SPENN
– Å drive Red Rock er knallgøy, men vi har tålmodige koner, sier
Moren Rønning (t.v.). I 2009 startet han Red Rock AS sammen med Christoffer Jørgenvåg og Eirik Vika.

Nyskapende nerder

28.02.2017 | Tekst: Heidi Ditlefsen, foto: Erling Slyngstad-Hægeland
I 2009 var de et IT-selskap som skulle levere apper til smarttelefoner. Nå vil suksessbedriften Red Rock revolusjonere bransjen for offshorekraner.
- Det har aldri vært så spennende som nå. I sommer står vi trolig overfor et gjennombrudd. Nå gjenstår det å se om vi blir den aktøren som endrer bransjen for alltid, sier Christoffer Jørgenvåg (30) hemmelighetsfullt. Han er daglig leder og gründer i Red Rock AS. Og han har troen på at de vil lykkes. De ligger nemlig et hestehode foran mange andre.

I november i fjor ble han kåret til årets unge vekstskaper i Norge i regi av Ernst og Young.

– Det var fantastisk gøy. Jeg jobber for å skape resultater, men det er gøy når andre legger merke til det også, sier Jørgenvåg om kåringen.

Det som startet som en liten edrift av tre studenter ved Universitetet i Agder i 2009 har utviklet seg til et selskap som har inne ordrer for 120 millioner kroner i 2017 og omsatte for 72 millioner i fjor. De leverer kran og løfteutstyr til offshoreindustrien, shipping og offshore vind. Nå utvikler de en ny generasjon styringssystem. Den skal gjøre det mulig å fjernstyre offshorekranene fra land ved hjelp av satellitter. På sikt er ideen å gjøre det samme med skip.

[caption id="attachment_8848" align="alignleft" width="400"]Montør Sebastian Lopez er en av 44 ansatte i Red Rock. Eier og daglig leder, Christoffer Jørgenvåg, anslår at han vil ansette rundt 15 nye personer i 2017. Montør Sebastian Lopez er en av 44 ansatte i Red
Rock. Eier og daglig leder, Christoffer Jørgenvåg, anslår at han vil ansette rundt 15 nye personer i 2017.[/caption]

– Jeg tror ikke folk helt har forstått hvor stor endringen blir. Endring i sensor og software gjør at vi kan gjøre ting mer automatisk enn tidligere. Det vi holder på med vil endre bransjen totalt, sier Jørgenvåg.

Kunstig intelligens. Red Rock, med 44 ansatte (15 i Romania og resten i Norge) konkurrerer i dag med større selskaper som NOV og MacGregor. Mens disse nedbemanner, planlegger Red Rock 15 nyansettelser i år, både innen salg, økonomi og teknisk personell.

– Hva har oljesmellen betydd for dere?

– For oss betyr det nye muligheter. Mange aktører er ute etter nye og innovative produkter og løsninger, svarer gründeren som er født i Grimstad, men oppvokst i Kristiansand og Lillesand.

Hos Red Rock er det IT-systemene – softwaren – som er viktigst. Det er den som vil skape flere arbeidsplasser i framtiden, mener Jørgenvåg.

Det var også IT som var utgangspunktet for bedriften Jørgenvåg etablerte med to medstudenter i et møterom på Universitet i Grimstad i 2009. Christoffer Jørgenvåg hadde studert kunstig intelligens i USA og var gira på å starte en bedrift som leverte mobilteknologi. Han fikk
med seg Morten Rønning og Eirik Vika. Styreleder Vidar Hansen har også vært med siden oppstarten.

Red Rock, for øvrig oppkalt etter den røde granitten i Fjæreheia, leverte blant annet IT-løsninger for VG og Eniro. De utviklet også
billettappen til Agder Kollektivtrafikk. Red Rock Solutions leverer i dag billettløsninger for kollektivtrafikk i hele landet. Veksten ser ut
til å bli 70–80 prosent i selskapet, forteller Jørgenvåg fornøyd.

Har seks eiere. I 2012 etablerte de tre gründerne Red Rock Marine. De ville satse offshore.

– Vi fant ut at vi hadde en del kompetanse på å bygge ting selv, så det ville vi prøve, sier Jørgenvåg. De fikk med seg Bjørn Mossestad og Daniel Josefson inn på eiersiden. I dag har selskapet seks eiere, alle de tre opprinnelige gründerne er med.

Selskapet utvikler alle produktene selv. I Sørlandsparken er det kontor, lager og en simulator. I Vennesla bygges en type produkt. Resten
lages i Polen og Romania.

I fjor leverte Red Rock kraner og daviter (løfteutstyr) til 20 skip hos Vard. De har også inngått en avtale med et indisk verft på leveranser til mange nye marineskip. Alle davitene til det britiske forskningsskipet Sir David Attenborough leveres også fra Red Rock.

Nylig var Jørgenvåg i Shanghai. Han vil ikke si altfor mye om oppholdet, men innrømmer at de har flere kontrakter på gang i Kina også.

– Nøkkelmarkedene våre er Kina, Nederland, Tyskland, England, Singapore, Korea, Japan og Norge, opplyser han.

Elsker å bygge. 30-åringen innrømmer at han er en skikkelig nerd. Han har for tiden ingen hobbyer utenom jobb. Red Rock er både hobby og jobb.

– Jeg har alltid vært ekstremt nerdete og begynte å programmere a jeg var 12 år. Jeg har bygget mange PC-er opp i gjennom. Lekene mine fikk heller ikke være i fred da jeg var mindre. Jeg tok de alltid fra hverandre og satte dem sammen på nytt, sier han og smiler.

– Hva er det beste med jobben din?

– At jeg får lov til å bygge. Det er stikkordet. Vi bygger ny teknologi,nye partnere og nye kunderelasjoner hele tiden.

Å selge Red Rock er helt uaktuelt. Han elsker det han holder på med og vil bygge selskapet stort.

– Hva med investorer da?

– Det har vært en del interesse fra investorer, men det har ikke vært aktuelt hittil. På sikt kan det selvsagt bli aktuelt hvis vi trenger
kapitaltilførsel. Enn så lenge er vi støttet av Innovasjon Norge og Danske Bank. Støtten fra Innovasjon Norge har vært helt avgjørende for det i har fått til, sier Christoffer Jørgenvåg.

FAKTA

Navn Red Rock AS
Adresse Barstølveien 50, Kristiansand
På nett redrock.no
Ansatte 44
Stiftet 2009
Daglig leder Christoffer Jørgenvåg
facebook

Relaterte saker