Mangfoldslederen
I fjor ble hun utfordret på mangfold av Loveleen Brenna, som er foredragsholder, forfatter og ekspert på mangfoldsledelse. Det endte med sertifiseringskurs og eksamen for Ekberg, som dermed ble en av de femti første mangfoldslederne i landet.
– Brenna åpnet en ny dimensjon for meg. Mangfold gjelder ikke bare for synlige ting, som kjønn og alder, men også det man har med seg av kultur, religion, oppvekst og erfaringer – alt som gjør mennesker til individer. Det var et perspektiv jeg ikke kunne nok om, forteller hun, og slår fast at sertifiseringen er blitt verdifull for henne.
– Man får verktøy til å se enkeltmennesker, og om de har kunnskap eller kompetanse de ikke får brukt. Så er det viktig å lage team med folk som lærer av hverandre og kan utvikle seg sammen, sier hun.
Mye å tjene
For Ekberg handler mangfold om mer enn samfunnsansvar. Det handler også om vekst.
– Undersøkelser viser at bedrifter som tenker mangfold, og bruker mangfold, får det igjen på bunnlinja. Det medfører muligheter til å få ned sykefraværet, løfte innovasjonen og få flere perspektiver. Det er mye å tjene på å ha det fokuset, sier hun.
– Hva krever det av deg som leder?
– Det krever at alle rundt er med på det samme tankesettet, og derfor skal hele ledelsen i Stormberg etter hvert ha denne sertifiseringen. Det krever dessuten at man er villig til å ta innover seg at mangfold også kan være en utfordring. Hvis alle er litt ulike kan det føre til friksjon. Det kan også føre til mer «silotankegang», hvis man ikke er bevisst på det.
– Opplever du slik friksjon?
– Jeg opplever at jeg jobber på en plass som er ganske unik når det gjelder å være mange forskjellige mennesker på jobb. Vi er vant til det, og opplever det som en styrke. Jeg har ikke inntrykk av at det oppstår mer friksjon her enn andre arbeidsplasser.
Berg- og dalbane
Stormberg-porten har akkurat åpnet seg i avenyen i Sørlandsparken, og dagens første kunder er på vei opp rullebåndet. På kontorene har lysene vært på lenge. Det siste året har vært en berg- og dalbane for de ansatte hos turtøy-produsenten. 95 prosent av dem måtte permitteres da pandemien satte inn, og alle de fysiske butikkene ble stengt.
– Så åpnet landet opp igjen, og da var naturen fristedet for mange. Vi gikk fra fullstendig nedstenging til den beste sommeren noensinne, fordi det var så mange som skulle ut på tur, forteller Ekberg.
40-åringen har tidligere vært kommunikasjonssjef i LOS, og omtaler kommunikasjon som et av hennes hjertebarn. Under pandemien har hun informert de 250 ansatte gjennom live-sendinger og frokostmøter på egen plattform. Og det har hjulpet med en relativt tilbakelent personlighet i den hektiske perioden.
– Jeg tror at jo mer det stormer rundt meg, jo roligere blir jeg. Det nytter ikke å miste hodet, man må ta den informasjonen man har og prøve å endre seg etter det. For min del var nok det en styrke i fjor. Å heve stemmen eller bli stresset opp, det fører ikke til noe godt. Det hender absolutt at jeg stresser, men når jeg kjenner at folk rundt meg gjør det – da blir jeg rolig.
Inkludering og mangfold er tvillinger som skal spille hverandre gode
Tillit fra gründeren
Ekberg hadde ingen planer om å bli leder da hun startet som kundekonsulent i Stormberg i 2008, men fikk etter hvert betydelig tillit av selskapets mye omtalte gründer Steinar J. Olsen. Til SPENN omtaler han henne som en tålmodig, lyttende, kunnskapsrik og inkluderende leder, som har skapt sterke resultater på alle nivåer hun har arbeidet i organisasjonen.
– Jeg kjenner meg trygg på grunn av tilliten Steinar har gitt meg. Jeg har prøvd mange ulike roller og kjenner bedriften godt. Det har gjort reisen enklere for meg, sier hun.
Hun har videreført Olsens inkluderingspolitikk, som innebærer at 25 prosent av alle ansatte har en bakgrunn som av ulike årsaker inneholder «hull i CV-en».
– Inkludering og mangfold er tvillinger som skal spille hverandre gode, bemerker Ekberg.
– Det er ennå altfor mange unødvendige historier om folk som aldri får komme på jobbintervju. Det gjelder å gi folk en sjanse. For eksempel han som satt på gutterommet med angst og ikke orket tanken på skole, men som er lynskarp og kan bidra med mye. Han blir ekstremt lojal når muligheten byr seg. Innsatsen og viljen som kommer med en sånn sjanse er stor. Man blomstrer med tillit, konstaterer hun.
Sterke meninger
Stormberg har blitt kjent for sterke meninger, og Ekberg har fått kjenne på at det kan ha en pris. Ikke minst da selskapet, som støttespiller for WWF, lanserte en meningsmåling for eller mot ulv i 2019.
– Det ble en måned med døgnvakt på Facebook, og masse tilbakemeldinger på godt og vondt. 220 personer truet med boikott eller brenning av Stormberg-tøy fordi vi løftet stemmen for biologisk mangfold. Men det står vi støtt i. Det ble opprettet 220 rovdyrfadderskap – for alle som truet med boikott eller brenning av klær, sier Ekberg.
– Mange vil vel hevde at dere bør være nøytrale i denne typen spørsmål?
– Vi mener ikke bare for å mene. Og det handler ikke om å velge noen bort, men om å stå opp for det man mener er riktig. Det er ganske skremmende hvor mange som møter netthets når de prøver å ytre seg, og derfor tar jeg gjerne de debattene. Vi har nå en posisjon som gjør at vi kan løfte stemmen for de som ikke kan, eller ikke orker.
FAKTA: Hege Nilsen Ekberg (40)
Stilling: Daglig leder i Stormberg
Familie: Gift, to barn
Fra: Hauge i Dalane, bor i Kristiansand
Bakgrunn: Bachelor i systemutvikling fra NITH og bachelor i markedsføring fra BI. Har vært markeds- og kommunikasjonssjef i LOS og salgs- og markedssjef i Trimtex. Ulike stillinger i Stormberg, hvor hun ble daglig leder i 2018
PÃ… PRIVATEN:
Leser: Mye fag gjennom artikler og blogger, glad i Nesbø
Hører på: One Republic, JanOve, Foo Fighters og ofte Palmesus sin line-up
Ser på: Mye streaming fra HBO og Netflix. Har nettopp sett Blacklist, The Handmaid's Tale og Pørni
Gir inspirasjon: Fagnerder, gode resultater og ja-mennesker