Listhaug forventningsfull til nytt integreringsmottak
[caption id="attachment_8475" align="alignleft" width="384"] Listhaug i samtale med daglig leder ved Rema 1000 Tangen, Richard Dovland. Dovland holdt et lite foredrag på møte fredag, og understreket hvor viktig det er å sette krav til flyktningene som kommer i arbeid. Selv mottok han diplom for sitt, og bedriftens, arbeid med å integrere flyktninger på arbeidsplassen.[/caption]
Fredag 13. januar åpnet hun det nye integreringsmottaket i Kristiansand på Samsen Kulturhus i Kristiansand. I salen satt ordfører Harald Furre, stortingspolitikerne Ingunn Foss (H) og Norunn Tveiten Benestad (H), bedriftsledere, ansatte i NAV, i Kristiansand kommune, flyktninger og representanter fra det frivillige.
Skal stille krav
- Noen har ment at vi stiller for strenge krav til flyktningene, jeg mener det handler om å ta ta folk på alvor og vise at man har forventninger til dem, poengterte statsråden videre.
Næringsforeningsforeningen i Kristiansandsregionen var arrangør for møtet, og Listhaug trakk også fram samarbeidet mellom det offentlige og næringslivet i sin tale.
- Det er fantastisk at dere har fått til en slik kobling mellom kommunen og Næringsforeningen og næringslivet, og jeg håper virkelig dere lykkes med arbeidet, understreket Listhaug.
Ubrukt kompetanse
Administrerende direktør i næringsforeningen, Anita S. Dietrichson, la i sin tale vekt på at hun håper så mange bedrifter som mulig tilbyr praksisplass til flyktningene.
- Jeg oppfordrer til å se menneskene bak ordet flyktning. Se kompetansen og bruke den! Bidra til at dere får nytte av den ubrukte kompetansen disse menneskene sitter på. Vi i næringsforeningen vil bidra til at flest mulig av de 180 flyktningene så fort som mulig kommer seg ut i arbeidspraksis, og senere i jobb. Fordi de fortjener det – og fordi vi trenger det, understreket Dietrichson til de rundt 140 fremmøtte.
[caption id="attachment_8472" align="alignright" width="378"] Daglig leder ved Coworx, Terje Klungland, ble hedret med diplomet "Integreringsbedrift 2017" for ta imot flyktninger i arbeidsplass. (Foto: Amy Vik)[/caption]
Hun kom med en tredelt appell til næringslivet:
- Jeg forventer at dere blir med på den viktige dugnaden det er å etablere praksisplasser for de flyktningene som kommer med kompetanse og motivasjon til å gjøre en innsats. For det andre, så håper jeg dere ser de positive konsekvensene en slik praksisordning kan få for deres virksomhet, deres ansatte og dere selv, sa Dietrichson.
- Og for det tredje, så oppfordrer jeg dere til å bidra til at også andre arbeidsgivere ser den tosidige verdien av å etablere en praksisplass for at våre nye venner kan få en mulighet i arbeidslivet, avrundet Dietrichson.
Integreringstiltak nr 1
Ordfører Furre fortalte i sin tale statsråden om hva som er oppnådd hittil, og sa han er stolt over at byen har fått integreringsmottak som en av fem norske byer.
- Nå trenger vi et næringsliv som bretter opp ermene, og tar imot flyktningene i sin bedrift. Det å få en jobb er integreringstiltak nummer 1, og gjennom dette programmet skal vi sørge for at flyktningene kommer raskere inn i det norske samfunnet gjennom å få en jobb, understreket Furre.
- Samarbeid med andre kommuner i regionen, offentlige etater, det frivillige, og ikke minst næringslivet er viktig. Vi har et helt unikt samarbeid med næringsforeningen på dette området, som skaper et viktig og nødvendig bindeledd til næringslivet på dette feltet, poengterte ordføreren.
Helt på slutten av møtet ble det overlevert 12 diplomer til bedrifter som har utmerket seg ved å ansette flyktninger i arbeidspraksis.
Bedriftene som ble hedret med diplom er følgende:
Kristiansand kommune - byggservice: Renhold.
Fritidsetaten Øst og Fritidsetaten Vest.
Hennig-Olsen Is.
07 Media Sør
Clarion Hotel Ernst
Coworx
Viapartner
Servicepartner 1
Bankkjelleren/Q42 og MALIL v/Martin Graham
Rema 1000 Tangen
Kjøita Park 1 AS
Dampbageriet