SPENN
Franz Bjørnvold (t.v.) fra Bærum startet i ny jobb hos Evry Kristiansand i juni 2017. Han stortrives både med arbeidsoppgavene og byen. Regionleder Morten Rosenberg, er veldig glad for at systemutvikleren hadde lyst til å jobbe hos dem.

Nå er det kamp om de beste IT-hodene

22.12.2017 | Tekst: Heidi Ditlefsen, Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
IT-bransjen i landsdelen er i sterk vekst, og må ut av regionen for å finne nok kvalifiserte kandidater. Franz Bjørnvold tok sjansen og flyttet til Sørlandet.
- Jeg trives kjempegodt med arbeidsoppgavene mine og utvikler meg faglig. Kristiansand er også en veldig fin by. Hvorfor ikke flere i IT-bransjen velger å flytte hit, forstår jeg faktisk ikke, sier Franz Bjørnvold (28).

I juni startet systemutvikleren fra Bærum i ny jobb hos Evry i Kristiansand. Han valgte å si opp en fast jobb i Oslo for å flytte til Sørlandet. Samboeren som jobber som barnehagelærer ble med, og de to kjøpte seg hus på Hellemyr. Begge to hadde lyst til å bo i en litt mindre by.

– I Oslo kan du glemme å komme inn på boligmarkedet. Her betaler vi mindre på huslånet enn vi betalte for å leie en 60 kvadratmeter stor leiligheten på Ullern, sier Bjørnvold, som skal pendle til Skatteetaten i Grimstad hvor han er utleid som konsulent fra sin nye arbeidsgiver.

Der jobber han med å lage en ny IT-løsning for fastsetting og kalkulering av engangsavgift for bil. Bjørnvold studerte IT og informasjonssystemer
ved Universitetet i Agder (UIA) og var ferdig i 2011. Han flyttet hjem til Østlandet da studiene var ferdig, men trivdes så godt i Kristiansand at han gjerne ville tilbake. Nå planlegger samboerparet å bli på Sørlandet i mange år.

– Kristiansand er en koselig by. Jeg liker sjøen og det er nydelig her om sommeren. Jeg har også fått mange hyggelig kollegaer på min nye arbeidsplass. Det sosiale miljøet er veldig bra, skryter Franz Bjørnvold.

Henter fra Danmark

Evry er ett av mange IT-selskaper på Sørlandet som opplever sterk vekst. Regionleder Morten Rosenberg forteller at bare konsulentavdelingen har ansatt 17 nye medarbeidere de siste tre årene. I løpet av ett år håper de å ha ansatt 10–15 til. Det er spesielt dyktige systemutviklere som Bjørnvold som er etterspurt.

– Vi er i en enorm vekst og har doblet omsetningen vår de siste tre årene. Det har vært vanskelig å få tak i folk. Vi får mange søknader, men få er relevante. Vi er kresne og vil ha de beste folkene, sier Rosenberg.

[caption id="attachment_11378" align="aligncenter" width="800"] Salgssjef i Bouvet, Helene Damman, får to nye kolleger i 2018, og veksten fortsetter. – Men vi vokser forsiktig, forsikrer hun.[/caption]

For å komme i kontakt med dyktige kandidater er de i tett dialog med UIA, Næringsforeningen og nettverk som Digin og Node. De er veldig bevisste på hvor de er representert. Å holde på dyktige studenter
som jobber med prosjekter for dem, er sentralt. Å få folk som er fra regionen «hjem» igjen er også en klassiker. Det siste året har de blant annet fått tak i sørlendinger som bodde og arbeidet i Oslo, Bergen, Molde og Åndalsnes. For tiden er Rosenberg i dialog med et par aktuelle kandidater som bor i København.

– Hvordan går dere fram for å selge dere inn?

[caption id="attachment_11380" align="alignleft" width="318"] Otto Isaksen[/caption]

– Vi er opptatt av å framheve det unike kompetansemiljøet vi har utviklet. Og så legger vi stor vekt på det kollegiale og sosiale aspektet ved å jobbe her, sier Morten Rosenberg. UiA-samarbeid. Otto Isaksen, leder av IT-klyngen Digin, merker godt at regionens IT-selskaper er i sterk vekst.

– De fleste har veldig mye å gjøre og er på konstant jakt etter nye folk. Vi får mange forespørsler om vi kan hjelpe selskapene med å få tak i dyktige kandidater, sier Isaksen.

Han bekrefter også at det er vanskelig å lokke kompetanse fra Oslo-området ned til Sørlandet. Digin jobber derfor aktivt med å koble IT-studentene ved UIA med bedrifter. I september gikk blant annet Refresh IT, et kick-off arrangement for oppgavesamarbeid mellom IT-studenter og næringslivet, av stabelen for andre gang. Målet er å gjøre studenter kjent med næringslivet og bygge nettverk med relevante IT-bedrifter.

– Vi jobber målrettet med studentene og bidrar til at de blir utdannet ut fra det behovet næringslivet har. Da er sannsynligheten for at kompetansen blir værende i byen større, påpeker Isaksen.

[caption id="attachment_11379" align="alignright" width="318"] Jøran Bøck.[/caption]

Bruker sosiale medier

Egde Consulting er også et IT-selskap i sterk vekst. De var 30 ansatte da de startet i mai i fjor. Halvannet år senere teller de 47 hoder. Daglig leder Jøran Bøck sier selskapet må ut av regionen for å få tak i gode kandidater.

– En gjenganger er at vi får tak i folk som allerede har en kobling til Sørlandet. Stadig vekk diskuterer vi hva som skal til for at flere av dem som ikke har noen tilknytning til regionen, flytter hit, sier Bøck.

Han sier den vanskeligste kompetansen å få tak i er folk som er gode på systemutvikling. Også for Helene Damman, salgssjef i Bouvet, er problemstillingen kjent. Selskapet med kontorer i Kristiansand og Arendal, feiret nettopp 20-årsjubileum og er konstant på jakt etter folk. De er totalt 30 ansatte og har ifølge Damman ambisjoner om videre vekst.

– To nye kollegaer har nettopp signert, med oppstart i 2018. Vi synes det er svært hyggelig at vi nå kan ønske vår niende dame velkommen. De tre hovedkategoriene vi trenger folk til er arkitekter, rådgivere og systemutviklere. For å få tak i de rette, bruker vi det nettverket vi har og sosiale medier som vi ser virker, sier Damman.
facebook