Ønsker nullvisjon for drukningsulykker i Norge
25. mai inviterer Aquarama til en egen dag for å øke folks bevissthet foran sommeren og snart utendørs badesesong. De tilbyr gratis livredningskurs til alle aldre, svømmekurs for voksne som ikke kan svømme og gratis svømmeknapp både for barn og voksne, når man løser inngangsbillett. Det er første gang en slik dag arrangeres.
- På sikt vil vi gjerne ha en fast dag eller en uke i året hvor det er fokus på å bedre ferdigheter i vann. Det er som det meste; øvelse gjør mester. Å starte tidlig med vanntilvenning, svømmeundervisning og bare det å ta med familien til et badeanlegg kan gi livsviktig og nødvendig læring, sier Mesel.
Hun understreker at ulykker i vann skjer ofte fort og lydløst, og redningen kan være vanskelig, ta tid og kan utsette flere for fare. Forebygging kan føre til færre ulykker. Ifølge Mesel er det i løpet av de siste 20 årene registrert et snitt på 100 druknede per år, noe som nesten er like mange som det er omkomne i trafikkulykker årlig. Tall fra Redningsselskapet viser at 102 personer mistet livet i drukningsulykker i 2018, 81 menn og 19 kvinner. 50 av disse var i perioden mai til august.
Tabubelagt
Mange voksne er ikke svømmedyktige. På drukningsforebyggende dag på Aquarama arrangeres det også intensivt svømmekurs for voksne, med fokus på grunnleggende svømmeteknikk.
- Vi vet det er mange voksne som ikke kan svømme, og for mange er nok dette svært tabubelagt. Vi har allerede fått flere påmeldinger til svømmekurs for voksne, noe som indikerer at det er et behov for svømmeopplæring også i voksen alder, understreker Mesel og fortsetter:
- Samtidig vet vi at om lag 50 prosent av landets 10-åringer ikke kan svømme, og at jo eldre skoleelevene blir før de lærer det, jo flauere er det for dem å stille på svømmekurs sammen med barn som er langt yngre enn dem selv.
Nasjonal kampanje
Mesel forteller at det jobbes for å få til en nasjonal kampanje, der man en fast uke i mai hvert år har fokus på livredning. Dette arbeidet pågår gjennom organisasjonen Badelandene.no og Drukningsforebyggende råd, der blant andre Norges Røde Kors, Norges Svømmeforbund, Redningsselskapet, Norges Dykkeforbund, Norges Idrettshøgskole, Norges Livredningsselskap, Norsk Folkehjelp og Politidirektoratet sammen er opptatt av å skape en nullvisjon når det gjelder drukningsulykker i Norge.
- Allerede til neste år er målet at samtlige norske bade- og svømmeanlegg markerer en slik dag eller en hel uke i mai, der fokuset er nettopp svømmeopplæring, livredning og annen drukningsforebyggende aktivitet, sier Mesel.