Fra venstre i første rekke: Frank Sagstuen, Morten Tobiassen, Arild Tveide og Heine Østby. Fra høyre: John Olav Fidje, Vidar Flaa, Per Erik Stoveland. Stående bak: Leder av Birkenes Næringsforum, Kai Reidar Imenes. Videre: Nils O. Birkeland (delvis skjult), Knut Sigve Suggelia og Olav Ditlev Tveit.

Næringslivet støtter vindmøller i Birkenes

18.10.2016 | Anita S. Dietrichson
Vindmøllesaken på Oddeheia og Bjelkeberg i Birkenes skaper mye engasjement og heftig debatt, men for næringslivet handler saken om å se mulighetene for viktig næringsutvikling og verdiskaping i kommunen.
- Nå må politikerne kjenne sin besøkelsestid og ta en beslutning på en næringsutvikling som vil få betydning for framtiden. En slik beslutning har man ikke våget ta siden 60 -tallet, sa banksjef Harald Flaa i Birkenes Sparebank.

Dette kom fram på et møte i Birkenes Næringsråd mandag kveld. Formålet med møtet var å få fram betydningen av en vindkraftutbygging i kommunen. Rundt 25 næringslivsledere, grunneiere, banksjef, styreleder, nestleder og sekretær i Birkenes Næringsforum var til stede på møtet. Det er E.ON. som ønsker å realisere vindmøllene-planene på Oddeheia og Bjelkeberg i Birkenes kommune, og saken har vært omdiskutert på grunn av tidligere nei-vedtak i kommunestyret. Da gjaldt det for øvrig et annet utbyggingsområde. For næringslivet kjennes det som å gå glipp av nær 1 milliard kroner i sideeffekt.

Tom Roger Orhvik fra Synkron Media pekte på Høyres partiprogram og viste med forundring til hvordan Høyre i Birkenes kommune (opposisjonspartiet), har gått i mot dette.

– Dette bør man gå høyere opp i Høyre-systemet med. Det ligger sterke, politiske incentiver bak vindkraftindustriens fremvekst. Derfor bør politikerne stemme fram dette, uttalte flere på møtet.

Flere på møtet nevnte betydningen av å være handlekraftige. Og sammenligningen går til den gang ordfører Andreas Holm som tok med seg motstanderne til etableringen av glassfiber-fabrikken til Falkenberg, en times kjøring sør for Gøteborg.  Argumentene fra motstanderne var at alt rundt en slik ny fabrikk på Birkeland ville bli en naturkatastrofe med «døde» trær og planter.  Turen gjorde at flere ble «omvendt». Den turen var trolig på slutten av 1960-tallet. I dag har 3B Fibreglass rundt 200 ansatte, og en omsetning på nærmere 500 millioner kroner i omsetning. Etter å ha gått med underskudd en rekke år, fikk selskapet i 2015 for første gang et positivt resultat. Fabrikken har klart å snu sitt produktfokus, og leverer i dag blant annet glassfibertråd til produksjon av vindmøllevinger.

– Denne saken skal jeg engasjere meg i, siier Heine Østby, leder for 3B Fibreglass, på møtet.

- Og vi skal påvirke slik at vindmøllene blir produsert her på Birkenes, poengterte han videre, til stor applaus for de frammøtte.

Saken skal opp til behandling i formannskapet 27. oktober. Ordføreren har som mål at formannskapet skal gå inn for at administrasjonen kan gå i videre dialog med E.ON.

- Blir det nei til utbyggingen er jeg redd for at vindemøllesaken er over og ut.  Før endelig beslutning må saken opp to ganger i kommunestyret og det må skje før nyttår.  Så tiden er virkelig knapp, sier rådgiver i Birkenes kommune, Arild Tveide.

Fakta:

  • Forventet ringvirkning i omsetning for næringslivet er kalkulert til 940 millioner kroner.

  • Forventet inntekt for grunneierne ca 4,5 millioner kroner.

  • Eiendomsskatt for kommunen ca 5 millioner kroner.


 
facebook