Harald er opptatt av. At man innhenter kunnskap om virkningen av virkemidlene før man iverksetter dem. Jeg har store problemer med å gå på akkord med det faglige.

Ifølge samboer, musiker og «kulturkjendis» Kjetil Nordhus, har Aase Marthe også store problemer med å fire på kvaliteten i det hun leverer.

-Da hun jobbet i Oxford Research kunne hun komme hjem både klokken to og tre på natten. Det har heldigvis blitt bedre nå, men hun er veldig opptatt av å gjøre en god jobb, forteller Nordhus.

Beskrivelsen får et konstaterende nikk fra Aase Marthe.

- Det stemmer. Men det har blitt mye bedre nå. Samtidig har jeg muligheten til å jobbe så mye nå, og jeg synes det er gøy. Jeg elsker jobben min.

Hun kommer fra et akademikerhjem i Vennesla, med en far som er fastlege og en mor som er sosiolog, - nå faglærer på barnehagelærerutdanningen på UiA.  Aase Marthe var flink på skolen, men fant seg ikke helt til rette.

- Jeg var veldig skolelei, og trivdes egentlig aldri noe godt på skolen. Jeg var mye alene, og kjedet meg i timene.

Hun fikler litt med koppen i hendene.

- Var det noen på skolen som så hvordan du hadde det?

- Ja, det var ei. Hun er en helt fantastisk lærer og person. Hun ble redningen min, og jeg dedikerte også doktorgraden min til henne.  Hun så hvordan jeg hadde det, tok tak i meg, og løftet meg opp. Bokstavelig talt: Hun løftet meg ut av 8. klasse, og opp i 9.

- Du hoppet over hele 8. klasse?

- Ja, og det endret alt for meg. Fram til da hadde jeg vært fast bestemt på å slutte på skolen. Plutselig fant jeg meg til rette og ble en del av et klassemiljø.

Elsker ekstrem-metal

Oppveksten har gjort at hun har et litt ambivalent forhold til hjembygden i dag. Hun nølte også lenge med å flytte hjem igjen til Sørlandet. Det var få fra oppveksten hun hadde kontakt med lenger, og etter ti år i hovedstaden hadde hun bygd opp et eget nettverk der.  Men så var det noe som trakk henne hit likevel.

- Jeg vil gjøre Sørlandet bedre, og bidra til utvikling i regionen. Det føler jeg virkelig jeg får gjort i denne jobben.

At hun har blitt boende, har nok kanskje noe å gjøre med kjærligheten også, som hun fant på pub, gjennom den uhøytidelige foreningen «Pilsens faglige utvalg».  Hun og Kjetil Nordhus er rake motsetninger av hverandre rent politisk, men ifølge Aase Marthe gir det bare litt spenning i forholdet.

- Vi gir stor plass til hverandre, og ulikhetene byr på mange interessante samtaler og diskusjoner. Vi utfyller hverandre bra. Han er flink til å få meg ned på jorda når det trengs, jeg drar han med meg på tur i skogen.

Akkurat det siste prosjektet har hun kun lyktes med noen få ganger.  Men så er det også en annen ting de to har til felles: Musikken. Og en side som ikke er like åpenbar med Aase Marthe med det første, er at det bor en lidenskapelig metal-elsker i henne. Og ikke bare vanlig metal. Nei, vi snakker ekstrem-metal, med band som Shining og Beaten to death.

- Det er veldig hard og ekstrem musikk. Men jeg liker at det gjør litt vondt å høre på det. At det liksom river litt i kroppen, jeg må kjenne det fysisk. Og det er en fin måte å få ut frustrasjon på.

- Deler ordføreren denne musikkinteressen med deg?

- Nei, men jeg har et mål om å få ham med på metal-konsert. Og Start-kamp. Jeg tror vi begynner med Start-kampen.
facebook