Optimisme i byggebransjen
- Vi ser en tydelig trend: Det ser lysere ut. Næringslivet ser ut til å leve tålig greit med en oljepris til 50 dollar fatet, innledet Syrtveit.
Helt tydelig endring
Han minnet samtidig om at byggenæringen er den nest størst næringen i Norge etter oljen. 260.000 ansatte i landet jobber i byggebransjen, 17.000 av disse på Sørlandet.
- Det er helt tydelig at det har skjedd noe i bransjen i løpet av det siste året. Når vi spør bedriftene om de tror de skal øke antall ansatte i løpet av første halvår i år, ser vi at grafen for vekst går betydelig opp fra i fjor. Det er flere som ser for seg at de skal rekruttere, sier Syrtveit.
Han sier mange kommer til å ansette innen digital kompetanse og miljøkompetanse.
- Ser vi på 2016 totalt sett så ser vi en forsiktig oppgang fra 2015 på fire prosent. Det er forventet at denne trenden fortsetter i år, med samme vekst, påpeker Syrtveit.
Forventer vekst
Syrtveit viste videre til at de fleste bedriftene rapporterer om at antallet ansatte vil holde seg stabilt i år, det gjorde det også i 2016, etter flere år med nedgang. Men mens ordrereserven økte marginalt i fjor, er den forventet å øke med ti prosent i år.
- Der ser vi en vesentlig forskjell fra i fjor. Da vi stod her og presenterte løypemelding i fjor, svarte 75 prosent av bedriftene at de forventet en nedgang i 2017. Dette har snudd totalt. Nå tror 50 prosent av bedriftene på en oppgang i år. Det er et markant skifte, påpeker Syrtveit.
Mye av grunnen til den stigende optimismen, er økning i antall offentlige byggeprosjekter sammen med et normalt boligmarked.
- Av konkrete prosjekter innen næring kan jeg nevne torvparkeringen, Kvartal 32, Bulk Støleheia, flere prosjekter på Mjåvann, skolebygg Entra, Rema butikk på Fagerholt, SG Armaturen på Kjerlingland og Agder Mat Kjerlingland.
- Av store offentlige prosjekter er det særlig veiprosjektene som drar opp aktiviteten, som E 18 Arendal -Tvedestrand, Varoddbroa, ny cruisekai, bussanlegg på Dalane, Mechatronics Innovation lab, og flere skoleutbyggigner og idrettshallprosjekter, sier Syrtveit.
Stabile boligpriser
Rune Berntsen fra KS Eiendom Syd, fortalte om trendene i boligmarkedet.
- Det er svakt nyboligsalg på Sørlandet. Vi har en prisvekst i Sørlandet på 4,7 prosent, påpekte Berntsen.
Sammenligner man med eksempelvis Oslo, blir forskjellen ekstrem: Der har man en prisvekst på boliger på 24 prosent. Stavanger, derimot, opplever en nedgang.
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for boliger på Sørlandet er nå 40.000 kroner. Og gjennomsnittlig omsetningshastighet i februar, altså tid det tar fra boligen legges ut til den blir solgt, er 60 dager.
Likevel er det nyanser: salg av nybygde, sentrumsnære leiligheter går godt.
- I Kanalbyen trinn 1 er 85 prosent av leilighetene solgt. På Arbeideren er cirka 90 prosent solgt og Secret Garden på Kjøita er 70 prosent i det vi kaller Brobygget solgt, mens 55 prosent er solgt i Parkbygget. På Idda, hvor trinn 1 er ferdigstilt har vi solgt 97 prosent av leilighetene, mens 80 prosent i trinn 2 er solgt.
Berntsen viste til flere spennende prosjekter som er i kommingen:
Kanalbyen
Lauvåsen og Hamrevann
Lumber
I Kvadraturen er følgende prosjekter planlagt:
Konteinerhavna, Nybyen, kvartal 1 og 2 og mye mer.