Norges første likestillingsertifiserte bedrifter
I salen satt toppledere og representanter fra de 15 virksomhetene som nå er landets første likestillingssertifiserte virksomheter, og som har fullført et over to-årig løp i pilotprosjektet Likestilt Arbeidsliv. Prosjekt har vært i regi av begge fylkeskommunene i Agder, i samarbeid med Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, og har vært finansiert av Barne- og likestillingsdepartementet og begge fylkeskommunene.
Til stede i salen tirsdag var også fylkesordførerne Terje Damman og Gro Bråthen, i henholdsvis Vest-Agder og Aust-Agder, representanter fra Barne- ungdoms og familiedirektoratet samt øvrige ansatte og representanter fra de 15 virksomhetene. Fylkesrådmann i Agder fylkeskommune, TIne Sundtoft, innledet hele dagen med følgende ord:
- Det er en kjensgjerning at Sørlandet har større utfordringer enn andre landsdeler på flere områder innen levekår, og det er viktig at vi erkjenner dette og enda viktigere: At vi faktisk gjør noe med det. Det gjør vi, og det gjør meg stolt. Vi tetter gapet til de andre landsdelene gjennom en rekke tiltak. Likestilt arbeidsliv er en forutsetning for å drive landsdelen framover. Målet nå videre må være at når vi nå snakker om Likestilt Arbeidsliv, så skal folk tenke på Agder, poengterte Sundtoft, og avsluttet:
- Dette er en stor dag, både på – og for Sørlandet!
De 15 virksomhetene som ble sertifiserte er: Avigo, GE Healthcare, Hennig Olsen Is, Dyreparken, IKEA Sørlandet, Fædrelandsvennen, Agder Energi, NorgesEnergi, Kristiansand kommune, Kvinesdal kommune, Strømmestiftelsen, Sparebanken Sør, Mandal kommune, Sørlandet sykehus og Fylkesmannen i Aust-Agder og Vest-Agder.
- Jeg er veldig fornøyd med arbeidet som er lagt ned i prosjektet " Likestilt arbeidsliv". Det er en ekstra fjær i hatten for oss på Sørlandet at vi er først ute med å bli sertifisert, sier Tom Nysted, konsernsjef i Agder Energi.
Likestilling- og mangfoldsarbeidet er forankret i styre og ledelse i alle virksomhetene som er med i prosjektet.
De to sertifisørene som har godkjent virksomhetene for sertifisering, Karin Hovde fra KUN og Frøydis Sund fra Likestillingssenteret på Hamar, trakk fram en rekke gode eksempler fra de ulike virksomhetene de har vært innom.
- Dette prosjektet representerer virkelig banebrytende arbeid innen fagfeltet vi jobber med, og det har vært en ære og fornøyelse og ha bidratt i det, og vi kommer gjerne tilbake, poengterte de to, og henviste til at man ønsker å utvide prosjektet til å bli en nasjonal ordning.
Virksomhetene i prosjektet har blitt målt – og måtte rapportere på, forankring av likestillingsarbeidet, rekruttering, likelønn, inkluderende arbeidsmiljø, tilrettelegging, heltid og livsfase.
Prosjektleder for Likestilt Arbeidsliv, Merethe Anette Ryen, trakk fram en rekke suksessfaktorer i prosjektet.
- Samspillet mellom politisk vilje, strategisk satsing fra privat og offentlig sektor, faglige perspektiver og tett dialog med arbeidslivet om forutsetninger og behov har vært avgjørende, poengterte hun, og forklarte hva virksomhetene har fått igjen.
- Sertifiseringsordningen er designet som ett bredt, konkret og praktisk rettet verktøy for å arbeide systematisk med likestillingsarbeid i arbeidslivet, sa Ryen, før hun minnet om:
- Det er nå den virkelig store jobben starter. Å sikre at dette blir implementert inn i praksisen deres!