Else Marie Pettersen har blant annet fått støtte fra Spareskillingsbanken og Sparebank 1 SR-bank
til å starte City Changers. Audun Rensel (t.v.) er ansatt som prosjektleder i organisasjonen. Her med
Eivind Ellefsen fra Sparebank 1 SR bank og banksjef i Spareskillingsbanken, Kenneth Engedal (t.h.).

Nytt samtaletilbud for barn og unge

29.12.2016 | Ingrid Michalsen
Gründer Else Marie Pettersen har fått med seg 60 frivillige helseansatte samt støtte fra næringslivet for å starte et helt nytt og gratis samtaletilbud for barn og unge i Kristiansand.
Organisasjonen, som hun har døpt City Changers, ble startet opp våren 2016 og tilbyr barn og ungdom i Kristiansand et gratis samtaletilbud.

– Det startet med en henvendelse jeg fikk fra to 16-åringer tilknyttet en idrettsklubb i byen. De ønsket noen voksne å snakke med på kveldstid og i helgene og lurte på om jeg kunne hjelpe, forteller Else Marie Pettersen.

Hun er utdannet sykepleier, men har jobbet med lederutvikling og coaching de siste 25 årene. I tillegg har hun i ti år gitt gratis samtalehjelp til barn og ungdom som sliter.

– Jeg har gjort dette på fritiden min, som et støttetilbud for unge, etter ønske fra flere foreldre. Plutselig så jeg at det var et virkelig stort behov der, noe flere idrettsklubber i Kristiansand bekreftet, forteller hun.

I hver bydel

Deretter begynt ballen å rulle. Hun kontaktet ansatte i helsevesenet for å høre om noen hadde lyst til å bidra. Leger, psykologer, helsesøstre, sosionomer og pedagoger. Var det noen som kunne tenke seg å jobbe dugnad i prosjektet?

– 60 personer har sagt ja. Det er helt fantastisk. Vi har nå frivillige i hver bydel av Kristiansand, i tillegg har idrettsklubbene sagt ja til å stille lokaler til disposisjon. Det betyr at når en ungdom tar kontakt med oss, så skal vi kunne stille med hjelp i løpet av kort tid, samme kveld, og i samme bydel som vedkommende tar kontakt, forteller hun.

De helseansatte forplikter seg til å stille opp på kort varsel og bidra med én til fire samtaletimer per måned. Er det saker som krever ytterligere hjelp, skal de hjelpe vedkommende å finne rette instans.

– Vi har tatt imot 100 samtaler hittil på de rundt ni månedene vi har holdt på. Tilbudet er for barn fra åtte år og oppover, vi er helt livssynsnøytrale og tilbudet er gratis, understreker hun.

Rørt av prosjektet

Pettersen sier det handler om unge som kjenner seg ensomme, stresset, deprimerte eller angstfulle. Noen har store sosiale utfordringer, andre har opplevd
misbruk.

– Vi skal være et varmt hjerte som tar imot. Så enkelt er det. Vi skal være der når de unge trenger det, der de unge er. Hun sier de har særskilt oppmerksomhet
mot enslige, mindreårige asylsøkere.

– Ifølge kommunen er det også et stort behov for det, og ingenting er bedre enn om vi kan være en støtte her, sier Pettersen, og viser til et eksempel: Nylig tikket det inn en sms fra en ung, enslig asylsøker som skrev at han savnet noe voksne å være sammen med. Samme kveld fikk han samtale med en sykepleier
hos oss, og senere samme uken fulgte sykepleieren ham til en ungdomsklubb i nærheten av der han bodde, forteller Pettersen.

Prosjektet har fått 50 000 kroner i støtte fra Kristiansand kommune,100 000 fra BRG og tilsvarende beløp fra Spareskillingsbankens fond Spareskillingsfondet, samt 150 000 kroner fra Sparebank 1 SR-banks stiftelse.

– Jeg ble veldig rørt av dette prosjektet. Det er forebyggende arbeid på sitt beste, og et godt fundamentert prosjekt. Tenk hva samfunnet kan spare på dette, sier Kenneth Engedal, banksjef i Spareskillingsbanken.

Et lavterskeltilbud

Finansrådgiver i SR-bank, Eivind Ellefsen, nikker samstemmende.

– Vi likte umiddelbart ideen. Det er utvilsomt et behov for dette, og det er et kvalitetstegn at så mange helseansatte har sagt ja til å jobbe frivillig, understreker Ellefsen.

Pengestøtten har gått til å ansette Audun Rensel i 80 prosent stilling i City Changers, men det er fortsatt behov for mer midler. Han bruker mesteparten av tiden sin nå på å dra rundt på skoler og idrettsklubber for å fortelle om prosjektet, samt koordinere frivillige.

– Ungdommene er veldig positive når de får høre om dette, og sier de ikke kjenner til noe lignende tilbud. De gir uttrykk for at det er bra at vi er her, forteller Rensel, som er utdannet lærer med lang erfaring fra ungdoms- og organisasjonsarbeid. Rensel er tydelig på at de ikke skal konkurrere med eksisterende
tilbud fra det offentlige, men være et supplement.

– På dagtid i hverdagene har man tilgang på helsesøster og sosialhjelp, men vi skal være der på kvelder og i helgene. Slik at barn og unge alltid har et trygt sted å henvende seg.

Fakta om City Changers:

  • Lavterskeltilbud for barn og unge

  • Tilbyr samtale på kort varsel, der de unge er.

  • Gratis og uten forpliktelser

  • 60 fagpersoner bidrar frivillig i prosjektet

  • Visjon: Ingen skal stå alene. Ingen skal gå alene.
    (citychangers.no)

facebook