Lokal tiltakspakke snart klar
Arbeidsutvalget har jobbet sammen i en drøy uke for å komme opp med best mulig tiltak for næringslivet. Gruppen ledes av næringssjef Geir A. Haugum i Business region Kristiansand, og de endelige forslagene skal presenteres for politikerne i nærings- og eierskapsutvalget tirsdag 7. april. Da garanterer politikerne at de skal lande en konkret tiltakspakke for næringslivet.
- Vi spiller inn tiltak vi mener vil være til best nytte for det lokale næringslivet, det er alt fra reduksjon av husleie i offentlige bygg, sikre tilstrekkelig kapasitet innenfor byggesaksbehandling til å fremskynde større statlig finansierte byggeprosjekter som skaper aktivitet og holder hjulene i gang, sier Trond M. Backer, administrerende direktør i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.
[caption id="attachment_17419" align="aligncenter" width="546"] Trond M. Backer, leder av Næringsforeningen i Kristiansandsregionen. [/caption]
Backer tar med seg innspill fra medlemsbedriftene i arbeidsgruppen, innspill som har
kommet gjennom en rekke spørreundersøkelser foreningen har gjennomført de siste to ukene.
- Det er helt avgjørende for flere av våre medlemsbedrifter at det kommer mer støtte, og vi jobber for å få dette til raskest mulig. Det handler om å finne tiltakene som vil gi best og mest effekt, understreker Backer.
Må komme raskt
Leder i Kvadraturforeningen, Heidi Sørvig, sier det haster med tiltakene.
- Det viktigste for oss nå, det er å få markedsplassen i gang igjen. Vi skal selvsagt forholde oss til de nasjonale føringene, men det er viktig å stimulere til at markedsplassen fungerer. 130 butikker og virksomheter i byen holder åpent nå, de har aldri vært pålagt å stenge. Men de kjemper for sin videre eksistens. Da må politikerne komme med klare råd og retningslinjer for hvordan man bruker byen, sier Sørvig.
[caption id="attachment_8261" align="alignright" width="191"] Heidi Sørvig. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland[/caption]
Hun mener politikerne har vært for utydelige i hvordan man bruker det offentlige rommet.
- Det er altså ikke farligere å kjøpe brød av bakeren i byen, eller handle i en klesbutikk, enn det er å stå i kø på matbutikken. Det er viktig at byens innbyggere ikke skal kjenne på verken skam eller at de bryter noen forbud ved å handle i byen - så lenge de forholder seg til reglene satt av myndighetene, påpeker Sørvig.
Flere av medlemmene hennes var blant de aller første som ble truffet av innstrammingene, som frisører og hudpleiesalonger.
- De kan ikke ta igjen de tapte inntektene, og betalingsutsettelse er en kortvarig løsning. Derfor er det ekstremt viktig at det kommer tiltakspakker fra staten som treffer de små bedriftene. Alle som har fått inntektsbortfall som følge av yrkesforbud må få kompensasjon for det, mener Sørvig.
Flere byggeprosjekter
Leder av nærings- og eierskapsutvalget i Kristiansand kommune, varaordfører Erik Rostoft, sier de har snudd seg så raskt de kan for å finne gode løsninger.
- Første møte vi hadde om dette, var vel torsdag 27. mars, siden har det gått slag i slag, påpeker Rostoft.
Han mener kommunen først og fremst har mulighet til å bidra ved å få satt i gang byggeprosjekter.
[caption id="attachment_18194" align="alignright" width="230"] Erik Rostoft.[/caption]
- I rene økonomiske midler har en kommune begrensede ressurser. Vi blir tilført noen nasjonale potter som trolig vil øremerkes eksempelvis gründere og innovasjon, men i rene penger, der kan ikke vi bidra mest, understreker Rostoft.
- Der vi virkelig kan gjøre en forskjell, er som bestiller av byggeprosjekter: Gjennom å bruke innkjøpsmakten vår, ha kortere saksbehandlingstid og mer effektive prosesser. Vi kan ta mer hensyn til lokale tilbydere, som følge av lemping på EØS-regler, og dermed kan vi iverksette større prosjekter lokalt. Enten det gjelder opprusting av offentlige bygg eller framskynding av planlagte prosjekter, forklarer Rostoft.
- I tillegg kan vi være lempelige med måter vi driver inn penger på, og vi kan gi rom for lettelser i gebyrer for kortere eller lengre perioder.